精英家教网 > 高中地理 > 题目详情

【题目】阅读理解。

On one of her trips to New York several years ago, Eudora Welty decided to take a couple of New York friends out to dinner. They settled in at a comfortable East Side cafe and within minutes, another customer was approaching their table.

“Hey, aren’t you from Mississippi?” the elegant, white-haired writer remembered being asked by the stranger. “I’m from Mississippi too.”

Without a second thought, the woman joined the Welty party. When her dinner partner showed up, she also pulled up a chair.

“They began telling me all the news of Mississippi,” Welty said. “I didn’t know what my New York friends were thinking.”

Taxis on a rainy New York night are rarer than sunshine. By the time the group got up to leave, it was pouring outside. Welty’s new friends immediately sent a waiter to find a cab. Heading back downtown toward her hotel, her big-city friends were amazed at the turn of events that had changed their Big Apple dinner into a Mississippi.

“My friends said: ‘Now we believe your stories,’” Welty added. “And I said: ‘Now you know. These are the people that make me write them.’”

Sitting on a sofa in her room, Welty, a slim figure in a simple gray dress, looked pleased with this explanation.

“I don’t make them up,” she said of the characters in her fiction these last 50 or so years. “I don’t have to.”

Beauticians, bartenders, piano players and people with purple hats, Welty’s people come from afternoons spent visiting with old friends, from walks through the streets of her native Jackson, Miss., from conversations overheard on a bus. It annoys Welty that, at 78, her left ear has now given out. Sometimes, sitting on a bus or a train, she hears only a fragment(片段) of a particularly interesting story.

5.What happened when Welty was with her friends at the cafe?

A. Two strangers joined her.

B. Her childhood friends came in.

C. A heavy rain ruined the dinner.

D. Some people held a party there.

6.The underlined word “them” in Paragraph 6 refers to Welty’s.

A. readers B. parties C. friends D. stories

7.What can we learn about the characters in Welty’s fiction?

A. They live in big cities.

B. They are mostly women.

C. They come from real life.

D. They are pleasure seekers.

【答案】

【1】5.A

【2】6.D

【3】7.C

【解析】

试题分析:文章介绍了一位女作家请纽约的朋友吃饭时发生的故事。Welty是一位年纪比较大的作家,她来自密西西比。Welty的作品都是来自于现实的生活。

【1】A细节理解题。根据第一段another customer was approaching their table和第三段the woman joined the Welty party. When her dinner partner showed up, she also pulled up a chair可知,先后有两个陌生人(一位女士及其同伴)加入了Welty他们的聚会,故选A

【2】D猜测词义题。划线的them指代前面提到的人或物,根据Now we believe your stories可知,them指代的是Welty写的小说里面的故事,听了Welty和两个陌生人的有关密西西比的谈话之后,Welty的朋友相信了Welty小说里的故事都是来源于生活,故选D

【3】C推理判断题。根据I don’t make them upWelty’s people come from afternoons spent visiting with old friends, from walks through the streets of her native Jackson, Miss., from conversations overheard on a bus.可知,Welty小说里的人物并非虚构的,他们都来源于现实的生活,故选C

练习册系列答案
相关习题

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】秦岭淮河线是我国的一条重要地理分界线,据此完成下列各题。

【1】有关这条分界线南北两侧区域差异的叙述,正确的是

A.秦岭淮河以北耕地以旱地为主,主要糖料作物是甘蔗

B.秦岭淮河以南耕地以水田为主,主要粮食作物是水稻

C.秦岭淮河以北的典型植被是亚寒带针叶林

D.秦岭淮河以南的植被主要是热带季雨林

【2】 造成上述差异的主要原因是

A.地形差异 B.海陆位置不同

C.纬度位置不同 D.山地阻挡作用

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】一艘从中东波斯湾往我国运送石油的船只,需要经过的海峡是

A. 直布罗陀海峡 B. 白令海峡 C. 马六甲海峡 D. 莫桑比克海峡

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】我国老年人口分户籍迁移和青壮年人口迁移情况统计表完成下列问

老年人口主要迁入地

占老年总迁移人比重

农村户籍老人迁入地

占农村老年迁移人比重

城市户籍老人迁入地

占城市老年迁移人比重

青壮年迁移人口主要迁入地

占青壮年总迁移人比重

广东

2141

广东

1993

广东

2274

广东

3963

天津

1061

天津

1554

上海

935

上海

1269

上海

814

上海

679

北京

609

北京

576

北京

474

内蒙古

508

天津

619

山东

395

黑龙江

501

山东

508

合计

4885

合计

5234

合计

4946

合计

5806

【1】表中数据,反映的现象是

A.老年人口主要迁往生活成本低的地区

B.城市户籍老人主要迁往农村和小城镇

C.农村户籍老人均迁往经济发达的东部地区

D.老年人口迁入地与青壮年人口的迁入地基本一致

【2】关于老年人口迁移因素的分析正确的是

A.自然环境是主要因素

B.家庭因素是主要因素

C.务工经商是主要因素

D.全面二孩政策的实施对老年人口迁移无影响

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】十八届五中全会决定全面实施一对夫妇可生育两个孩子政策,简称全面二孩。这是继 单独二孩政策之后的又一次人口政策调整。完成下列问题。

【1】全面二孩政策的实施后,短期内可能

A.缓解劳动力短缺局面 B.降低家庭养老负担

C.加重毕业生就业压力 D.影响劳动力职业构成

【2】单独二孩政策的实施并没有预期的新生人口增长,其原因主要有

生育观念转变

抚养成本上升

医疗卫生条件改进

女性人口受教育程度提高

A.①②③ B.②③④ C.①②④ D.①③④

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】读两大不同地形区中甲、乙两地相关资料,回答下列各题。

地区

经纬度

海拔(米)

一月平均气温(

七月平均气温(

102°E25°N

1891

77

198

113°E28°N

68

4

32

7.【1】甲、乙两地所在的地形区分别是

A云贵高原、成都平原

B黄土高原、华北平原

C青藏高原、四川盆地

D云贵高原、洞庭湖平原

【2】甲地夏季气温明显低于乙地,其主要原因是

A所处地形类型不同

B所处气候类型不同

C所处海陆位置不同

D所处纬度位置不同

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】某地农民从优化产业结构入手,眼睛盯着城里人的餐桌找市场,变“咱种啥他吃啥”为“他吃啥咱种啥”,既丰富了城里人的菜篮子,又大大提高了农民的收入。据此完成下列小题。

【1】该地决定农业生产的类型和规模的主要因素是

A.交通运输 B.市场需求

C.国家政策和措施 D.自然环境的特殊性

【2】当地农民为了避免蔬菜和水果受到各种污染,并保护生态环境,生产中可采取的有效措施是

采用无土栽培(水培法) 使用绿肥等有机肥

使用高效化肥   使用农药防治虫害 采用生物防治害虫

A.①③④ B.①③⑤ C.①②⑤ D.②③⑤

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】阅读理解。

Chimps(黑猩猩) will cooperate in certain ways, like gathering in war parties to protect their territory. But beyond the minimum requirements as social beings, they have little instinct (本能) to help one another. Chimps in the wild seek food for themselves. Even chimp mothers regularly decline to share food with their children. Who are able from a young age to gather their own food.

In the laboratory, chimps don’t naturally share food either. If a chimp is put in a cage where he can pull in one plate of food for himself or, with no great effort, a plate that also provides food for a neighbor to the next cage, he will pull at random ---he just doesn’t care whether his neighbor gets fed or not. Chimps are truly selfish.

Human children, on the other hand are extremely corporative. From the earliest ages, they decide to help others, to share information and to participate a achieving common goals. The psychologist Michael Tomasello has studied this cooperativeness in a series of expensive with very young children. He finds that if babies aged 18 months see an worried adult with hands full trying to open a door, almost all will immediately try to help.

There are several reasons to believe that the urges to help, inform and share are not taught .but naturally possessed in young children. One is that these instincts appear at a very young age before most parents have started to train children to behave socially. Another is that the helping behaviors are not improved if the children are rewarded. A third reason is that social intelligence.Develops in children before their general cognitive(认知的)skills,at least when compared with chimps..In tests conducted by Tomtasell, the children did no better than the chimps on the physical world tests, but were considerably better at understanding the social world

The cure of what children’s minds have and chimps’ don’t in what Tomasello calls what. Part of this ability is that they can infer what others know or are thinking. But that, even very young children want to be part of a shared purpose. They actively seek to be part of a “we”, a group that intends to work toward a shared goal.

【1】What can we learn from the experiment with chimps?

A. Chimps seldom care about others’ interests.

B. Chimps tend to provide food for their children.

C. Chimps like to take in their neighbors’ food.

D. Chimps naturally share food with each other.

【2】Michael Tomasello’s tests on young children indicate that they____.

A. have the instinct to help others

B. know how to offer help to adults

C. know the world better than chimps

D. trust adults with their hands full

【3】The passage is mainly about ____.

A. the helping behaviors of young children

B. ways to train children’s shared intentionality

C. cooperation as a distinctive human nature

D. the development of intelligence in children

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】2016年11月16日至18日,第三届世界互联网大会在中国乌镇召开,“互联网+”被广泛点赞。电商阿里巴巴着重致力于发展农村淘宝商店,解决农村购物贵的问题;而京东则通过打造自建冷冻物流配送网解决农村特色、鲜活产品价格低、进城难的问题。两大电商巨头同时将农村市场纳入到了“互联网+”战略之内。据此回答下列各题。

1目前制约电商在农村发展的最主要因素是

A. 农村人口购买能力弱

B. 农村的网络、快递等基础设施不健全

C. 农村网民少,传统的购物观念强

D. 农村产品质量差,很难在网络销售

2关于大力发展农村淘宝商店对农村的影响,叙述错误的是

A. 吸引年轻人回乡创业,缓解留守儿童和留守老人问题

B. 方便农村居民生活,提高收入

C. 加大农村生态环境压力,破坏农村生态环境

D. 利于农村形成特色产业,促进农村经济发展

查看答案和解析>>

同步练习册答案