精英家教网 > 高中地理 > 题目详情

【题目】(河南省焦作市2016届高三第一次模拟)阅读理解。

Online purchases have soared during the Chinese New Year holiday.

It’s the dead of winter in Shanghai. Delivery man Liu Jia and his colleagues start the day when most of people are still asleep. Working at a distribution point of a shopping website in Shanghai, they promise to deliver products within three hours of an order being placed. “I buy most of my grocery online, especially the heavy items. It’s convenient and cheap compared to the supermarket in my neighborhood,” Customer Chen Hong said. Orders such as these have increased for the New Year, forcing Liu Jia to work around the clock. “The orders are usually rice, laundry detergent(洗涤剂), tissue paper and snacks, mostly food and articles for everyday use,” Liu Jia said.

According to an industry report, China’s B2C (Business to Customer) online sales are growing at an annual rate of 25 percent. Competition between online giants like Taobao and Jingdong is now fiercer than ever. “The essence of online shopping is that customers can buy products easily. So the competition is about: firstly, the range of products; secondly, the depth under each category of products; third, the price and user experience,” Pan Biao, vice president of YHD. com, said. E-commerce is one of China’s fastest growing sectors. It’s changed people’s buying habits, and even their living habits. And it’s had a huge impact on the retail industry. To make online shopping more convenient, major sites are investing heavily to build payment systems

and logistics(物流)networks.

On average, a retailer now can deliver span>goods to the majority of cities within 3 days, and to towns and more remote areas in the country within a week. “Competition will produce a number of good companies, making better products and services that customers need. In the field of E-commerce, we are leading the world in terms of products, services and industry development,” Liu Yinbin, associate professor with Dept of Information Management, Shanghai University, said. Experts also say customers are increasingly making their online purchases from mobile devices, opening up vast new opportunities and competition for retailers.

【1】All of the following about Liu Jia are true EXCEPT that ________.

A. he works as an online store owner in Shanghai

B. he has to work around the clock to deliver so many products

C. he starts working when most of people are still asleep

D. he must deliver products within three hours of an order being placed

【2】 The possible meaning of the underlined word “essence” in Paragraph 3 is ________.

A. way B. advantage

C. result D. influence

【3】What can we learn from the passage?

A. Chen Hong buys most of her electronic products online.

B. Pan Biao encourages retailers to open up new chances.

C. China’s B2C online sales are growing at a rate of 25 percent.

D. Liu Yinbin thinks competition will help make better products and services.

【4】 Which of the following can be the best topic of the passage?

A. Customers like buying mobile devices.

B. Online shopping increases rapidly for Chinese New Year.

C. Most customers buy food and articles for everyday use.

D. Taobao and Jingdong are competing fiercely.

【答案】

【1】A

【2】B

【3】D

【4】B

【解析】

试题分析:本文主要介绍了在中国传统节日—春节期间网上购物急剧增加这一现象。

【1】A细节理解题。根据第二段中Delivery man Liu Jia and his colleagues start the day when most of people are still asleep.可知Liu Jia是一名快递员工,而不是电商老板,故选项A正确。

【2】B词义猜测题。后句customers can buy products easily提到消费者可以更容易买到产品,故advantage意为“优点”,可知答案选B。

【3】D推理判断题。根据最后一段中Competition will produce a number of good companies, making better products and services that customers need一句可知Liu Yinbin认为竞争是有好处的,故答案B正确。

【4】B主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了在中国传统节日—春节期间网上购物急剧增加这一现象。故选B。

练习册系列答案
相关习题

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】【1】黄土高原土质疏松,历史上由于植被破坏,加上降水变率大,导致水土流失,形成千沟万壑的地表景观。这体现了黄土高原地理环境的

A.差异性 B.整体性 C.稳定性 D.周期性

【2】生物在成土过程中的作用表现在

A.提供土壤矿物质

B.保证土壤蓄水保温

C.减少养分元素

D.积累有机物,形成土壤肥力

【3】陡峭的山坡上难以发育成深厚的土壤的原因是

A.地表疏松物质的迁移速度快

B.地表疏松物质的侵蚀速率较慢

C.光热条件太差

D.水分条件太差

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】下表为某国不同年份人口增长变化比较表,据此完成下列问题。

年份

出生率%

3.8

2.8

4.1

1.5

死亡率%

1.8

1.5

3.9

0.8

自然增长率%

2

1.3

0.2

0.7

【1】根据人口增长特点变化的一般规律,表中所示四年份的先后顺序最有可能是

A.

B.

C.

D.

【2】目前该国

A.外迁人口增多

B.少年儿童比重降低

C.老龄化趋势减缓

D.社保负担减轻

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】读不同气候类型区的合理人口容量和合理人口密度表,完成下列各题。

气候区

合理人口容量(亿)

合理人口密度(人/平方千米)

热带雨林气候区

28.00

200

亚热带季风气候区

9.30

100

地中海气候区

2.25

90

温带海洋性气候区[

及温带季风气候区

7.35

30

【1】表中所列合理人口容量和合理人口密度测算主要考虑的是( )

A.社会因素 B.自然因素

C.经济因素 D.历史因素

【2】从表中数据可知热带雨林气候区的合理人口容量与合理人口密度都很大,而实际人口密度却很小,其主要原因是( )

A.地势低平 B.水资源贫乏

C.气候湿热 D.常年战乱

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】一带一路东部连接快速发展的中国,西部连接发达的欧洲,而中部是亟待发展的中亚、南亚等地区,横贯亚欧大陆。据此回答下列各题。

【1】新丝绸之路自东向西经过的世界文化圈依次是东亚文化圈(

A.伊斯兰文化圈、西欧文化圈、东欧文化圈

B.东欧文化圈、伊斯兰文化圈、西欧文化圈

C.西欧文化圈、东欧文化圈、伊斯兰文化圈

D.伊斯兰文化圈、东欧文化圈、西欧文化圈

【2】上海科研人员将太阳能技术与海水淡化工程巧妙“嫁接”,大幅度降低了海水淡化的成本。这一成果将惠泽“一带一路”上严重缺水而光热资源丰富的地区。这些地区主要是

A.大洋洲、西欧 B.东欧、东南亚

C.中亚、西亚 D.东亚、南亚

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】近年来广州市汽车工业发展迅速。本田、日产和丰田等日本汽车集团落户广州,与广州周边地区兴起的汽车零部件企业形成广州汽车产业集群。回答下列问题。

【1】日本汽车厂商纷纷在我国广州建厂考虑的主导区位因素是

A技术 B交通 C市场 D原料

【2】下列关于广州汽车产业集群化的优势,描述错误的是

A降低生产成本,获得规模效益

B降低运输费用和能源消耗

C加强彼此之间的信息交流与协作

D共用基础设施,减少当地的环境污染

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】自2006年6月15日起,新热带气旋等级国家标准正式颁布实行。根据新标准,热带气旋分

为热带低压带,热带风暴、强热带风暴、台风、强台风和超强台风六个等级(见下表)。读表回答下列问题。

名称

热带低压带

热带风暴

强热带风暴

台风

强台风

超强台风

中心附近最大风力

67级

89级

1011级

1213级

1415级

16级或以上

24.【1】热带气旋桑美2006年8月10日17时25分在浙江省登陆,中心附近最大风力达17级。该热带气旋属于:

A.强热带风暴    B.台风    C.强台风    D.超强台风

【2】从卫星云图上看,桑美是一个:(

A.逆时针向外辐射的大漩涡

B.逆时针向中心辐合的大漩涡

C.顺时针向外辐散的大漩涡

D.顺时针向中心辐合的大漩涡

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】(江西师大附中、鹰潭一中2016届高三下学期第一次联考)阅读理解。

The Royal Mint has chosen Beatrix Potter’s thieving Peter Rabbit as the first character from children’s literature ever to appear on a UK coin.

Peter, pictured in the blue jacket that he is forced to abandon in the garden of Mr McGregor when he is caught stealing vegetables, is captured on a special, coloured edition of a 50p coin available from now. The Royal Mint, which described Peter as “the most recognizable of Potter’s creations, and one of the most cherished from children’s literature”, will release uncoloured versions of the coin in change later this year.

Three more of Potter’s characters will also be committed to currency later this year, as part of celebrations marking 150 years since the children’s author’s birth. The images have been created by coin designer Emma Noble, who said it was “amazing to be given the opportunity to work with such famous and treasured literary characters”.

Potter’s The Tale of Peter Rabbit, featuring Peter and his better-behaved siblings (兄弟姐妹) Flopsy, Mopsy and Cottontail, was the first of her stories to be published, released in 1902 by Frederick Warne & Co. Potter would go on to follow it with a series of much-loved stories which remain popular today, from The Tale of Squirrel Nutkin to The Tale of Jemima Puddle-Duck.

【1】 Which character from children’s literature can be found on the UK coin?

A. Jemima Puddle-Duck

B. Squirrel Nutkin

C. Flopsy, Mopsy and Cottontail

D. Peter Rabbit

【2】 According to the passage, the coins will be released by the Royal Mint to_____.

A. celebrate the 150th anniversary of the birth of Beatrix Potter

B. celebrate the 150th anniversary of the birth of Peter Rabbit

C. celebrate the first publication of The Tale of Peter Rabbit

D. promote the sales of Beatrix Potter’s works

【3】Which of the following statement is true?

A. Peter Rabbit is one of the most recognized literary characters in UK.

B. The Tale of Peter Rabbit mainly features his better-behaved siblings.

C. It was Emma Noble who created Peter Rabbit, the famous literary character.

D. Uncoloured versions of the Peter Rabbit coin are available now.

【4】Where is this passage probably taken from?

A. An autobiography

B. A children’s book

C. A travel guide

D. A news report

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】(河南省焦作市2016届高三第一次模拟)阅读理解。

Scientists have discovered thirteen kinds of vitamins. They say vitamins help to carry out chemical changes within cells. If we do not get enough of the vitamins we need in our food, we are at risk of developing a number of diseases. Which foods should be eaten to keep us healthy? Let us look at some important vitamins.

Vitamin A helps prevent skin and other tissues from becoming dry. People who do not get enough vitamin A cannot see well in darkness. Vitamin A is found in fish liver oil and the yellow part of eggs.

Vitamin B-1 is also called thiamine. Thiamine changes starchy(含淀粉的)foods into energy. Thiamine is found not just in whole grains like brown rice, but also in beans and peas, nuts, and meat and fish.

Vitamin B-12 is needed so folic acid can do its work. Together, they help produce red blood cells. Folic acid has been shown to prevent physical problems in babies when taken by their mothers during pregnancy. Vitamin B-12 is found naturally in foods like eggs, meat, fish and milk products. Vitamin B-12 is found in green leafy vegetables and other foods, like legumes and citrus fruits (柑橘类水果).

Vitamin C is needed for strong bones and teeth. The body stores little vitamin C. So we must get it every day in foods such as citrus fruits, tomatoes and uncooked cabbage.

Vitamin D prevents the children’s bone disease rickets (佝偻病). Ultraviolet light from the sun changes a substance in the skin into vitamin D. Fish liver oil also contains vitamin D.

Vitamin K is needed for healthy blood. It thickens the blood around a cut to stop bleeding. It can also be found in pork products, liver and in vegetables like cabbage, kale and spinach (菠菜).

Vitamins are important to our health. A lack of required vitamins can lead to health problems.

【1】What is the main idea of the passage?

A. There are thirteen kinds of vitamins in total.

B. One can not live without enough vitamins.

C. Vitamins can carry out chemical changes within cells.

D. Enough vitamins are vital to keep healthy.

【2】 Women who wish to become mothers should take in ________.

A. vitamin A B. vitamin B-1

C. vitamin B-12 D. vitamin C

【3】What can change a substance in the skin into vitamin D?

A. Fish liver oil.

B. Ultraviolet light from the sun.

C. Fresh milk drunk by people.

D. Doing a certain amount of exercise.

4According to the passage, taking in enough vitamin C can ________.

A. make our eyesight better

B. help to stop bleeding

C. make our bones and teeth strong

D. help produce red blood cells

查看答案和解析>>

同步练习册答案