精英家教网 > 高中地理 > 题目详情

【题目】阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

Arriving in Sydney on his own from India, my husband, Rashid, stayed in a hotel for a short time while looking for a house for me and our children.

During the first week of his stay, he went out one day to do some shopping. He came back in the late afternoon to discover that his suitcase was gone. He was extremely worried as the suitcase had all his important papers, including his passport.

He reported the case to the police and then sat there, lost and lonely in strange city, thinking of the terrible troubles of getting all the paperwork organized again from a distant country while trying to settle down in a new one.

Late in the evening, the phone rang. It was a stranger. He was trying to pronounce my husband’s name and was asking him a lot of questions. Then he said they had found a pile of papers in their trash can(垃圾桶)that had been left out on the footpath.

My husband rushed to their home to find a kind family holding all his papers and documents(文件). Their young daughter had gone to the trash can and found a pile of unfamiliar papers. Her parents had carefully sorted them out, although they had found mainly foreign addresses on most of the documents. At last they had seen a half-written letter in the pile in which my husband had given his new telephone number to a friend.

That family not only restored the important documents to us that day but also restored ourfaith and trust in people. We still remember their kindness and often send a warm wish their way.

【1】 After Rashid returned from shopping, he found that________.

A. it was time to find a house

B. his suitcase had disappeared

C. a pile of unfamiliar papers

D. his passport was in the trash can

【2】 From the passage we can infer that_________.

A. the girl likes picking up trash

B . the documents are of no use

C. some paperwork is needed before settling in a new country

D. the stranger’s daughter found a pile of familiar papers in the trash can

【3】 The stranger’s family got to know Rashid’s telephone number_________.

A. with the help of the police

B . by consulting everywhere

C. from a half-written letter in the pile

D. on seeing the suitcase

【4】 Which of the following can be the best title for the text?

A. From India to Australia.

B. Turning Trash to Treasure.

C. Living in a New Country.

D. In Search of a house.

【答案】

【1】 B

【2】 C

【3】 C

【4】 B

【解析】

【文章大意】我的丈夫到了悉尼以后,装有重要文件的箱子被偷掉了。正当我的丈夫束手无策时,突然有人主动把丢失的文件送还过来,让我们对别人重新有了信任。

【1】 B. 细节理解题。根据第二段第一二句话:During the first week of his stay, he went out one day to do some shopping. He came back in the late afternoon to discover that his suitcase was gone. 可知购物回来后发现手提包不见了,故选B。

2 C .推理判断题。A选项没提;B和D两个选项原文矛盾;根据第三段可知要定居在一个新国家需要某些证件,故选C。

3 C.细节理解题。根据倒数第二段最后一句话:At last they had seen a half-written letter in the pile in which my husband had given his new telephone number to a friend.可知Rashid在给朋友的信中写到了他的电话号码,故选C。

4 B.标题归纳题。A选项意思是:从印度到澳大利亚;B选项意思是:变废为宝;C选项意思是:居住在新国家;D选项意思是:寻找房子。作者的重要文件从被扔在垃圾桶,到后来重新被找到,所以B选项最适合文章标题,故选B。

练习册系列答案
相关习题

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】The air quality in the city, ______ is shown in the report, has improved over the past two months.

A. that B. it C. as D. what

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】阅读下列材料,回答问题。

材料一 工人革命的第一步就是使无产阶级上升为统治阶级,争得民主。让统治阶级在共产主义革命面前发抖吧。无产者在这个革命中失去的只是锁链。他们获得的将是整个世界。

——《共产党宣言》

材料二 虽然直到1917年俄国革命,社会主义者没有赢得任何政府的控制权,但是他们的批评,连同保守者和自由主义者一起,在说服政府革除早期工业化的弊端,为工人阶级提供保障方面起了巨大作用。……1832年伊始,一系列法案扩大了男性公民选举权,财产资格的限制大大降低,这为最终实现男性公民的普选权铺平了道路。……19世纪80年代,德国在奥托··俾斯麦的领导下,引入医疗保险、失业补偿金与养老金,为劳动大众提供社会保障。

——【美】杰里·本特利赫伯特·齐格勒《新全球通史——文明的传承与交流》

材料三 本本主义的社会科学研究法也同样是最危险的,甚至可能走上反革命的道路……我们说马克思主义是对的,决不是因为马克思这个人是什么先哲,而是因为他的理论,在我们的实践中,在我们的斗争中,证明了是对的。

——毛泽东《反对本本主义》

(1)据材料一,指出工人革命的目的。据材料二,概括工人运动对西方资本主义发展的客观作用。说明马克思主义与工人运动之间的关系。(5分)

(2)据材料三,归纳毛泽东对马克思主义的看法。结合20世纪20年代中国革命方面的史实,说明这一主张在思想和实践方面的主要表现。

(3)综合上述材料,谈谈你对马克思主义的认识。

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】阅读材料,完成下列要求。

材料 1850年,蒸汽机的普及和铁路大狂热,标志着英国进入工业革命真正大飞跃的时代。迅速的都市化、更大规模的社会流动以及机械化代替手工劳动等,都对广大劳动者的文化素质提出更高的要求,英国教育体制必然要向国家干预以及法定的全国性教育体制转变。到19世纪末,为所有阶级(主要是劳动阶级)提供教育成了政府活动的基本内容。尤其是当英国政府警觉到自己国家正被美、德超越时,就更加紧迫地关注民众教育和职业教育。

——摘编自谢天冰《试论英国教育体制的近代化》

根据材料并结合中国的教育现状,谈谈你对教育改革的看法。(要求:观点合理,史论结合)

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】阅读下列材料,回答问题。

材料一 浪漫主义文学的兴起是由18世纪末和19世纪初欧洲的社会政治状况决定的。1789年的法国资产阶级革命,推翻了封建专制政权,建立了资产阶级统治。这次革命影响巨大,意义深远,它震撼了整个欧洲的封建统治,许多国家掀起了资产阶级民主革命和民族解放运动。但是,在保卫和巩固这次革命成果的过程中,曾出现极其复杂的形势,经历了一场革命和反革命、复辟与反复辟的长期斗争。法国大革命后出现的动荡、混乱、灾难的局面,完全不是人们期望的。伟大的启蒙学者们所预言的那个理想社会根本没有出现。贫富对立变得更加尖锐阶级压迫更加残酷,资产阶级的恶德败行以最丑恶的形式表现出来。法国革命后的现实宣告了启蒙运动理想的破灭,在广大社会阶层中引起了一种普遍的失望情绪,浪漫主义正是这种失望情绪在文学上的反映。

——《世界近代文学简史》

材料二 资本主义在欧洲各国不同程度的发展,人们头脑中的物质利益观念不断加强,金钱成了衡量人的主要的或唯一的尺度,人与人之间的关系也随之发生变化。人在挣脱封建束缚从而获得一定的人身自由后,又在物质财富面前丧失精神的、心理的以及人格的自由;在热衷于创造物质财富并依赖于物质财富的生存环境中,人对人的压迫与剥削以新的形态表现出来,人与人之间的关系趋于恶化。现实告诉人们,启蒙主义者所宣示的价值和浪漫主义者所追求的理想并未实现,人们须以一种新的冷静的眼光重新看待现实和思考自己的命运,并寻求改善自己的生存处境的方法。于是,追求客观冷静地分析与解剖现实的社会心理和风气随之形成,反映在作家创作上,就是他们摒弃浪漫主义的主观想象和抒情,通过对社会现实作如实细致的描绘,揭露社会的黑暗,展示在物质与金钱挤压下人的各种心态……

(1)根据材料一和所学知识,概括浪漫主义文学流派产生的历史背景。

(2)根据材料二和所学知识,指出欧洲浪漫主义文学流派与现实主义文学流派的内在区别。这两种文学流派形成和发展的决定性因素是什么?

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】下列关于地球外部圈层的叙述,正确的是

A. 地球外部圈层包括岩石圈、水圈、生物圈和大气圈

B. 地球外部圈层和岩石圈之间相互渗透,相互联系,相互制约,形成自然环境

C. 水圈是一个不连续但规则的圈层

D. 大气圈的主要成分是氧和氢

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】下面文章中有5个段落需要添加首句。请从以下选项(ABCDEF)中选出符合各段落的首句。选项中有一项是多余选项。

A. Question relentlessly(持续).

B. Create a challenge.

C. Expect things to be fun.

D. Add variety to your life.

E. Connect to what you already know.

F. Absorb other peoples enthusiasm.

The more I observe brilliant people, the more I notice that one distinguishing characteristic they have is immense curiosity. How does curiosity contribute to someone’s brilliance? It gives you a fresh perspective. Curious people can see something that many other people can’t. It gives you fresh ideas. Using the term from The Medici Effect, curiosity gives you intersection experience where concepts from different fields collide with one another and produce fresh ideas. Since curious people get more intersection experience, they consequently get more fresh ideas.

Now that we’ve seen how important curiosity is, how can we develop it? Here are some tips:

【1】 Rather than expecting things to be boring, expect them to be fun. This small change in your mindset(心态) can make a big difference. Once you do it, it will be much easier for you to find the fun side of practically anything.

【2】 Often something seems boring because it’s delivered poorly. That’s perhaps one thing that makes great teachers great: they can connect their students to the fun side of what they’re teaching. So one way to develop your curiosity is to watch the talks of those who are enthusiastic about their fields. Don’t just absorb their knowledge; absorb their energy too.

【3】 By creating a challenge, you will want to prove to yourself (and perhaps to others) that you can make it. One good way to do that is by creating a project: building something real out of what you learn. Another way is to create a contest with your friends to find out who can do something faster or better.

【4】 Things will be more exciting if you can connect what you’re learning to what you already know. Why? Because that improves your understanding of the world and allows you to see new possibilities you’ve never realized before.

【5】 Avoid boredom and find new possibilities by exploring new topics. Read books in new types. Meet people with different professions.

The core is simple, actually. All the advice above can be summarized to just one: make things fun.

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】---What a journey! We’ve finally arrived!

---_____ an out-of-date train schedule, we would not have missed the train.

A. Had we not used B. Did we use

C. If we didn’t use D. If we had used

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】2010年1月11日讯,近日,新疆北部遭遇罕见强降雪袭击,降雪持续10天,部分地区积雪深度达85厘米,致使当地26万余人受灾,1人死亡,交通几乎中断。据此回答下列各题。

【1】本次强降雪影响范围大,受灾面积广,下列关于此次雪灾的叙述不正确的是

A此次降雪是冷锋天气系统的影响

B新疆地区在冬季出现强降雪,水汽来自北冰洋、大西洋

C新疆属于温带大陆气候,全年降水量少,此次降雪从根本上解决了干旱

D此次降雪过多,掩埋了牧草,使牲畜无法就食而导致灾害

【2】关于对该事件处理的措施,正确的是

国家气象部门搞好预报预防工作加强管理,及时调配救灾物资加强公路积雪清

理疏通工作利用GPS统计受灾区域,及时反馈受灾信息,及时求灾

A①③④ B①②③ C②③④ D①②④

查看答案和解析>>

同步练习册答案