1.Cool Cats-Cheetahs
Cheetah cubs(babies) are cute,furry,energetic,and downright lovely. And when they get older,they'll run faster than any other animal on the planet.
Five cheetah cubs were born in the summer of 2005 at the National Zoo in Washington,D.C.Their mother,Zazi,was 4 years old.When the cubs were 10 weeks old,they weighed 9 pounds and were about the size of house cats.They were the second cheetah litter(一窝) to be born at the zoo in seven months and the second litter to be born in the zoo's 116-year history.
"They're pretty quick,"Lauren Afdahl,an animal keeper at the zoo,told Senior Edition."Whenever they see something moving,they take off an run."
And,boy,cheetahs do like to run!They can reach speeds as high as 60 miles per hour.The cubs reach their top speed when they are about a year old.
The National Zoo's first litter of cheetah cubs was born in November 2004. When almost a year old,those cubs weighed more than 30 pounds. Zazi's cubs stay with her for at least a year. When they are fully grown,the cats may be sent to other zoos.
Cheetahs are endangered animals.About 100 years ago,the wild cats roamed an area from North Africa to India.Today,cheetahs inhabit only the countries south of the Sahara desert.Just 12,000 to 15,000 now live in the wild.
31.The writer's attitude toward cheetahs seems to be.B
A. doubtful and afraid
B. caring and admiring
C. uncaring.
D. complaining
32.Animal keeper Lauren Afdahl's comments areC
A. disappointed
B.soft
C. descriptive and matter-of-fact
D.angry and unfriedly
33.The main idea of this passage is.A
A.Cheetahs are interesting animals
B.Wben the cubs were 10 weeks old,they weighed 9 pounds
C.Female cheetahs can give birth only once a year
D.Cheetahs like to run
34.Based on the article',we can guess that the author is probably.D
A.afraid of cheetahs.
B.working at a zoo
C.a trained animal doctor
D.in favor of protecting cheetahs.
分析 这篇文章属于科普说明文,主要介绍了猫科动物--猎豹,并呼吁大家来保护这种濒临灭绝的动物.
解答 31.B 观点态度题 根据文章第一段第一句Cheetah cubs(babies) are cute,furry,energetic,and downright lovely.作者用一些褒义的词来修饰猎豹,说明作者对它们的关心欣赏.
32.C 判断推理题 根据文章第三段饲养员的话"They're pretty quick,""Whenever they see something moving,they take off an run."可知,饲养员是客观地对猎豹进行描述.
33.A 主旨大意题 本文主要介绍了猎豹这种有趣的动物.其它选项在文章中也有出现,都是属于细节叙述,但不能概括文章大意.
34.D 判断推理题 根据最后一段Cheetahs are endangered animals.Today,cheetahs inhabit only the countries south of the Sahara desert.Just 12,000 to 15,000 now live in the wild.可推断出作者号召大家保护这种濒临灭绝的物种--猎豹.
点评 对于这种科普类文章,如果平时对背景知识有所了解的话,做题会相对容易一些.猎豹我们应该比较熟悉,是世界上跑得最快的陆地动物.做题时注意作者的态度,根据一些形容词就可以判断,如31题,判断推理题应该根据文章进行合理恰当的推理,不能主观臆断;主旨大意题根据全文进行归纳,不能以偏概全,如33题的选项BCD就是如此.