精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
5.It has been seen as a hi-tech bike-sharing boom that entrepreneurs hope will make them rich while transforming China's traffic-jammed cities.
But,occasionally,dreams can turn less pleasant.In the southern Chinese city of Shenzhen,more than 500bicycles for hire have been found dumped in huge piles on the streets,according to reports.Pictures showed vehicles nearly three metres high,with small parts on the ground.City streets around the country have seen an explosion of the colourful bikes that users can rent on demand with a smartphone app and then park wherever they choose.
The sharing economy is taking off in China,where ride-sharing and Airbnb are increasingly commonplace.From Shanghai to Sichuan province,bike-sharing are being started in an effort to reduce traffic jam and air pollution by putting a country once known as the"Kingdom of Bicycles"back on two wheels.
Companies such as Ofo and Mobike,with their yellow and orange bikes,have been in a cut-throat battle for customers.But problems have arisen when clients have abandoned their cycles."Some people these days just have really bad character,"a man named He,who lives near where the piles appeared,told the Southern Metropolis Daily."When they're done using (the bike) they just throw it away somewhere,because they've already paid.Residents told the paper that bikes had been piling up over the past week,either parked randomly by careless users or piled by local security guards trying to clear narrow residential alleys and footpaths.
Zhuang Chuangyu,a representative at Shenzhen's municipal people's congress,said the city needed to step up regulation of the bike-sharing industry in order to improve traffic conditions and safety standards,especially since schoolchildren often used the bikes.
In 1980,almost 63% of commuters cycled to work,the Beijing Morning Post reported in 2015,citing government data.But by 2000 that number had decreased to 38% and today it stands at less than 12%.Car use,meanwhile,has rocketed.In 2010 China overtook the US to become the world's largest car market,with 13.5m vehicles sold in just 12 months.

24.Why can we say bike-sharing in China is a boom?D
A.Because entrepreneurs will become rich because of it.
B.Because it will transform China's traffic-jammed cities.
C.Because vehicles are nearly three metres high.
D.Because city streets have seen an increase of it.
25.What is mentioned about the sharing economy?C
A.It refers to smartphones and apps.
B.Airbnb has been a common thing.
C.China has taken a step in it.
D.It is widespread across China.
26.What do we know about Ofo and Mobike?B
A.They are yellow and orange bikes.
B.They are in competition with each other.
C.They cause the clients to abandon their cycles.
D.They have really bad character.
27.Which of the following may the author agree with?C
A.Careless users and local guards are to blame for the piling bikes.
B.Regulations should be strict for schoolchildren.
C.Many users lack proper behavior in using the bikes.
D.China overtook the US becoming back on two wheels.

分析 文章主要讲述了共享单车的各种问题.

解答 24 D 细节理解题.根据文章第二段中"City streets around the country have seen an explosion of the colourful bikes…"可知,大街小巷共享单车随处可见.结合选项,故选D
25 C 细节理解题.根据文章第三段第一句话"The sharing economy is taking off in China,where ride-sharing and Airbnb are increasingly commonplace."可知,共享经济在中国开始腾飞,比如 共享单车和爱彼迎这样为旅游人士和空房出租的房主搭建联系的民宿短租服务都很常见.由此可知,中国在共享经济方面有了进一步的发展,结合选项,故选C
26 B 细节理解题.根据文章第四段第一句话"Companies…have been in a cut-throat battle for customers."可知共享单车的公司在为争抢顾客激烈竞争.结合选项,故选B
27 C 推理判断题.根据文章第四段中的""Some people these days just have really bad character.."以及"When they're done using (the bike) they just throw it away somewhere,…bikes had been piling up"可知很多人在使用共享单车时缺少道德素养.故选B

点评 本文是一个社会文化类阅读理解,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

15.Our experience at the Children's Medical Care Center was eye-opening.We saw a lot of children without hair due to their radioactive treatment.We played with them and taught them to draw pictures.The children,though(61)suffering(suffer) such great pains,were so friendly that it was much easier to interact with them(62)thanwe had expected.
One day,(63)anincident deeply touched us.A girl suggested that she teach us how to fold paper.She taught us with great patience,explaining each step slowly and clearly.(64)Thoughwe could easily do that,we still pretended to know nothing about it.We followed her,step by step,doing everything she told us.Finally,when we finished our work successfully,she gave each of us a big hug.We could see the pride and happiness(65)onher face.Her father was so thankful to us that he held our hands tightly,tears in his eyes.And it was not until then(66)thatwe knew the girl would receive an operation the next day.
Many stories happened at the center.It was really a(67)valuable(value) experience to us all,enriching our life in a positive way.The children's happy faces and(68)theirstrong minds will stay with us forever.The days we spent at the Center inspired us boys to reflect on many things.We began to reflect on how(69)to deal(deal) with the difficulties in life,because our"troubles"seem not worth(70)mentioning(mention) at all compared with what these innocent kids are going through.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

16.I havebeen consulting(咨询) the doctor since I got a toothache.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

13.Your body addicting itself to nicotine,it's very hard to stop smoking.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

20.Bamboo(竹子)is one of nature's most surprising plants.Many people call this plant a tree,but it is a kind of grass.
Like other kinds of grass,a bamboo plant may be cut very low to the ground,but it will grow back very quickly.A Japanese scientist reported one bamboo plant which grew 1.5metres(4feet)in 24hours!Bamboo grows almost everywhere in the world except Europe.There are more than 1,000kinds of bamboo.
Not all bamboo looks the same.Some bamboo plants are very thin.They may only grow to be a few centimeters wide while others may grow to more than 30centimetres(1foot)across.This plant also comes in different colors,from yellow to black to green.
Bamboo has been used to make many things such as hats and kitchen tools.Because it is strong,bamboo is also used to build buildings.
Many Asian countries have used bamboo for hundreds of years.They often use bamboo for buildings and supporting new buildings and bridges while they are being built.
In Africa,poor farmers are taught how to find water using bamboo.These African countries need cheap way to find water because they have no money,and their fields often die from no rain and no water.Bamboo pipes help poor farmers bring water to their thirsty fields without spending a lot of money.

56.How is bamboo like grass?A
A.It grows quickly.B.It's wood.C.it is easy to cut   D.It is very thin
57.Though you can see bamboo everywhere,it doesn't growB.
A.in China    B.in Europe C.on mountains D.in Africa
58.Why is bamboo used by African poor farmers?BecauseA.
A.it is cheap
B.it has different colours
C.it is strong
D.it has been used by Asians
59.Bamboo pipes canD.
A.make money    B.be trees   C.grow quickly  D.carry water.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

10.假定你是学生会主席李华.由于天气原因,你们学校原定于周二举行的参观博物馆的活动有所调整,请口头通知同学们相关事宜.
1.周二看电影
2.周四参观博物馆
3.电影名称,观影时间地点等.
注意:1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,已使行文连贯.
May I have your attention,please?
I'm terribly sorry to tell you that we will see a movie instead of visiting the museum on Tuesday because of the bad weather.(高分句型一)We decide to visit the museum on Thrusday.Besides,The movie we are going to see is"Love Me Once More,Mom".This is a moving story about a mother and her son.The son was lost one day and the mother was so worried that she looked for him everywhere,but she couldn't find him.(高分句型二)She was very sad and almost went mad.I think it is a wonderful movie.Finally,the movie will start at 7:00 in the eveing in our lecture hall.Please don't miss it.
That's all.Thank you..

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

17.为了增强学生体质,你们学校发起了"我运动,我健康"(I love sports,I enjoy health)的活动.请你向某英语报社投稿,介绍此项活动的开展情况及其影响.
注意:1.词数100左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯.
To improve students'physical health,our school has recently launched a campaign called"I love sports,I enjoy health".(高分句型一)
There are a variety of activities available for all the students to participate in.For example,basketball lovers can join the basketball club,where they are trained by experienced coaches and compete in a series of matches.(高分句型二)Swimming lovers can go to the newly-built swimming pool and whoever prefers working out indoors can go to the gym to work up a sweat.(高分句型三)You can also see a large group of students jogging on the playground every afternoon.
All the activities are very popular with us students.They not only build up our body but also boost our academic performances..

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

12.他到达电影院,却被告知票已经卖完了.(to do 做状语)He got to the cinema,only to be told that all the tickets had been sold out..

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

13.The teacher told us that the earth _____ around the sun.(  )
A.travelsB.traveledC.had traveledD.is traveling

查看答案和解析>>

同步练习册答案