精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

【题目】摘录 阅读短文,然后完成内容摘要。每空不超过三个单词

Stories and Art of Chinese Fans

You may think you cannot live through summer without air conditioners. But in ancient China,hand fans were almost the only ones to help people keep cool.

Chinese people started to use hand fans over 2,000 years ago. The fans came in different shapes,such as round and square. They were also made from a11 kinds of materials.Palm leaf fans were cheap and easy to make. Feather fans(羽毛扇) showed the owner’s high status.Sandalwood(檀香)fans could send out a sweet smell.

Later, hand fans became far more than just something that could cool you down. They developed into art works,in which tuanshan (round fans)and zheshan(folded fans)were the most common.

In the shape of a full moon,tuanshan was usually made of silk.They had beautiful birds and flowers on them.Women especially those in the imperial palace(皇宫),liked to use them.Meanwhile,men,especially the literati(文人),used zheshan.The literati liked them because zheshan were usually made of paper and they could paint and write poems on them.It was a way for them to show off their ability in literature,painting and handwriting.Almost anything can be painted on zheshan.

Today,Chinese people still use these fans,only not many people write or paint on them any more.Next time when you are waving a fan, you may think of the stories behind it.

Name

Features(特征)

Palm leaf fans

1and easy to make

2

Show the owner’s status

Sandalwood fans

Send out3

Tuanshan

In the shape of4

Zheshan

Paint and write 5

【答案】

1Cheap

2Feather fans

3a sweet smell

4a full moon

5poems

【解析】

这篇短文给我们介绍的是中国各种各样的手扇,它不仅是一个人们用来保持凉爽的工具,还代表了中国悠久、丰富的历史和文化。

1根据短文第二段中Palm leaf fans were cheap and easy to make.可知,棕榈叶做成的扇子既便宜而且容易制作。由此可知这里应填Cheap,形容词,“便宜的”。

2根据短文第二段中Feather fans(羽毛扇) showed the owner’s high status可知,羽毛做成的扇子可以显示主人的地位非常高。由此可知这里填Feather fans。

3根据短文第二段中Sandalwood(檀香)fans could send out a sweet smell.可知,檀香扇可以散发出香味。由此可知这里应填a sweet smell。

4根据短文第三段中In the shape of a full moon,tuanshan was usually made of silk.可知,团扇是满月的形状,故这里填a full moon。

5根据短文第三段中Meanwhile,men,especially the literati(文人),used zheshan.The literati liked them because zheshan were usually made of paper and they could paint and write poems on them可知,折扇比较受男人,尤其是文人的喜爱。折扇常用纸制成,他们喜欢在上面画画、写诗。由此可知这里应填poems,“诗”。

这是一篇说明文,给我们介绍了我们国家各种各样的手扇,它不仅是人们纳凉的一种工具,还有着丰富的历史和文化。短文主题明确,第一段引出了文章的话题,第二段和第三段介绍了手扇的不同形状、质地以及使用的人群;最后一段重申主题,总结文意。后面的题目是完成表格,这张表格中列出了各种质地和形状的手扇,我们需根据文意,在空格上填写适当的单词或短语。做题时,应先通读全文,掌握大意;然后根据表格中所列的扇子的类型,定位到文章中,搜索信息,填写适当的词或短语。例如第1小题,这个空说的是棕榈叶的扇子的特点,因此我们用Palm leaf fans作为关键词,就可以快速定位到文章的第二段中,找到答案。再如第4小题,这个题目问的是tuanshan的特点,用它定位到短文的第三段中就可以找到答案。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】It is easy for those students _________ that river to school.

A. cross B. to cross C. across

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】 --We had a football match with No. 15 Middle School yesterday.

--I missed it. ________.

A. What a pity!

B.I don’t think so.

C. I’m sorry to hear that.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】

To get up early to study or to stay up late to study?That is the question that puzzles most English learners.

A recent study by Dr.David Johnson discovered that late bedtimes led to lower grades.“Late bedtimes during weekdays and weekends,catch-up sleep on wekends and more daytime sleepiness badly influence students’ English study performance.They forget the new words more easily and have difficulty talking about their thoughts in English clearly.”

However,another study by Dr.Ali on Biocenter.com showed there is no connection between a student’s sleep habit and his study performance.“We found that different sleeping habits do not influence the performance of students in their English study,”Ali said.

Emily Jane,a college student,said she prefers to study differently depending on when the English test is.Normally,she only gets up early to study if she has an exam in the morning.She’ll arrive at school around 6:30 a.m.and study for her exam.If the test is a few days away,Jane said she will stay up later.

“Personally,I think that creativity or projects come at night,”Kyle said.Kyle does quite well in English.During the week,he will usually get up early to read texts aloud around 6 a.m.and be at school by 7 a.m.After that,he will stay up to do English reading until 1 or 2 a.m.On the weekends,he will sleep until about 1 p.m.

It is impossible to know for sure if it is better to stay up late and study or to wake up early to do so.But doctors advised students to avoid all-nighters because they won’t help as much as students think.

Information Card

The question that puzzles most English learners

1.1.

The discovery of Dr.David Johnson’s study

2.2.

The website to see Dr.Ali’s study

3.3.

The time Emily arrives at school when she has an exam in the morning.

4.4.

The number of students who gave their opinions in this passage

5.5.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】 He often has sports. ________ football, basketball and ping-pong.

A. For an example

B. For example

C. For the example

D. For a example

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】从方框中选择恰当的单词完成下面的句子。

1It’s my great __________to have a talk with you.

2Jame introduced a good ____________ to me to learn English.

3My T-shirt is out of _______________. I need to buy a new one.

4The players had to change their ___________ routine and lifestyle.

5The greater part of the ____________ has been completed.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。

It was one of the hottest days of the dry season. We had not seen in almost a month. The crops were dying. If we didn’t see some rain soon, we would lose everything.

I was in the kitchen that day when I saw my son, Billy, walking toward the . Trying to be as still as possible, he was obviously walking with great . Minutes after he disappeared into the woods, he came running out again, toward the house. Moments later, however, he was once again walking in that way toward the woods. I couldn’t take it any longer and I him.

He was cupping both hands in front of him as he walked, being very not to spill (溢出) the water he carried.

As I came closer, I saw the most surprising sight. Several large deer stood in front of him. Billy walked right up to them. But the deer did not hurt him nor move as Billy knelt down. And then I saw a baby deer lying on the ground, obviously thirsty, lift its head to lap up the water in my boy’s hands. When the water was gone, Billy jumped up to run back to the house. I followed him back to a spigot (水龙头). Billy opened it and let the drip slowly up his “cup”.

When he stood up and began to turn back, I was there in front of him. His little eyes were filled with tears. “I’m not ,” was all he said.The week before, he had made the same trouble with our horses, which caused him a lecture from his father about the importance of not wasting water.

This time, I him, with a small pot of water from the kitchen. I let him take care of the baby deer alone for it was his job. As the tears that rolled down my face began to hit the ground, they were suddenly joined by other drops… more drops… and more. I looked up at the sky. All I can say is that the rain that came that day saved our farm, just like the actions of one little boy saved another.

【1】 A. windB. snow C. rain D. cloud

【2】 A. woodsB. school C. house D. rivers

【3】 A. surpriseB. effort C. doubtD. notice

【4】 A. naturalB. obviousC. popularD. unusual xk.Com]

【5】A. stoppedB. followedC. acceptedD. controlled

【6】 A. carefulB. noisyC. comfortableD. polite

【7】 A. everB. yetC. even D. never

【8】A. setB. fill C. put D. place

【9】 A. interruptingB. joking C. complainingD. wasting

【10】A. receivedB. believedC. joined D. pushed

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】You should believe in yourself. Nobody else can you.

A. win B. beat C. beats D. wins

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】My daughter is a ________ girl. She enjoys dancing and singing.

A. lively B. life C. living D. live

查看答案和解析>>

同步练习册答案