14.I was never very neat,while my roommate Kate was well organized.Each of her objects had its place,but mine always hid somewhere.She even labeled(贴标签) everything.I always looked for everything.Over time,Kate got neater and I got messier.She would push my dirty clothes over,and I would put my books on her tidy desk.We both got tired of each other.
War broke out one evening.Kate came into the room.Soon,I heard her screaming,"Take your shoes away!Why under my bed!"I saw my shoes flying at me.I jumped to my feet and started shouting.She shouted back louder.
The room was filled with anger.We could not stay together for even a minute but for a phone call.Kate answered it.From her end of the conversation,I could tell right away her grandma was seriously ill.When she hung up,she quickly got out of her covers with tears running down her face.Clearly,that was something she should not put up with alone.All of a sudden,a warm feeling of sympathy(同情) rose up in my heart.
Slowly,I collected the pencils,took back the books,made my bed,cleaned the socks and swept the floor,even on her side.I got so into my work that I even didn't notice Kate had sat up.She was watching in surprise,her tears dried.Then she reached out her hands to take mine.I looked up into her eyes.She smiled at me,"Thanks."
Kate and I stayed roommates for the rest of the year.We didn't always agree,but we learned the key to living together:giving in,cleaning up and holding on.
38.What made Kate so angry one evening?D
A.She couldn't find her books.
B.She heard the writer shouting aloud.
C.She got the news that her grandma was ill.
D.She saw the writer's shoes under her bed.
39.The writer tidied up the room probably becauseC.
A.She was frightened by Kate's anger.
B.She hated herself for being so messy.
C.She wanted to show her care.
D.she was asked by Kate to do so
40.Which is right according to the passage?D
A.I I got on well with Kate before the war broke out.
B.Kate and I was in the same class.
C.Kate's grandma got well again soon.
D.I really felt sorry for Kate after the call.
41.What might be the best title for the story?C
A.Hard Work Pays Off
B.How to be organized
C.Learning to be Roommates
D.My friend Kate.
分析 【文章大意】这篇文章主要讲述了作者与室友生活习惯迥异,冲突在所难免.在室友遭遇悲痛之时,作者以实际行动表达自己的同情之心,从而达成和好.作者从中懂得一个道理:让步、整理房间和坚持是处理好室友关系的关键.
解答 38.D.细节理解题.根据文章第二段:Soon,I heard her screaming,"Take your shoes away!Why under my bed!"I saw my shoes flying at me.可知室友生气是因为作者乱丢乱放的鞋子.故选D.
39.C.推理判断题.根据文章第三段:All of a sudden,a warm feeling of sympathy(同情) rose up in my heart.可知作者整理房间是出于对室友悲伤的同情而表达自己的关切.故选C.
40.D.细节理解题.根据文章第三段:When she hung up,she quickly got out of her covers with tears running down her face.Clearly,that was something she should not put up with alone.All of a sudden,a warm feeling of sympathy(同情) rose up in my heart.可知当室友得知奶奶的病很严重后,她很难过的哭了,作者对室友感到很同情.故选D.
41.C.标题归纳题.根据全文以及最后一段:Kate and I stayed roommates for the rest of the year.We didn't always agree,but we learned the key to living together:giving in,cleaning up and holding on.可知作者从中懂得一个道理:让步、整理房间和坚持是处理好室友关系的关键.故选C.
点评 快速阅读全文,掌握文章大意,并认真阅读题目,把握好相应的文章细节,做出正确解答.