3.The government in China announced a plan to end its one-child per family policy and instead let families have two children on Thursday.
A Chinese Communist Party statesman gave a number of reasons for the change in policy.The statesman said the change is meant to balance population development.It said the move also attempts to stop a declining(下降的) birth rate and strengthen the country's work force.
China,the world's most populous(人口众多的) country,launched the one-child policy in 1980.But the government allowed only a small number of couples to have two children.If the first-born is a girl,a second child is allowed.
In 2013,the Chinese government gave other couples a chance to have two children.Families could have two if one parent was an only child.
A teacher and population expert,Jiang Quanbao,explained how Chinese families will do."Too many young people in the cities are probably no longer interested in having a second child,"he said."People in rural farming villages may be more interested.But,some of them are already allowed to have two children."
At the end of 2014,China had a population of 1.37billion people.A total of 800million of them are employed.But that job market population is expected to drop by 2050.With the two-child policy,an increase in births will ease(缓解) the labor shortage,starting in 20years.
36.China announced the two-child policyB.
A.on Tuesday
B.on Thursday
C.in 1980
D.in 2014
37.The underlined word"launch"meansB
A.发射
B.推出
C.发动
D.结束
38.Which of the following statements is TRUE according to the passage?D
A.In the 1980s all families could have two children if the first-born was a girl.
B.In 2013,all families could have two children.
C.Few young people in the cities are probably interested in having a second child now.
D.At the end of 2014,China had a population of 800million people.
39.Which of the following is NOT the reason for the two-child policy?A
A.To change the policy.
B.To balance population development.
C.To strengthen the country's work force.
D.To stop a declining birth rate.
40.Where can we read this passage?B
A.In a storybook.
B.In the newspaper.
C.In the advertisement.
D.In the guidebook.
分析 短文主要讲述中国生育政策的变化.由1980年颁布的独生子女政策到2013年,父母双方中有一方或者双方都是独生子女可以要两个孩子,再到2015,为了平衡人口发展,也尝试阻止出生率下降和强大国家工作压力等,全面放开二孩政策.
解答 答案:36-40 B B D A B
36.B;细节理解题,根据原文The government in China announced a plan to end its one-child per family policy and instead let families have two children on Thursday.在星期四中国政府宣布了一个计划结束独生子女政策,取而代之的是一个家庭可以有两个孩子.故时间为on Thursday选B.
37.B;词义推测提,根据该词所在的语境launched the one-child policy in 1980,推测政策用"推出"比较合适,故选B.
38.D;细节和文章理解题,根据原文句子At the end of 2014,China had a population of 1.37billion people.在2014年底,中国有8亿人口,故选D.
39.A;细节题和文章理解题,根据原文信息The statesman said the change is meant to balance population development.It said the move also attempts to stop a declining(下降的) birth rate and strengthen the country's work force.这个政策改变据说是意味着平衡人口发展,也尝试阻止出生率下降和增强国家的劳动力.所以不属于二孩政策的原因是改变政策,选A.
40.B;文章题材猜测题,这个是一篇有关国家生育政策变化的文章,很可能出现在新闻报纸上,故选B.
点评 阅读理解题通常从细节,文章主旨,推测词组大意几个方面考查学生对文章的理解,做题时注意找到文章出处,做到有理有据