【题目】 根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,并将答案填写在答题卡标号为1-10的相应位置上.
February 21 is International Mother Language Day. The United Nations (联合国) n 【1】 it in 1999. The day aims to protect all languages around the world. In China, most people speak Chinese as their mother language.
More people speak Chinese than any other language in the world. About one fifth of the world’s population speaks a form of Chinese, the BBC r 【2】 .
The e 【3】 known written record of Chinese is the oracle bone script(甲骨文) of the Shang Dynasty . These are animal bones, especially tortoise shells with writing on them. Most Chinese characters are ideograms(表意文字) w 【4】 combine(组合) two or more words together to make a new one, for example, jia(家) means “a pig under a roof”. This shows that people in ancient times t 【5】 of home as a place to hold treasures..
As time went on, hundreds of thousands of words developed. However, people only use a few thousand of them in everyday life. Today, new words are still being a 【6】 to the Chinese dictionary, such as dishi(的士) for taxis, xiu(秀) for TV shows.
With the fast d 【7】 of China’s economy(经济), more people from other countries are showing i 【8】 in Chinese. In a survey in the US last December, 2007 people were asked,”Which new foreign language would you learn?” Chinese placed second, a 【9】 Spanish, with 15 percent of the vote.
Confucius Institutes(孔子学院) around the world are more p 【10】 than ever. More than /span>300 colleges in over 90 countries have Confucius Institutes, USA Today reported.
![]()
【答案】
【1】named
【2】reported
【3】earliest
【4】which
【5】thought
【6】added
【7】development
【8】interest
【9】after
【10】popular
【解析】
试题分析:2月21日是国际母语日,在这一天人们都会自己的母语。世界上五分之一的人口都说汉语,最古老的汉语是甲骨文,多是一些表意文字。现在很多的新词加入了汉语,而且很多外国人也开始学习汉语,在世界上很多国家都建立了孔子学院。
【1】句意:2月21日是国际母语日,联合国于1999年命名了这一日。name名字,是一个名词。它也可以做动词,给……命名,这里的name就是一个动词,表示给这一天命名,因为说的是过去的事情,故这里填过去式named。
【2】句意:BBC报道说世界上大约五分之一的人口说汉语。report报道,报告,是一个动词。这篇短文使用的是一般过去时态,故这里我们也应该用过去式形式,故填reported。
【3】句意:汉语中最早有记录的文字是商朝的甲骨文。earliest 是early的最高级形式,根据句意可知,甲骨文是中国最古老的文字,因此这里应该用形容词的最高级形式。
【4】句意:大多数的中国汉字都是表意文字,即把两个或更多的词组合在一起形成一个新词。which是一个关系代词,引导定语从句,它的先行词是ideograms,which在定语从句中做主语。
【5】句意:这个字表明古代的中国人认为家是一个容纳珍宝的地方。thought 是think的过去式,思考,认为。根据文意可知,作者给我们举了“家”这个字是一个表意文字,告诉了我们它的意思。think of…as…,是固定的短语,认为……是……。根据全文的意思可知,这里用过去式thought。
【6】句意:现在,汉语的词典上还在增加新的词汇,例如“的士”,意思是出租车。add增加,添加。根据文意可知,这里作者说的是虽然常用的词汇只有几千个,但是还是有很多新词增加进来。根据句意这里是被动的意思,故这里填过去分词added。
【7】句意:随着中国经济的快速发展,来自其他国家的很多人对汉语产生了兴趣。development 发展,是一个名词。这里with是一个介词,所以后面应该跟名词形式。
【8】句意:随着中国经济的快速发展,来自其他国家的很多人对汉语产生了兴趣。show interest in …对…感兴趣,是一个固定的短语,其中interest 是一个名词。
【9】句意:在去年12月份美国的一个调查中,2,007名人被问到:你想学习哪一种新的语言?其中汉语位列第二,仅次于西班牙语。after在……之后,根据句中Chinese placed second可知,汉语位列第二位,所以是在西班牙语之后。
【10】句意:全世界的孔子学院比以前也更受欢迎了。popular 受欢迎的,流行的。根据下句话可知,据今日美国的报道说,在全世界90多个国家中建立了300多个孔子学院,可见孔子学院非常的受欢迎。故应填popular。
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】![]()
Today computers are very popular all around the world. Look at the _____.The old people in the picture are learning how to _____ the computer carefully, too.
Now many young people like to _____ their friends in computer terms(术语).But most _____ can't speak their grandchildren's hitech(高科技)languages(语言). So they start to _____ something about computers.
“I want to know what my grandchildren are _____, ” says Grandmother Wang. She is a student at a(n)_____ school. She lives in Beijing. There are many computer schools all around the big _____.
These _____ people learn Microsoft Word,Windows and the Internet surfing(冲浪).But the teaching method(方法)is ______.“I have to teach them again and again,” says a computer teacher.
【1】A.pictureB.wallC.blackboardD.book
【2】A.saveB.useC.workD.watch
【3】A.talk toB.listen toC.go withD.play with
【4】A.brothersB.sistersC.parentsD.grandparents
【5】A.learnB.cookC.buyD.grow
【6】A.playing withB.talking aboutC.turning onD.looking for
【7】A.computerB.danceC.musicD.English
【8】A.houseB.townC.cityD.room
【9】A.youngB.greatC.oldD.famous
【10】A.healthyB.differentC.goodD.kind
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】____careful we are, _____mistakes we will make.
A. The more, the fewer B. The fewer, the more
C. The more, the more D. The less, the fewer
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】Soon computers and other machines will be able to remember you by looking at your eyes! The program works because everyone’s eyes are different. So in the future you won’t have to remember the number of your credit card when you want to use a machine or take money out of a bank. You’ll just have to look at the machine and it will be able to tell who you are.
The eye-recognition(眼睛识别)program has already been tested in shops and banks in the USA, Britain, Spain, Italy and Turkey. Soon this technology will take the place of all other ways of finding out who people are.
Eye-recognition is a course of recognizing iris(虹膜), which includes the following steps. First, a kind of machine needs to collect different examples of one’s iris from his eyes and store them. Second, when this person goes to the bank to take out money, this machine will have iris feature extraction(采集). Then, this machine will compare the examples kept in it with iris feature extraction. Once the examples and the feature extraction are the same, this person will be identified, and he will take out the money from the bank successfully.
However, scientists are also working on other systems. Machines will soon be able to know you from the shape of your face or hand or even your smell! We already have machines that can tell who you are from your voice or the mark made by your finger.
Eye-recognition is better than other kinds because your eyes don’t change as you get older, and don’t get dirty like hands or fingers, and even twins have different eyes. So the eye-recognition program can be up to 94% correct, depending on how good the technology is. However, some other programs may only be 51% correct now. In Britain, it was found that 91% of people who had tried it said that they liked the idea of
eye-recognition.
In the future your computer will be looking you in the eye. So smile!
【1】The program has been tested in shops and banks in .
A. America and China B. Spain and Japan
C. Britain and Turkey D. Italy and German
【2】According to the steps in Paragraph 3, which picture shows how the eye recognition happens?
![]()
【3】According to Paragraph 4, for now, machines can identify people by .
A. fingers and smell B. face and voice
C. voice and finger D. hand and face
【4】What does Paragraph 4 also talk about?
A. Other kinds of systems to identify people.
B. Some special things of other programmes.
C. The places where other programmes are tested.
D. Some old machines used to identify people.
【5】Which of the following is TRUE according to the passage?
A. All the eye-recognition programs can be up to 94% correct.
B. In Britain, 91% of people said that they liked the idea of eye recognition.
C. Everyone’s eyes are different, even twins have different eyes.
D. Some other programs used to be 51% correct.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】- Hello. Can I speak to Sara?
-- _____.
A. I'm Sara. B. Speaking.
C. Say. D. Yes, you can.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】阅读短文. 根据短文内容回答问题。
![]()
The La Tomatina Festival
La Tomatina is a famous festival in Spain. At the festival, thousands of people throw tomatoes at one another for an hour every year. La Tomatina festival is famous as the biggest food fight in the world. Every year, people throw more than 100, 000 kilos of tomatoes in the streets.
History of the Festival
La Tomatina festival started in 1945. There are many stories about how the festival started. One story says that a very bad singer always sang in Bunol town. One day people said they were tired of him and then they picked up tomatoes from nearby vendors(摊主)and threw them at him. Throwing tomatoes at him turned out to be so exciting that they wanted to do it the next year. That is how the tradition started.
Festival Dates
La Tomatina festival happens on the last Wednesday of August every year. The event(活动)starts at 10 am and lasts for an hour. Visitors from all over the world come to the festival. The week of the festival usually has many exciting activities for the visitors.
Rules of the Festival
All the people at La Tomatina festival must know some rules.
People can't use hard things in the fight.
People must not pull other people's clothes.
People should not throw tomatoes after time is up.
LA Tomatina festival is an important part of the Spanish culture. Most people in the country look forward to the yearly festival. And it is also a world-famous event for Spain. The festival is usually shown live online . as to let the world learn more about Spain. So thousands of people visit Spain to join in the festival. Now La Tomatina festival is famous inside and outside of Spain.
【1】What do people mainly do at the La Tomatina Festival?
______________________________________________________________________
【2】When does the festival happen every year?
_____________________________________________________________________
【3】Why is the festival famous inside and outside of Spain?
_____________________________________________________________________
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】
Name | Thing | Color |
David |
| black |
Alice |
| blue |
Frank |
| yellow |
Cindy |
| green |
Mike |
| black |
【1】____ has (有) a ruler.
A.DavidB.AliceC.Frank
【2】Mike has a ____.
A.penB.keyC.jacket
【3】The underlined word (画线单词) “Thing” means (意为) “____” in Chinese.
A.方位B.事情C.物品
【4】What color is the key?
A.Black.B.Blue.C.Yellow.
【5】The ____ and the ____ are black.
A.pen; rulerB.pen; jacketC.cup; jacket
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】There’ll be ______ one-hour documentary tonight on TV . It tells a story of _____ honest
boy in the mountain village far away .
A. an , a B. a ,an
C. an ,an D. a,/
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】I _______home while you ______ the book..
A. get; read B. got; read
C. was getting; read D. got; were reading
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com