三、阅读选择。
Dear ■,
I was so angry with my father yesterday. I wanted to give him a surprise. But he was so busy working that he didn't return home until I went to bed. Couldn't he have some rest on Father's Day? The noodles on the table were cold. So was my heart.
Mary
Dear ■,
I am mad with my mom. Yesterday was last Children's Day for me. I wanted to go to a party with my friends, but my mom said no. She said I must stay at home the whole day. I tried cooking my favorite dishes and making some desserts, but they didn't taste delicious at all.
Bob
Dear ■,
What a Christmas yesterday! I spent a whole week preparing the gifts for my best friend John, yet he forgot to do for me! Maybe he regarded me as a stranger.
Tom
Dear ■,
I don't think you should be so upset. Most kids always argue with their parents. But no one is closer to us than our family. Maybe your parents just want to celebrate your festival with you.
Beth
Dear ■,
Looking at your sad face, I can't help imagining how down you are. I'm terribly sorry. How busy and understanding you were! You knew I was busy, and didn't have dinner, so you cooked a bowl of noodles for me. I really felt the warmth from it. Thank you, my sweetheart!
Eric
( ) 1. Which of the following is TRUE?
A. Bob has many rules at home.
B. Four festivals appear in these articles.
C. The people's festivals were not as happy as they expected.
( ) 2. What is the most possible relationship between the people according to the articles?
A. Tom is Beth's father.
B. Mary is Eric's daughter.
C. Mary and Tom are brother and sister.
( ) 3. What does the underlined sentence mean?
A. Eric's daughter made a bowl of cold noodles.
B. The noodles were still hot when Eric came home.
C. Eric felt his daughter's deep love from the noodles.
( ) 4. Who is Dr Know according to the article?
A. Beth B. Tom C. Eric
( ) 5. What does Dr Know tell us?
A. Friends should treat(对待) each other the same way.
B. It's common for kids to have disagreements with families.
C. Parents always have difficulty understanding their children.
答案:1. **答案**:C
- **解析**:Mary 想给父亲惊喜但父亲没回家,Bob 想参加派对被妈妈拒绝,Tom 准备礼物朋友却没回应,都体现出他们的节日过得不如预期开心,C 正确。A 选项,文中只说 Bob 母亲节想和朋友去派对被妈妈拒绝,不能得出家里有很多规矩;B 选项,文中提到的节日有父亲节、儿童节、圣诞节,共三个,不是四个。
2. **答案**:B
- **解析**:Eric 的信中提到女儿为他做面条,结合 Mary 的信中提到给父亲做面条,可推测 Mary 是 Eric 的女儿,B 正确。A 选项,Beth 是在安慰其他人,和 Tom 无父女关系;C 选项,文中未体现 Mary 和 Tom 是兄妹。
3. **答案**:C
- **解析**:划线句“I really felt the warmth from it.”中“warmth”(温暖)体现的是女儿的爱,所以是 Eric 从面条中感受到女儿深深的爱,C 正确。A 选项,文中说面条是女儿做的,但没说冷;B 选项,没提及面条还是热的。
4. **答案**:A
- **解析**:Beth 给其他人写信安慰,符合“Dr Know”(提供建议的人)的角色,所以选 A。
5. **答案**:B
- **解析**:Beth 说“Most kids always argue with their parents. But no one is closer to us than our family.”,意思是孩子和家人有分歧是常见的,B 正确。A 选项,文中未提及朋友间的对待方式;C 选项,与 Beth 表达的“Maybe your parents just want to celebrate your festival with you”(父母可能只是想和你一起庆祝节日)不符,不是说父母总是难以理解孩子。