精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.Who is the greatest teacher in Chinese history?Many people will think of Confucius,whose birthday was September 28.Although he lived over 2,000years ago,people still remember and respect him for his contribution (贡献) to the education today.
Confucius lived in the Kingdom of Lu,which lies in Shandong Province.He lived during the Spring and Autumn Period.He had a hard childhood.His father died when he was only 3.His mother brought him up.As a child,he had to work to help his mother,but young Confucius didn't give up studying.He visited many famous teachers and learned music,history,poems and sports.
Later,he became a teacher and started the first public school in Chinese history.At that time only children fromnoble families could go to school,but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn.He had about 3,000students in his lifetime.
Today,people still follow Confucius'lessons.He told us that we all have something worthy to be learned."When I am with three people,one of them must be better than me in some areas.I choose their good qualities and follow them."
He also taught us that thinking is very important in study."All study but no thinking makes people puzzled (困惑的).All thinking but no study makes people lazy."
Confucius is not only a great teacher,but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society.His most important teachings are about kindness and good manners."A person should be strict with himself,but be kind to others."he said.
61.Why do people still remember Confucius?C
A.Because he lived a poor life in his childhood.
B.Because he traveled with his students all over the world.
C.Because he had wise thoughts and great views about education.
D.Because he lived during the Spring and Autumn Period.
62.How did Confucius learn music,history,poems and sports when he was young?C
A.By teaching himself at home.
B.With the help of his mother.
C.By visiting many famous teachers.
D.By going to school.
63.What does the underlined word"noble"mean in this passage?A
A.Wealthy.
B.Clever.
C.Poor.
D.Cute.
64.How many students did Confucius have in his lifetime?D
A.About 3million.
B.About 30million.
C.About 30thousand.
D.About 30hundred.
65.Which of the following is NOT true according to the passage?B
A.All study but no thinking makes people puzzled.
B.No one has something worthy to be learned.
C.All thinking but no study makes people lazy.
D.A person should be strict with himself,but be kind to others.

分析 文章大意:
谁是中国历史上最伟大的老师?很多人会想到孔子,他的生日是9月28日.虽然他住了2000多年前,人们仍然记得和尊重他对今天教育所做的贡献.
孔子住在鲁国,现今的山东,他住在春秋时期.他有一个艰难的童年.他的父亲死时他只有3岁.他的母亲带他了.作为一个孩子,他努力帮助他的母亲,但年轻的孔子没有放弃学习.他访问了许多着名的教师,学习音乐,历史,诗歌和体育.
后来,他成为一名教师,创办了中国历史上的第一所公立学校.那时只有贵族的孩子才可以上学,但孔子相信每个人都应该去上学,如果他们想学习.他一生有3000个学生.
今天,人们仍然遵循孔子的教诲.他告诉我们,我们每个人都有别人值得学习的东西."三人行,则必有我师.我选择他们的优良品质,并跟随他们".
他还教会我们,思考在学习中是非常重要的."学而不思则罔,思而不学则殆.
孔子不仅是一个伟大的老师,也是一个知晓世界和社会的著名思想家.他最重要的教义是关于善良和良好的礼貌."一个人应该严格自己,但要善待别人.他曾经说过.

解答 61.C,推理判断题.文中提到"people still remember and respect him for his contribution to the education today",虽然孔子生活在2000年前,但人们还是一直记得他,只因为他对中国教育的贡献,所以选择C.
62.C,推理判断题.文中提到"He visited many famous teachers and learned music,history,poems and sports."所以他是跟其他著名的老师学习,所以选择C.
63.A,推理判断题.我们都知道,在古时候的中国,接受教育对于贫穷家庭的孩子是遥不可及的梦想,后文也提到"Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn"孔子想让人们获得平等读书的机会,所以选择A,译为"有钱人的,贵族的".
64.D,推理判断题.文中提到"He had about 3,000students in his lifetime",所以一生教授的学生总共3000人.所以选择D.
65.B,推理判断题.文中提到"All study but no thinking makes people puzzled (困惑的).All thinking but no study makes people lazy",所以AC正确;文中引用孔子的话"A person should be strict with himself,but be kind to others",所以D正确.文中提到"When I am with three people,one of them must be better than me in some areas.I choose their good qualities and follow them"三人行,则必有我师,所以B选项错误.

点评 本文是一篇人物传记类文章.做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.Either you or he           right.(  )
A.areB.isC.wasD.were

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.There are _______ students in this school.(  )
A.two thousand ofB.two thousandsC.thousand ofD.thousands of

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.Sheena Matheiken is kind-hearted and creative.When she finds many poor children in India can not go to school,she decides to help them.
Sheena Matheiken decides to raise money by setting up a project."Could you wear the same dress every day for a year?"She names the project Little
Black Dress for 365Days,which aims to get children in the poor family into
the school in India.
At first,the project did not gain much attention.But Sheena Matheiken wore the same black dress herself.Through the clever use of different styles(式样),she prepared a different look and posted pictures in her blog each day.The creative act soon attracted the public eye.It made Sheena and her project into a media(媒体)storm,and she got her goal of raising $100,000.
Sheena Matheiken then opened her project up to other women who wanted to join her.Joining is simple.All you have to do is to make sure to wear one little black dress for 365days,and donate the savings to the children in the poor family.
根据短文内容,判断下列句子是否正确,正确的涂(A),错误的涂(B).
51.Sheena Matheiken is a kind-hearted and creative lady.A
52.Her project aims to help all children in India.B
53.Sheena Matheiken didn't wear black dress herself.B
54.Sheena and her project attracted the public eye at the beginning.A
55.Sheena Matheiken opened her project up to other women.B.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

11.Jan was a window cleaner.One morning,Jan was in a lift of a high building with his window cleaning tools when the building was on fire.
There were five other passengers in the lift.All of a sudden the lift stopped.Although they didn't know what had happened outside,they had only 100minutes to get out of the building before it would fall into the dust.
Soon smoke began coming into the lift.The men knew that something was wrong.They tried to open the door but found a wall in front of them.The wall had the number 15on it and they knew they were on the 15th floor.But their lift usually didn't stop there,so there was no opening for them to escape.Jan decided they would have to make their own.
Knowing that the wall was made of a material that could be cut through,Jan took out his window cleaning tools,and began knocking a hole through the wall.When he felt tired,others helped.
Starting with one small hole,they cut through the three-inch-thick wall.Then they kicked hard at the wall.The wall cracked apart.They saw before them a tile (瓷砖) wall!Refusing to give up,they knocked a hole through the tile,then made the opening big enough to get through.Surprisingly,the fire-fighters were outside the hole,they took Jan and his partners to the nearest stairs and they ran down the stairs as quickly as possible.By 10:23,Jan and the others ran out of the building.Five minutes later,the building burned down.
26.What was Jan doing when the building was on fire?C
A.He was cleaning the windows.
B.He was up to visit his friend.
C.He was on his way to his workplace.
D.He was cleaning the lift.
27.According to the passage,how many people were in the lift?B
A.5.
B.6.
C.15.
D.We don't know.
28.How much time did they use up before getting out of the building?C
A.5minutes.
B.50minutes.
C.95minutes.
D.100minutes.
29.What did they do when they saw a tile wall?D
A.They were disappointed and gave up.
B.They had to wait for the fire-fighters.
C.They don't know what to do.
D.They went on knocking through the wall.
30.From this passage,which do you think is the most important way while in danger?A
A.Staying calm.
B.Running downstairs  
C.Crying for help.
D.Doing nothing.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.People in Xinghua ______ walk or ride bikes,but now they ______ taking the bus or riding cars.(  )
A.used to; used toB.were used to; used to
C.were used to; are used toD.used to; are used to

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.-Does Helen speak English ____?
-Yes.Her English is very ____.(  )
A.good;goodB.well;wellC.well;goodD.good;well

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.手机作为一种现代科学技术对我们的日常生活产生很大的影响.
The mobile phone isplaying a greatpart/role in our daily life as a modern technology.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.______ is the first day of a week.(  )
A.MondayB.SundayC.SaturdayD.Friday

查看答案和解析>>

同步练习册答案