精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
10.It's very early in the morning and I'm sitting outside.It's also very cold and dark.With me is Jim Nightingale,and he is the reason I'm up so early.He passes me a hot cup of coffee."Not long to wait now,"he says.I hope he's right.
After a few minutes there is a very weak light in the east,and then I hear a bird singing.It sings very loud and very clear."That's the robin(知更鸟),"says Jim.A few more birds start singing with the robin and Jim knows the names of them too.Half an hour later,there are more and more birds singing,and it's very loud!Suddenly,all around us the air is full of the sound of birdsong.This is the dawn chorus(晨鸣),and it's beautiful.
"Wow,this is amazing!"I tell Jim,who is smiling."Is there a dawn chorus every morning?"
"Birds can sing any time of the year but the best time is the end of winter and during the spring.This is when the birds sing most."
"Really?So,why do they sing?"I ask.
"Well,there are two reasons,"explains Jim."Most of the songbirds who sing are males.They want to find a female(雌性)so they sing to show how strong they are.The females listen and choose the best singer!The birds also sing to tell other males to go away.They need their own area; they don't like sharing with another male."
I listen to the birds; the songs seem too much to me."Do the birds sing a special song in the morning?"
"That's a good question,"replied Jim."The successful birds have many kinds of calls and songs.Sometimes they copy the songs of other birds.This makes it sound like there are many birds in that place already and other males stay away.Also the female likes songs with different notes.Some birds,for example the European wren,have songs that contain over 700different notes per minute!"
So,how does Jim know so much about birds?Well,he works as a volunteer for the Royal Society for the Protection of Birds.He is trying to help the birds live in the modern world."More and more of the birds'habitat disappears every year.The sparrow,for example,was a very common bird in the UK,now it's in danger."
By now the sun is up and the birds are quiet.It's light so they can start looking for food,they need a big breakfast after all that singing.

51.Why does the writer get up early in the morning?D
A.To visit her friend.B.To drink hot coffee.
C.To see different birds.D.To hear birds sing.
52.When you hear a bird sing in the morning,it's most probablyC.
A.a robin                         B.a sparrow
C.a male bird                      D.a female bird
53.A bird sings early in the morning mainlyA.
A.to call a female's attention          B.to fight with other males
C.to find a place to live in            D.to start looking for food
54.According to the text,which of the following statements is true?B
A.At first the writer is happy to be up so early in the morning.
B.Male birds have their own ways of fooling other birds.
C.It's easier for the birds to find food early in the morning.
D.Jim has a job with the Royal Society for the Proteciton of Birds.
55.The text is mainly aboutC.
A.the robin's songs                  B.the birds'habitat
C.why birds sing                    D.how to protect birds.

分析 文章大意:本文讲述了作者和Jim Nightingale在一个寒冷的清晨在外面等待鸟叫的声音,作者向Jim学习到了许多关于鸟叫的知识,原来Jim这么了解鸟叫是因为他作为一名保护鸟类协会的志愿者在积极保护鸟类以及鸟类的栖息地.Jim用他的行动告诉我们保护鸟类,刻不容缓.

解答 51:D 细节理解题.根据After a few minutes there is a very weak light in the east,and then I hear a bird singing.It sings very loud and very clear.可知作者起个大早是为了听鸟叫.故选D
52.C 细节理解题.根据"Most of the songbirds who sing are males.可知当你在早晨听鸟叫时,很有可能是来自于雄鸟的叫声.故选C.
53:A 细节理解题.根据Jim Nightingale介绍鸟叫的原因那部分:They want to find a female(雌性)so they sing to show how strong they are他们想找一个雌鸟,所以他们唱歌来显示他们有多强大.故选A.
54:B 细节判断题.根据文章的倒数第三段进行判断:The successful birds have many kinds of calls and songs.Sometimes they copy the songs of other birds.This makes it sound like there are many birds in that place already and other males stay away等内容,可知雄鸟有着自己独特的方式和叫声来愚弄其它鸟从而获得雌鸟的芳心.所以B项的说法符合这部分内容.故选B.
55:C 主旨大意题.根据Jim Nightingal和作者早早起床听鸟叫的声音,然后Jim主要给作者讲述了鸟叫的知识.所以本篇主要讲述了鸟类为什么会唱歌,主要就是为了吸引雌鸟这个中心内容.故选C.

点评 本文是一篇有关环保的故事类短文.做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料. 其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.---What do you think of the book?
---I don't think it's ______ useful book.(  )
A.theB.anC.aD.不填

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.Which of the following word matches the sound/wain/?(  )
A.winB.wineC.whenD.widen

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.Carelessness is one of the most common _____ of failure in the exam.(  )
A.resultsB.reasonsC.reportsD.roles

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

5.Love is a two-way street
A father sat at his desk and looked at his bills when his young son rushed in and announced:"Dad,because today is your birthday and you're 40years old,I'm going to give you 40kisses,one for each year!"When the boy started making good on his word (履行诺言 ),the father shouted:"Andrew,don't do it now.I'm too busy!"
The boy soon fell silent as tears fell from his big blue eyes.Feeling sorry,the father said:"You can finish later.The boy said nothing but quietly walked away."That evening the father said:"Come and finish the kisses now,Andrew!"But the boy didn't.
Unfortunately,a few days later after the father's birthday,the boy had an accident and died.His sad father wrote:"If only(要是…,该多好)I could tell him how sorry I am for my thoughtless words,and how much my heart is hurting."
Love is a two-way street.We must warmly accept any loving act,or others will take it as a"NO"and it can leave a scar(伤痕).If we don't receive love,our life will lose its true meaning.Nothing is more important than accepting love from those who are near and dear to us.

53.On his father's birthday,the boy wanted toD
A.help pay the bills                              B.have a talk with his father
C.buy his father a gift                            D.give his father kisses
54.The boy feltC when his father refused him.
A.sorry       B.surprised       C.sad           D.excited
55A few days after the fathers birthday,the boyB
A.was badly hurt in an accident                  B.was killed in an accident
C.had to go back to school                      D.became unhappy with his father
56.The headline"Love is a two-way street"meansC
A.love keeps one busy all the time  B.love can make people happy and unhappy
C.we should learn to give and receive love D.it's important to love people around us
57.We can know from the story thatA
A.the father is busy with his work              B.the boy is hard-working
C.the father doesn't like the boy               D.the boy is too careless.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.Who is running on the sports field?
-It            be David,He is ill at home.(  )
A.can'tB.mustn'tC.may notD.shouldn't

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.Taiwan is part of China.We _______ the same history and culture.(  )
A.explainB.expressC.connectD.share

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.Which of the following underlined parts is different in pronunciation with others?(  )
A.The new store is crowded with customers.
B.Brown is Lucy's favorite color.
C.They waited for the news with a growing sense of anxiety.
D.Nowadays children prefer watching TV to reading books.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.Sally shut the door heavily and started to cry.No one knew         she was so angry.(  )
A.whenB.whyC.thatD.how

查看答案和解析>>

同步练习册答案