题目列表(包括答案和解析)
| A.文章开篇作者说:“乡村是我永远的家园。在我全部的生活中,乡村是最重要的。”这一行文的好处是开门见山,直接抒发了作者对乡村的热爱之情。 |
| B.在第三段作者运用比喻的手法把高粱、谷子、玉米等农作物比作了自己的兄弟,细致入微地描写了它们正在健康成长的模样。 |
| C.第五段作者运用排比修辞,使文章的行文充满气势,生动地写出了在充满铁质的乡村中生活的农人们旺盛的生命力和他们坚强、直率、质朴的性格。 |
| D.作者用饱含深情的笔墨,描绘了乡村生活的图景以及在乡村中生活着的人们,凸显了乡村“处处铁质,铁质处处”的风貌。 |
| A.自渡风陵,易车而骑易:改换 | B.盖相如病肺病:疾病 |
| C.复发德音,欲梓遗集。梓:出版 | D.必乖余之旨趣矣。乖:背离 |
| A.①②⑥ | B.①③④ | C.③④⑤ | D.②④⑤ |
| A.文章开始写旅途匆匆行踪,挚友新亡,心中苦悲;但作者没有孤立地去写这种心情,而是在描述沿途景象中,在情景交融中表现了哀伤之情。 |
| B.文章第二段将料理丧事的经过写得比较简单,但在泛泛地讲述事情时将丧事的处理和对挚友的回忆、评价、悼念,紧密结合在一起;同时也表达了对毕侍郎的感激之情。 |
| C.信中说:“盖相如病肺,经月而难痊;昌谷呕心,临终而始悔者也。”即是对黄仲则刻苦作诗的赞扬,也是对他不爱护身体的委婉批评。平日这样刻苦作诗,临终时必然对自己的诗作非常重视了,所以信中又说:“杜鹃欲化,犹振哀音;鸷鸟将亡,冀留劲羽。” |
| D.这封信感情诚挚,用典贴切,生动感人,从中不仅可以学习为文之法,也可以学习为友之道。 |
阅读理解
阅读下面短文,短文后有五个理解性的题目,在各题所给的(A)、(B)、(C)、(D)四个选项中,选出一个最佳选项,并把答案涂在答题卡里。
Debra Veal is a very brave(勇敢的) woman. She took part in a race to row(划船) across the Atlantic(大西洋), a journey for about 3,360 kilometers. She was in one of the 36 small rowing boats that set off on October 7th, 2001 from Tenerife. Each small boat was the same with food for the journey. She arrived in Barbados on January 26th, 2002 after rowing across the Atlantic for three-and-a-half months.
Debra began the journey with her husband in a small boat called Troika Transatlantic. But after 14 days he became very afraid, so he was taken off the small rowing boat. This did not make Debra give up. For the next hundred days, she rowed her small boat against the waves and the wind.
When she at last arrived at the end of her journey, she was reluctant(不情愿的) to leave her boat though her husband and family were there to welcome her. The boat had carried her safely to the end of the journey. She said, “I just want to toast(给……敬酒) this lady, this very special lady. I am full of sadness that I will have to leave her. She has protected me through many storms.”
1.________ boats took part in the race across the Atlantic.
[ ]
2.The race started ________.
[ ]
A.on October 7th, 2001 from Tenerife
B.on October 7th, 2001 from Barbados
C.on January 26th, 2002 from Tenerife
D.on January 26th, 2002 from Barbados
3.Debra Veal's husband gave up because ________.
[ ]
A.it was a dangerous journey
B.he had to look after their child
C.there was no food for the journey
D.he was fed up with the journey
4.“this lady” refer to(指的是) ________.
[ ]
5.Which of the following is right?
[ ]
A.The journey lasted 100 days.
B.Each boat was different.
C.It was hard to get to the end of the race.
D.Debra Veal wanted to leave her boat as soon as the race ended.
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com