精英家教网 > 高中地理 > 题目详情

【题目】B

I went nose to nose with a mouse last week, and I’d rather not say who won.

I was cooking when my friend phoned me to help her catch a mouse she had found in the kitchen. The mouse was under the fridge when I arrived. The cat was standing guard, slowly swinging its tail. I tried to put a broom handle beneath the fridge to force it out, but there were too many wires. My friend pulled up a chair at the table and I pulled a chair beside the fridge, armed with a plastic box as my trap. It was a good plan, but as is usually the case, it didn’t go according to plan.

After a while, the mouse put its head out. I knelt down on the floor in front of the fridge and angled the box to create a no-escape trap. The mouse moved out farther and I put the box down immediately. Unfortunately, the only thing inside the box was the mouse’s tail, still attached to the mouse, which was now struggling with its little legs in an attempt to take to its heels. The cat just sat.

The mouse crawled(爬) up on the broom handle I’d used earlier, and we were now eyeball to eyeball. If I’d wanted to and I didn’t I could have seized it with my teeth. I shouted I needed something else to get the mouse. My friend handed me another container. I lowered box two over the mouse’s body, still on the broom handle, with its tail still in box one. Despite my two-box move, the mouse escaped and shot back under the fridge.

Shortly after I left, my friend found the mouse. It was bathed in the sunlight in her bedroom. The cat was sitting next to it, enjoying the rays as well. She said they were a cute couple. Learning from my mistakes, she got a box and a lid and said the mouse all but jumped in the box and helped her seal the lid. Just a small change brought about an unexpected result.

【1】What does the last sentence in Paragraph 2 suggest?

A. The plan ended in failure.

B. The plan wasn’t worth carrying out.

C. The plan wasn’t carried out properly.

D. The plan proved to be an unexpected one.

【2】What does the underlined part "take to its heels" mean?

A. Go back. B. Stand up.

C. Fight back. D. Get away.

【3】What were the mouse and the cat doing in the bedroom?

A. Enjoying the harmony. B. Comforting each other.

C. Celebrating the escape. D. Appreciating the view.

【4】Who had the last laugh?

A. The author. B. The author’s friend.

C. The mouse. D. The cat.

【答案】

【1】A

【2】D

【3】A

【4】B

【解析】

文章大意】本文是记叙文。猫和老鼠是冤家,和平相处似乎是不可能的。 但在本篇文章里,猫和老鼠互不侵犯,相安无事。反而是作者和她的朋友大动干戈,想尽方法捉老鼠。

【1】考查推理判断。第二段的最后一句的意思为:这是一个好计划,但是就像通常的情况那样,事情未按计划发展。再结合下文的内容可知,作者制订的捕鼠计划没能成功,以失败告终了。故答案为A。

【2】考查词义猜测。根据下文中的"The mouse crawled(爬) up on the broom handle" "Despite my two-box move, the mouse escaped and shot back under the fridge"可知,此处指的是老鼠在奋力逃跑。由此可知,take to one’s heels的意思应是"逃走,溜掉",与get away的意思相近。故选D。

【3】考查推理判断。根据最后一段中的"It was bathed in the sunlight in her bedroom. The cat was sitting next to it, enjoying the rays as well. She said they were a cute couple"可知,老鼠和猫挨着在作者朋友的卧室里晒太阳。由此可知,它们在作者的朋友的卧室里和谐相处。故选A。

【4】考查推理判断。根据文章内容可知,作者和朋友之前想尽办法,一心想捉住老鼠,但是失败了。作者走后,朋友从作者的失败中汲取教训,使老鼠自己跑进了陷阱里,作者的朋友成功抓到了老鼠,因此作者的朋友笑到了最后(即获得了胜利)。故选B。

练习册系列答案
相关习题

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】据我国国家天文台报道,2014929日至105日,在太阳表面观测到12个太阳活动区域,据此回答下列问题。

1】太阳活动的标志黑子和耀斑分别出现在太阳大气的( )

A. 光球层和日冕层 B. 色球层和光球层

C. 日冕层和色球层 D. 光球层和色球层

2】下列现象与太阳活动有关的是( )

A. 地表水体的蒸发 B. 两极地区出现的极光

C. 石油资源的形成 D. 冬季影响我国的寒潮

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】2014年9月12日新浪网消息:国务院颁布《找矿突破战略行动纲要(2011~2020年)》,到今年已实施三年,煤炭新增查明资源储量1886亿吨,新疆和山西新增一批大型——超大型煤炭矿产地,据此回答下列各题。

【1】山西和新疆发展煤炭工业所面临的共同问题是( )

A.易造成严重的水土流失 B.水资源短缺

C.距市场距离远 D.交通不便

【2】下列措施不利于新疆煤炭产业可持续发展的是( )

A.大力增加原煤的开采数量,提高经济效益

B.加大煤炭的加工转换,提高附加值

C.促进煤炭清洁生产和利用

D.解决煤炭生产和利用导致的环境问题

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】近年,基里巴斯、库克群岛、瑙鲁、西萨摩亚和图瓦卢等低地岛国面临着被淹没的威胁。完成下面问题。

1造成海平面上升的主要原因是( )

A. 全球气候变暖 B. 臭氧层空洞

C. 环境污染 D. 酸雨危害严重

2下列选项中,有效地控制海平面上升的是( )

A. 全球控制二氧化碳的排放量 B. 营造生态住宅和绿色家居

C. 降低人类社会工业化程度 D. 城市有序扩张和人口迁移

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】 书面表达(满分25分)

假设你是李华,你的英国笔友David对国内最近很受欢迎的节目《中国诗词大会》很感兴趣,写信向你了解该节目并请教学习古诗的方法。请你用英语给他回一封邮件。内容包括:

1.节目简介: 2016年首播。今年的冠军是来自上海的16岁中学生武亦姝

2.节目意义

3.学习古诗的建议

注意:

1.词数100左右;

2.可以适当增加细节,以使行文连贯;

3.开头和结尾已给出,不计入总词数;

4.参考词汇:中国诗词大会Chinese Poetry Competition

Dear David,

Very happy to hear from you. Learning that you are interested in the popular TV show called Chinese Poetry Competition.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Yours,

Li Hua

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】湿地与森林、海洋一起并称为全球三大生态系统。我国湿地类型多、面积大、分布广,是一个湿地资源大国。完成下列问题。

【1】下列地理事物中,属于湿地的有

青海湖 稻田 黄河 水库 海洋

A.①③⑤ B.③④⑤ C.①②③④ D.①③④⑤

【2】下列关于湿地的功能或用途,说法正确的是

A.三江平原多荒地,为扩大耕地的后备资源

B.鄱阳湖、洞庭湖面积广,为长江径流的调节系统

C.崇明东滩地处土地紧缺的上海,为扩建城区的理想用地

D.湛江红树林,可成为当地木材的供应地

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】阅读下面短文,在空白处填入 1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

With the development of modern society and high technology, children wear more and more beautiful and fashionable clothes. More children 1 (allow) to choose their favorite clothes, which is 2 relatively new trend. Many years ago, children had to suffer the whims(突发奇想)of adults as far as clothes were concerned. Like 3 (adult) clothes, children’s clothes followed fashions as well. About 120 years 4 , boys in Europe and America wore white ankle-length dresses, just like their sisters, until they 5 (reach) the age of five. Older boys from wealthy 6 (family) were then dressed in pretty velvet(丝绒) suits 7 lace collars. Their hair was grown to shoulder length 8 longer. For many unlucky boys, these carefully planned and organized costumes were nor reserved for special occasions; they had to wear the same 9 (restrict)and uncomfortable outfits for everyday play. Clean and proper clothes say that the person has both self-respect and respect for other people. Clothing can tell quite a lot about the person, sometimes more than we would like to reveal. So we should pay more attention to 10 (wear) proper clothes in different occasions.

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)

阅读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

I took the Harvard Summer School program during my summer vacation. I really 1 the chance to learn there, which 2 my horizons greatly. As all 3 I took were humanities-related, I 4 much time to reading in Harvard’s libraries. I enjoyed myself 5 I was there, either doing research for my papers or enjoying special edition books that had been 6 over time.

When the library first came into 7 , I looked at it with respect and was deeply 8 by its neoclassical design. The design is inspiring. It occurred to me that 9 as Greek temples were houses of gods, the library was a temple of 10 .

On opening a pair of heavy elegant metal doors, I was 11 in warm light. Fascinated(入迷的), I wandered around the 12 library, finding one treasure after another. One 13 caught my interest is the donor Widener. He was crazy about 14 rare old books, and one of his most precious collections immediately got my 15 . A 500-year-old book quietly 16 its golden letters. This book represents Harvard’s 17 as a guardian of, and contributor to, the long history of thought.

Harvard’s library is rather 18 . One can hear the rustling(沙沙声) of pens on paper as countless students study 19 inside it. For me, the library, as well as the courses, 20 Harvard’s place as the home of committed scholars.

【1】A.accepted B. appreciated C. recalled D. favored

【2】A.satisfied B. limited/span> C. improved D. broadened

【3】A.courses B. challenges C. experiments D. routines

【4】A.attached B. devoted C. exposed D. attracted

【5】A.if B. before C. while D. though

【6】A.abandoned B. revised C. yellowed D. discovered

【7】A.effect B. power C. view D. existence

【8】sed

【9】A.just B. even C. again D. instead

【10】A.growth B. knowledge C. imagination D. belief

【11】A. bathed B. involved C. trapped D. absorbed

【12】A.satisfactory B. comfortable C .plain D. awesome

【13】A.successfully B. casually C. especially D. suddenly

【14】A.collecting B. researching C. introducing D. copying

【15】A.praise B. attention C. attempt D. care

【16】A.brought on B. applied to C. set aside D. showed off

【17】A.example B. department C. scene D. role

【18】A.silent B. holy C. famous D. superb

【19】A.attentively B. obviously C. generally D. freely

【20】A.elects B. explains C. appoints D. expands

查看答案和解析>>

科目:高中地理 来源: 题型:

【题目】据英国《每日邮报》报道,天文学家发现一颗绕昏暗恒星运转的类地行星,距地球仅40光年。它是一个热气腾腾的“水世界”,体积是地球的6倍。据推测,这个“水世界”同样拥有大气层,且75%的表面区域被水覆盖,但由于温度太高,它无法支持地球型生命的存在。结合材料,回答下列小题。

【1】“水世界”类地行星所在的天体系统是

A.地月系

B.太阳系

C.银河系

D.河外星系

【2】天文学家推测“水世界”类地行星无法支持地球型生命存在的主要依据是

A.该行星上没有水

B.该行星距离恒星太近

C.该行星温度太低

D.该行星不存在大气层

查看答案和解析>>

同步练习册答案