6.How did the sea horse get its name?It's not hard to guess.The top half of this fish looks like a small horse.But looking at the sea horse's tail,you might think"sea monkey"is a better name.Then there's the sea horse's pouch."Sea kangaroo"might also be a good name for this fish.
Sea horses live in warm ocean waters all over the world.They keep safe from other fish by hiding in plants and grasses that grow under the sea.They can also change color to match their surroundings.A sea horse remains in one place for hours at a time by winding its tail around a plant.It feeds on live food,such as small shrimps.For a fish that doesn't move around much,the sea horse eats a lot-in just one day,a sea horse can eat 3,000 shrimps!
A sea horse keeps the same mate for its whole life,and it's the male sea horse that gives birth to baby sea horses.How does this happen?Baby sea horses start out as eggs,which come from the female's body.The male carries the eggs in its pouch for about three weeks until they hatch.Soon after the babies are born,the female gives her mate a new set of eggs.
Sadly,the number of sea horses is becoming smaller.Why is this happening?Some places where sea horses once lived have been filled in to make new land.Also,many sea horses are caught and sold as aquarium fish.This really is not a good idea because most sea horses don't live long in aquariums.The best place for a sea horse is the ocean.
25.The sea horse got its name because of itsA.
A.head
B.tail
C.skin
D.pouch
26.How does a sea horse keep safe from other fish?B
A.It remains still.
B.It hides in plants and grasses.
C.It runs away quickly.
D.It rolls up.
27.What does a female sea horse do with her eggs?A
A.She puts them in the male's pouch.
B.She hides them in sea grasses.
C.She carries them around.
D.She hatches them.
28.Why is the number of sea horses becoming smaller?C
A.They grow at a very low speed.
B.They are killed by people for food.
C.Their homes are being destroyed.
D.Their food is becoming less and less.
分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了海马的外形和传说,他的生存习性以及孕育小海马的过程,是一篇科普类文章.
解答 25.A.细节理解题.根据文章第一段的句子"How did the sea horse get its name?It's not hard to guess.The top half of this fish looks like a small horse"可知海马名字的由来是因为它的头的形状.所以选A.
26.B.细节理解题.根据第二段的句子"They keep safe from other fish by hiding in plants and grasses that grow under the sea."可知海马安全地躲避其他鱼类的方法是躲在植物和草中.所以选B.
27.A.细节理解题.根据第三段的句子"The male carries the eggs in its pouch for about three weeks until they hatch."可知雌海马将海马的蛋放在雄海马的袋子里面,所以选A.
28.C.细节理解题.根据文章最后一段的句子"Some places where sea horses once lived have been filled in to make new land.."可知海马的数量在减少因为它们生活的地方被破坏了,所以选C.
点评 本文是一个新闻报道类类阅读理解,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.