精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

【题目】阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,并在答题卷上将相应的字母编号涂黑。
C
Zhou Youguang, known as the "father of Pinyin" was a Chinese. He was born in Changzhou, Jiangsu Province, on 13 January 1906. At the age of ten, he and his family moved to Suzhou, Jiangsu Province. In 1918, he entered Changzhou High School.
Zhou went to St. John's University in Shanghai in 1923. Then he went to Guanghua University in 1925. Later Zhou spent time in Japan as a foreign exchange student. After World War II, he moved to London, and then New York to work as a banker.
Zhou returned to China in 1949 to help his country build a modern economy(经济学). In 1955, the government invited him to make necessary changes to the Chinese language. It took him about three years to design Pinyin, and it was a success.
Today, with the wide use of computers and mobile phones, we use Pinyin to communicate with the world. The system is a bridge between China and the rest of the world."
Zhou died on 14 January 2017 at his home in Beijing, a day after his birthday. At the time, he was the 17th oldest living man in China.

(1)When was Zhou Youguang born?
A.1906.
B.1916.
C.1918.
D.1923.
(2)Which of the following countries had he NOT been to?
A.Japan.
B.Germany.
C.The UK
D.The USA
(3)What did the government ask him to do in 1955?
A.To help China build a modern economy.
B.To come back to his motherland, China.
C.To give some money to help the poor people.
D.To make necessary changes to the Chinese language.
(4)What was Zhou Youguang well-known for?
A.He was the 17th oldest living person in China.
B.He once studied in many foreign countries.
C.He is called "father of Pinyin" by people.
D.He invented computers and mobile phones.

【答案】
(1)A
(2)B
(3)D
(4)C
【解析】短文介绍了著名的拼音之父周有光的一生。
(1)细节理解题。从 He was born in Changzhou, Jiangsu Province, on 13 January 1906.可知答案选A。
(2)细节理解题。注意题干的not,从Zhou went to St. John's University in Shanghai in 1923. Then he went to Guanghua University in 1925. Later Zhou spent time in Japan as a foreign exchange student. After World War II, he moved to London, and then New York to work as a banker. 可知他没有去过的国家是B。
(3)细节理解题。从 In 1955, the government invited him to make necessary changes to the Chinese language.可知答案选D。
(4)细节理解题。从 Zhou Youguang, known as the "father of Pinyin" was a Chinese.可知答案选C。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】

KIDS HAVE AN OPINION TOO!

Hi! I’m Sigmund Friend, the editor (编辑) of a new magazine KIDVOICE.

We like hearing from kids. We know you’ve got things to say.

We want to hear from you.

Here is a topic you might have an opinion about. . .

注意:

1.对所有要点逐一陈述,适当发挥。

2.词数80左右,文章的开头已经给出,不计入总词数。

3.文中不得提及有关考生个人身份的任何信息,如校名、人名等。

Kids and Learning

All kids want to be good at learning.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】How do you get ________ from the bridge

On a ropeway

Ato home

Bto school

Cto here

Dthe room

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】Lily was _______ in her class.

A. fast B. faster

C. very fast D. the fastest

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】—Who’s the girl with brown hair?

is Maria.

A. He B. She

C. They D. It

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】—It’s hot today,isn’t it?

Yes,it is.Why not________your jacket?

A.take care

B.take place

C.take after

D.take off

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】

What will you do during a vacation? Visit famous places, shop or take photos? There is one thing you should never forget to do-send a postcard.

Postcards first appeared (出现) in October 1865 in the UK. By the 20th century (世纪), trains became a cheap and easy way to travel. More people went on holiday to the seaside. There were no cell phones, so they sent postcards to let others know they arrived safely. Those postcards usually showed seaside pictures, such as beaches or some seafood.

Today, most postcards feature (……为特色) local scenic (风景的) photos or drawings. Others may be funny, with jokes on the front.

People usually write words to express that they miss someone on their postcards. It's common to end with "thinking of you." The most common postcard words are "wish you were here."

Modern postcards also celebrate British humor (幽默). They often make fun of British weather For example, some postcards show rain pouring down (倾泻) on an empty beach. This humor keeps postcards popular in Britain.

1Postcards first appeared in the ________ century.

A.18thB.19thC.20th

2What was popular on postcards in the beginning?

A.Seaside scenic photos.B.Drawings.C.Funny jokes.

3The most common postcard words are ________.

A.they miss someoneB.thinking of youC.wish you were here

4What helps make modern postcards fun in Britain?

A.British weatherB.British foodC.British beach.

5The passage may come from ________.

A.a storybookB.a newspaperC.a notice

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】—Can you come to play soccer with me?

-- _____. I must study for the test

A.I’d love to B.Sure C. No D. Sorry

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】From May 6, pedestrians(行人) 10 yuan if they run red lights, according to Beijing traffic authorities.

A. will fine B. were fined

C. are fine D. will be fined

查看答案和解析>>

同步练习册答案