精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

【题目】阅读下列短文,请从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。B
Mo Yan is one of the most popular Chinese authors(作家)today. All of his books are bestsellers(畅销书).And his three books, including Red Sorghum, have been made into films.
Mo Yan was born in Gaomi, Shandong Province in 1955.There are six people in his family. They are his parents, his two brothers and his sister. As a child, he went to the primary school in his village, and because of some reasons, he left school and worked on the farm. In 1976 he joined the army and worked for the army. Five years later, he started writing and finished his first three novels. Later, he wrote more than thirty famous books. His novel, Red Sorghum(红高粱), came out in 1986,and it was made to be a film by Zhang Yimou. It was his first big success.
Mo Yan won Nobel Prize for Literature in 2012, and he is the first one who won this prize of China. Our Jing Ke was published in Beijing after he won Nobel Prize. He has a daughter, Guan Xiaoxiao. And his daughter is also a writer. Now he lives with his wife and his daughter in Beijing. In his free time, he goes on his writing.

(1)Which of the following statements about Mo Yan is NOT true?
A.He is from America.
B.He has two brothers and a sister.
C.He joined the army when he was young.
D.He won Nobel Prize for Literature.
(2)______ books of Mo Yan's have been made into films.
A.Eight
B.Six
C.Four
D.Three
(3)What did Mo Yan do when he was 21 years old?
A.A doctor.
B.A famous writer.
C.An actor.
D.A soldier.
(4)When did Mo Yan begin to write his first book?
A.In 1981.
B.In 1987.
C.In 1990.
D.In 1991.
(5)What's the writer's purpose(目的) in writing this passage?
A.To tell us Red Sorghum.
B.To let us know more about Mo Yan.
C.To describe Mo Yan's daughter Guan Xiaoxiao.
D.To tell people to read more Mo Yan's works.

【答案】
(1)A
(2)D
(3)D
(4)A
(5)B
【解析】文章大意:文章介绍了莫言的生平故事。他出生于1955年,山东高密。他的1981年开始写作,他的三本书被制作成电影。2012年获得诺贝尔文学家。他的女儿也是作家。
(1)细节理解题。根据文章原句Mo Yan is one of the most popular Chinese authors(作家)today.可知莫言是中国作家,不是美国作家,故选A。
(2)细节理解题。根据文章原句And his three books, including Red Sorghum, have been made into films. 可知莫言的三本书已经被制成了电影。故选D。
(3)细节理解题。根据文章原句In 1976 he joined the army and worked for the army. 可知莫言21岁参军了,他是一名士兵,故选D。
(4)细节理解题。根据文章原句 In 1976 he joined the army and worked for the army. Five years later, he started writing and finished his first three novels. 可知1976+5=1981年,莫言开始写作。故选A。
(5)主旨大意题。通读全文可知文章介绍了莫言的生平故事,目的是让我们更多地了解莫言,故选B。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】在下列每小题内,你将听到一个或两个句子并看到供选择的A、B、C三幅图画。找出与你所听句子内容相匹配的图画。

【1】

【2】

【3】

【4】

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】请仔细阅读1--5题中关于Mary, Stella, Oliver, Amelia和Felix的兴趣爱好,从A-F中选出分别适合他们的电影。(每部电影只能被选一次。备选项中有一项是多余的。)

A. Rangers

The story happens in Mexico in the year 3000. It has an exciting storyline and even better special effects (效果).

Movie of the monthdont miss it!

●●●●●

B. Yesterday

Wonderful movie set in Venice, by the famous director John Woodall. A young couple are in love and want to get married. The problem is, their parents arent happy

Great music and beautiful photography.

●●●●○

C. High School Days

Three teenage boys meet at Stafford high School. They decide to start a band together and thats when the fun really starts

Funny, with an interesting story.

●●●○○

D. Freddy

A boy discovers he has magic powers, but what happens when he visits his grandparents?

Fun for all the family.

●●●○○

E. Busters

Jacky Chan stars in this movie. Lots of guns and lots of car chases. If you want excitement, watch this!

Dont watch it if you hate to see blood (血) .

●●●○○

F. Oregon Adventure

Set in the early 19th century, this is a story about a long journey west across the United States and the problems the pioneer (拓荒者) had on the way. Both funny and sad.

If you like weserns, this is the film for you.

●●●○○

●●●●● Dont miss it! ●●●●○ Very good

●●●○○ Good ●●○○○ OK ●○○○○ Stay at home!

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】阅读表达 阅读下面的短文,根据短文内容回答问题(10分)

Raising chickens seems a difficult task for teenagers. Gracie Goodpasture, from Virginia, US, not only raises them, but also tries to breed (喂养) the “perfect chicken”. And she even won an award for her love of science.

Gracie started breeding chickens in her third grade at Steward School. At first, she worked on some farms for her school project. But later, the 14-year-old started to have some ideas of her own.

“Some have thicker eggshells (蛋壳), and they’re hearty (健壮的) throughout the winter,” said Grade.

Since then, the young science lover started to try to find the healthiest free-range (散养) chickens. And she ended up breeding a type that now bears her name.

The National Science Teachers Association (NSTA) gave the 2015 Angela Award to Gracie Goodpasture. Her interests don’t end with chickens and eggs. She is also into building robots and testing preservatives (防腐剂) in fast foods. In her words, she wants to go to Virginia Tech for poultry (家禽) sciences in the future.

回答下面5个问题,每题答案不超过4个词。

【1】Where is Gracie from?

____________________________________________________________________

2In which grade did Gracie start breeding chickens?

____________________________________________________________________

3What did Gracie find about some chickens’ eggshells?

____________________________________________________________________

4When did NSTA give the Angela Award to Gracie?

____________________________________________________________________

5Why does Gracie want to go to Virginia Tech in the future?

____________________________________________________________________

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】根据短文理解,选择正确答案。

On June 26, 2000, two scientists, called Francis Collins and Craig Venter, told the world that they could now read the whole "map" of the human body: DNA. DNA is something that everybody has, and it tells the body what to do. DNA is the reason that we look like our mother and father, because we get some of their DNA to make our own.
People have been trying to understand the human body for a long time. In 1860, Gregor Mendel discovered a special reason why we look the same as other people in our family. It is because of small things named "genes" in our body. In 1953, James Watson and Francis Crick made another discovery and found out that those small parts are real messages written in the DNA with a special language.
In 1961, Marshall Nirenberg and Johann Matthaei found a message in DNA showing how DNA tells the cell(细胞)to build its parts. Scientists have now found all the words in the DNA map, but we still do not understand what they all do. By understanding what just one "word" means, we can help save more people from several illnesses.
Most people hope that this will help make better medicine and help sick people. Other people worry that when people begin to know more words and find out lots of other information, we might use it in a wrong way, just to make people more attractive, or stop sick people from getting jobs. Man would have to meet a lot of trouble if DNA technology(技术)wasn't limited(限制)in use.
(1)When did we first know why we look like other people in our family?
A.In 2000.
B.In 1953.
C.In 1961.
D.In 1860.
(2)What did the two scientists first discover in 1961?
A.The "map" of DNA
B.A new illness
C.A message of DNA
D.The language of DNA
(3)What can we do if we understand some "words" of the language inside the body?
A.Make people get new jobs.
B.Make medicine for illnesses.
C.Make maps of human.
D.Make people less attractive.
(4)What do people think about this work?
A.It can cause good or bad results.
B.It can cause only good results.
C.It can cause good results but won't work.
D.It can cause only bad results.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】《地豆英语》面向全国初中学生招聘小记者。假如你叫Gina Brown,请你根据下面的要点提示,写一篇短文发给编辑部参加应聘。

要点:1、介绍一下你的姓、名、电话号码(8253-8974);2、介绍家庭成员和职业:(父母都是老师,哥哥叫Dave,是个中学生); 3、介绍一下你房间里的物品及物品的位置(至少3样物品)。
要求:1.语句通顺、语意连贯;2.自我介绍要包括要点中的所有内容,并可适当发挥;3.不少于60词(开头已给出,不计入总词数)。
参考词汇:student 学生 school things 学习用品 ground 地面
My name is Gina Brown.……

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】根据所听句子的内容和所提的问题,选择符合题意的图画回答问题,并将最佳选项的字母编号填写在题前括号内。若用答题卡答题,则将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。每小题听一遍。

【1】What will the weather be like the day after tomorrow?

【2】What does the speaker suggest wearing ?

【3】When was John born ?

【4】What might the birthday present be ?

【5】What are the farmers busy doing ?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】阅读理解
Today , we asked some students about what they think of their deskmates . Here are some of the results .


Grace : 13 years old

My deskmate is Kitty . She is really a kind and quiet girl . She is more hardworking than me , and she can always get good grades in exams . So I learn a lot from her . She often helps me with my study . With her help , I think I can improve my study very quickly .

My deskmate is Vera . She is quite friendly and talented in a lot of things such as drawing and writing . She is more creative than me . Last month , she asked me to visit her home . I saw a lot of wonderful pictures on the wall . I thought they were from famous painters , but I was wrong . All the pictures are her works(作品).


Lisa : 13 years old


Rick : 14 years old

My deskmate is Paul . He is taller and stronger than me . Both he and I like sports . However , I like soccer but he likes basketball . He plays basketball better than me , and now he plays for our basketball school team . He thinks playing basketball can bring out the best in him .


(1)Vera is __________ deskmate .
A.Grace's
B.Lisa's
C.Rick's
D.Kitty's
(2)The Chinese meaning of the word “ improve ” in this passage is __________ .
A.降低
B.改善
C.获得
D.发现
(3)Which of the following is right ?
A.Grace is more hardworking than Kitty .
B.Lisa is more creative than Vera .
C.Paul is better at soccer than basketball .
D.Vera drew a lot of wonderful pictures .
(4)The passage is mainly about __________ .
A.how often they do exercise
B.what they like and dislike
C.what they think of their deskmates
D.what their best friends are like

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】阅读理解(共4小题)

阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

A

Mr and Mrs Brown have two children, Mike and Liz.The whole family are all busy, so they often leave notes(便条) for each other.Read these four notes of today and answer the following questions.

【1】Who should walk the dog today?

A.Mike

B.Mrs Brown

C.Liz.

D. Mr Brown

【2】What is Mike doing at 6:50 pm ?

A.Practicing football.

B.Doing his homework

C.playing tennis.

D.looking for shoes

【3】According to the notes, Teddy is ______.

A.Mike’s mother

B.Mike’s brother

C.the dog in the family

D.Mike’s friend

考点:日常生活类阅读

查看答案和解析>>

同步练习册答案