精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
2.(C)
    The government in China plans to end its one-child policy and let families have two children instead.
The plan was announced on Thursday after high-level political meetings in Beijing.A Chinese Communist Party statement gave a number of reasons for the change in policy.The statement said the change is meant to balance population development,stop a falling birth rate(出生率) and strengthen the country's labor force(劳动力).
    China,with the largest population in the world,started the one-child policy in 1980.But the government allowed only a small number of couples to have two children.For example,some families in the countryside could have two children,if the first-born child is a girl.
    In 2013,the Chinese government gave other couples a chance to have two children if one of them was an only child.
    Jiang Quanbao,a teacher and population expert,explained how Chinese families react to the newest policy."Too many young people in the cities are no longer interested in having a second child,"he said."People in the countryside are more interested.But some of them are already allowed to have two children."
At the end of 2014,China had a population of 1.37billion people.A total of 800million of them have jobs.But the labor market population will drop in 35years.That is to say,the country will be in great need of labor by the year 2050.With the two-child policy,an increase in births can solve this problem.
    Boys and girls,what do you think of the two-child policy?Do you want to have a new-born brother or a sister?
66.Why does the government plan to end the one-child policy?D
A.Because we need a larger population.
B.Because millions of people have jobs.
C.Because most families want to have a second child.
D.Because a falling birth rate must be stopped.
67.How do most young people in the cities react to the two-child policy?D
A.They support the policy.B.They don't think it is good.
C.They're very interested.D.They're not interested any more.
68.When will our country be seriously short of labor if the one-child policy continues?C
A.In 2015.B.In 2035.C.In 2050.D.In 2070
69.The Two-Children Policy mainlyA.
A.helps solve the problems of aging population and labor shortages.
B.doesn't allow one couple to have two children.
C.has a bad influence on one's mental health.
D.encourages one couple to have more than two children.
70.More couplesB the Two-Children Policy according to the passage.
A.disagree with        B.agree with      C.don't know     D.hate.

分析 中国政府计划结束其独生子女政策而让家庭有两个孩子.这种改变是为了平衡人口发展,阻止出生率下降和增加这个国家的劳动力.

解答 66.D细节理解题.根据The statement said the change is meant to balance population development,stop a falling birth rate(出生率) and strengthen the country's labor force(劳动力).可知中国政府计划结束其独生子女政策而让家庭有两个孩子.是为了平衡人口发展,阻止出生率下降和增加国家的劳动力,故答案为:D.
67.D细节理解题.根据Too many young people in the cities are no longer interested in having a second child可知在城市里太多的年轻人都不再有了第二个孩子的兴趣,故答案为:D.
68.C细节理解题.根据the country will be in great need of labor by the year 2050可知这个国家如果延续一胎政策将在2050年大量短缺劳动力,故答案为:C.
69.A细节理解题.根据the country will be in great need of labor by the year 2050.With the two-child policy,an increase in births can solve this problem.可知二胎政策将会有助于解决人口老龄化和劳动力短缺的问题,故答案为:A.
70.B细节理解题.根据People in the countryside are more interested可知农村的人们对二胎政策感兴趣,农村人是占大多数的,即大多数人同意二胎政策故答案为:B.

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.Children,wash your hands?Your dishes      ready soon.(  )
A.have beenB.areC.will beD.were

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.-Thank you for helping me with my geography!
-      ,I hope you can do better in it.(  )
A.That's rightB.See youC.Sounds goodD.You're welcome

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.Don't worry about your broken pen.You can use ________.(  )
A.myB.mineC.myself

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

17.为弘扬感恩这一中华传统美德,你校英语社团决定举办以"Be grateful tomy English teacher"为题的征文活动.请参考以下提示,结合你的经历和感受,写一篇英语征文稿.
提示:

参考词汇:grateful 感激的,encourage,support
要求:1.将题目补充完整;
2.文中不得出现真实的人名、校名和地名;
3.词数80左右.
Be grateful tomy English teacher
I really want to express thanks to my English teacher,Miss Wang!
She's so smart and fair and friendly.She's got big eyes and long dark hair.I enjoy her each lesson every day.
With her kindness,she gets my attention.Every day she's planting a seed,helping all of us.I still remember the day when I had a low mark in English,I hid away from all my classmates because I was shy and afraid to be laughed at.Miss Wang noticed that and spent her whole afternoon helping with my test questions and my worries.
She's a teacher like spring who encourages and leads us to a bright future.I'll write a poem for her to show all my thanks.I'll let everyone know she's great and I'm grateful to have her as my teacher..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

7.同学们,初中生活即将结束,你们是否已经在憧憬未来的学习生活呢?你理想中的英语老
师是什么样的呢?某英文报正在举行题为"My  ideal  English  teacher  in  senior
high"的征文活动,请根据以下问题提示,写一篇英语短文向该报投稿.
提 示:1)What does he/she look like?
2)What about his/her personalities?Give two examples.
3)What would you like him/her to do to keep you interested in English or improve your  English?Give three examples.
要 求:1)表达清楚,语法正确,上下文连贯;
2)必须包括提示中的所有信息,并按要求适当发挥;
3)词数:100词左右;4)不得使用真实姓名、校名和地名等.
My ideal English teacher in senior high.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.As one of the most________ shopping centers,the Coastal City allows you to pay by either WeChat or Alipay.(  )
A.traditionalB.modemC.beautiful

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

3.They have already seen the film Ice Age 5.(改为一般疑问句)
Havethey seen the film Ice Age 5yet?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:单词造句

4.Kim invited me to spend my winter holiday with him in Tibet last year.

查看答案和解析>>

同步练习册答案