精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
3.Once there was a huge apple tree.A little boy loved to come and play around it every day.He loved the tree and the tree loved to play with him.
Time went by---the little boy had grown up and he no longer played around the tree every day.One day,the boy came back to the tree and he looked sad."Come and play with me,"the tree asked the boy."I'm no longer a kid.I wouldn't play around the tree any more."the boy replied."I want toys.I need money to buy them.""Sorry,I don't have money.But you can pick all my apples and sell them.So,you will have money."The boy picked all the apples on the tree and left happily.The boy never came back after he picked the apples.
One day,the boy returned and the tree was so excited,"Come and play with me,"the tree said."I don't have time to play.I have to work for my family.We need a house for shelter.Can you help?""Sorry,I don't have a house.But you can cut off my branches to build your house."So the boy cut all the branches off the tree and left happily.The tree was glad to see him happy but the boy never came back since then.The tree was again lonely and sad.
One hot summer day,the boy returned and the tree was pleased."Come and play with me!"the tree said."I am sad and getting old.I want to go sailing to relax myself.Can you give me a boat?""Use my trunk to build your boat.You can sail far away and be happy."So the boy cut the tree trunk to make a boat.He went sailing and never showed up for a long time.

Finally,the boy returned after he left for so many years."Sorry,my boy.But I don't have anything for you any more.The only thing left is my dying root,"the tree said with tears ①
"Good!Old tree root is the best place to lean on and rest.Come and sit down with me and rest."The boy sat down and the tree was glad and smiled with tears ②----

51.----Why did the boy pick all the apples on the tree?
----BecauseB.
A.he wanted to eat them                  B.he needed money to buy toys
C.he liked the tree without apples       D.he wanted to share them with friends.
52.----When did the boy come back to the apple tree?
----He came backC.
A.whenever he was happy               B.if he missed the apple tree
C.when he was in times of difficulty  D.as  soon as he was free
53.----What did the boy want at last?
----He wantedB.
A.to have a house to live in      B.nothing except a place to rest
C.the root of the apple tree      D.anything that the apple tree had
54.----What can we learn from the story?
----We shouldD.
A.plant more apple trees      
B.learn from the boy        
C.always stay at home     
D.be thankful to our parents
55.According to the passage,which of the following statements is NOT true?A
A.The phrase"with tears ①"means that the apple tree was sad because the boy asked for too much.
B.The phrase"with tears ②"means that the apple tree was still happy because she could help the boy
for the last time.
C.Each time the boy asked the apple tree for help,the tree tried her best to satisfy him.
D.After reading the passage,we can easily think of the old Chinese saying"Parents'love is universal!"

分析 小男孩和苹果树是好朋友.小男孩长大一些,想要玩具,于是苹果树让小男孩卖掉自己所有的苹果买玩具;后来男孩要造房子,于是苹果树让男孩砍掉它所有的树枝来造房子;然后男孩长大了,要出海远航,于是苹果树让男孩砍到自己造了条船.很多年后男孩回来了,他坐在树桩上,树桩微笑着,含着泪.这个故事告诉读者要感恩父母,不忘父母养育之恩.

解答 51.B.细节理解题.根据the boy replied."I want toys.I need money to buy them"可知小男孩需要钱买玩具.故选B.
52.C.细节理解题.根据全文内容可知当他遇到困难的时候,他才会回到苹果树旁.故选C.
53.B.细节理解题.根据Good!Old tree root is the best place to lean on and rest.Come and sit down with me and rest."The boy sat down and the tree was glad and smiled with tears可知除了想坐下休息一下,他什么事也没有.故选B.
54.D.推理判断题.通过读短文可知我们应该感谢父母,故选D.
55.A.细节理解题.根据The phrase"with tears"可知这里意味着苹果树很高兴能帮助那个男孩,故选A.

点评 本题是一篇人生感悟类阅读短文.本文作者旨在通过男孩和苹果树的故事告诉读者要感恩父母,不忘父母养育之恩.阅读时,对于细节性问题,学生应该找出文章中为所作的选择提供依据的单词和句子;对于推理判断的,学生们应该根据上下文理解大意.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.---How do you like the new movie Fast & Furious 7?
---It's really       successful one that I have already seen       movie twice.(  )
A.a,aB.a,anC.a,theD.an,the

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.At the moment we have too much to doto think (think) of doing anything else.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.Nuclear weaponsmust be given (must give) up.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.广场舞现在颇受人们的欢迎.
Square danceis popular with/among people now.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.Boys and girls,calm down and focus on the test paper        you begin to think about the answers.Be confident.You can do it!(  )
A.as ifB.as soon asC.although

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.match,a,now,be,TV,football,there,on
There is a football match on TV now./Now There is a football match on TV..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

12.I have finished my homework,Mom.May I stopto have ( have ) a rest?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.-Are we going to have sports meeting this week?
-No.It's ______till next week because of the bad weather.(  )
A.put awayB.put onC.put upD.put off

查看答案和解析>>

同步练习册答案