精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
14.A city child's summer is spent in the street in front of his home,and all through the long summer vacations I sat on the edge of the street and watched enviously the other boys on the block play baseball.I was never asked to take part even when one team had a member missing-not out of special cruelty,but because they took it for granted I would be no good at it.They were right,of course.
I would never forget the wonderful evening when something changed.The baseball ended about eight or eight thirty when it grew dark.Then it was the custom of the boys to retire to a little stoop(门廊) that stuck out from the candy store on the corner and that somehow had become theirs.No grownup ever sat there or attempted to.There the boys would sit,mostly talking about the games played during the day and of the game to be played tomorrow.Then long silences would fall and the boys would wander off one by one.It was just after one of those long silences that my life as an outsider changed.I can no longer remember which boy it was that summer evening who broke the silence with a question:but whoever he was,I nod to him gratefully now."What's in those books you're always reading?"he asked casually."Stories,"I answered."What kind?"asked somebody else without much interest.
Nor do I know what drove me to behave as I did,for usually I just sat there in silence,glad enough to be allowed to remain among them; but instead of answering his question,I told them for two hours the story I was reading at the moment.The book was Sister Carrie.They listened bug-eyed and breathless.I must have told it well,but I think there was another and deeper reason that made them to keep an audience.Listening to a tale being told in the dark is one of the most ancient of man's entertainments,but I was offering them as well,without being aware of doing it,a new and exciting experience.
The books they themselves read were the Rover Boys or Tom Swift or G.A.Henty.I had read them too,but at thirteen I had long since left them behind.Since I was much alone I had become an enthusiastic reader and I had gone through the books-for-boys series.In those days there was no reading material between children's and grownups'books or I could find none.I had gone right from Tome Swift and His Flying Machine to Theodore Dreiser and Sister Carrie.Dreiser had hit my young mind,and they listened to me tell the story with some of the wonder that I had had in reading it.
The next night and many nights thereafter,a kind of unspoken ritual (仪式) took place.As it grew dark,I would take my place in the center of the stoop and begin the evening's tale.Some nights,in order to taste my victory more completely,I cheated.I would stop at the most exciting part of a story by Jack London or Bret Harte,and without warning tell them that that was as far as I had gone in the book and it would have to be continued the following evening.It was not true,of course; but I had to make certain of my new-found power and position.I enjoyed the long summer evenings until school began in the fall.Other words of mine have been listened to by larger and more fashionable audiences,but for that tough and athletic one that sat close on the stoop outside the candy store,I have an unreasoning love that will last forever.
1.Watching the boys playing baseball,the writer must have feltA.
A.bitter and lonely                            
B.special and different
C.pleased and excited                          
D.disturbed and annoyed
2.The writer feels grateful even now to the boy who asked the question because the boyD.
A.invited him to join in their game
B.liked the book that he was reading
C.broke the long silence of that summer evening
D.offered him an opportunity that changed his life
3.According to Paragraph 3,story-telling was popular among the boys basically becauseB.
A.the story was from a children's book
B.listening to tales was an age-old practice
C.the boys had few entertainments after dark
D.the boys didn't read books by themselves
4.The boys were attracted to Sister Carrie becauseC.
A.it was written by Theodore Dreiser
B.it was specifically targeted at boys
C.it gave them a deeper feeling of pleasure
D.it talked about the wonders of the world
5.Sometimes the writer stopped at the most exciting part of a story toB.
A.play a mean trick on the boys
B.experience more joy of achievement
C.add his own imagination to the story
D.help the boys understand the story better
6.What is the message conveyed in the story?A
A.One can find his position in life in his own way.
B.Friendship is built upon respect for each other.
C.Reading is more important than playing games.
D.Adult habits are developed from childhood.

分析 文章大意:讲述了一个曾经不合群的少年,通过自己特长,增强自信,充分融入他向往群体的故事,这位少年成长经历的同时,也必定感受到阅读的力量--因为正是阅读帮他找到了自信.

解答 1.A 细节理解题.看着孩子们打棒球,作者感觉怎样?根据短文第一段的内容可知,作者羡慕地看着一些孩子打棒球,但是他们从来不邀请作者参加,即使场上少一个人.所以作者的感受应该是孤独的,苦涩的.故选A.
2.D 推理判断题.作者直到现在都对那个问他问题的男孩充满感激是因为什么?根据短文第二段的内容可知,因为这个男孩的提问,打破了沉默,也让一直总是沉默的作者融入了他们当中,改变了作者的生活.故应该选D.
3.B 细节理解题.根据第三段的内容,讲故事在这些孩子们孩子很受欢迎,是因为什么?根据第三段中Listening to a tale being told in the dark is one of the most ancient of man's entertainments可知,在晚上听故事是男人们最古老的娱乐形式之一,即听故事是有很久的历史的,是很传统的.故应该选B.
4.C 推理判断题.这些孩子们被Sister Carrie 的故事吸引了是因为什么?根据短文第四段的内可知,那些孩子们读过的书,作者早已读过.并且因为作者总是不合群,所以特别热爱读书.当作者给他们讲他们从没听过的故事的时候,孩子们立刻被吸引住了,这给了他们更多的快乐.故应该选C.
5.B 细节理解题.有时候作者会在故事中最令人激动的地方停下来是为了什么?根据短文最后一段中Some nights,in order to taste my victory more completely,I would stop at the most exciting part of the story.,作者在故事中最令人激动的地方停下来,看着那些孩子们被故事所吸引,作者感受到了自己的成功,所以是为了享受自己的成功.由此可知选B.
6.A 主旨大意题.这篇短文中,一开始作者只是一些打棒球的孩子们的旁观者,一个偶然的机会,作者给他们讲了他正在读的一本书的故事,吸引了这些孩子们的注意力,融入了他们的世界.作者通过他的亲身经历告诉诉我们,每个人都可以有自己的方法找到他在生活中的位置.故选A.

点评 本篇文章是人物故事类阅读理解.这类题材的阅读理解题是高考常考的题材之一,它注重考查考生对文章整体把握的能力,做题时要求考生结合语境做出正确的选择.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

4.Eating much sugar can make you put on weigt quickly,_________ has been said above.(  )
A.asB.thatC.whichD.what

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

5.What is the totalpopulation of Chongqing,32000000 or 38000000?

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

2.UNESO在1995年发起了"世界读书日"(World Book Day)活动,并于每年4月23日庆祝这一活动.假设你是该校学生会主席,向全校同学发出倡议,简要介绍世界读书日并呼吁同学们多读书.
要点如下:
1、简述世界读书日(发起时间及目的);
2、读书的益处;
3、呼吁同学们多读书,读好书.
要求:1、词数100左右;
2、可以适当增加细节,以使行文连贯.
参考词汇:开阔眼界broaden one's horizons
My dear fellows,
      .
Thank you.
The Students'Union.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

9.假设你是李华,你的朋友Peter邀请你周日到他家参加一场party,但是你不能参加,请根据以下要点写一封100词左右的道歉信.
要点:
1.你要准备半期考试
2.你感冒了
3.希望考试后再聚
注意:
1.词数100左右:
2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
3.开头和结语已为你写好.
Dear Peter,
                       .
Sincerely yours,
LiHua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

19.Darek Fidyka,a 38-year-old Bulgarian,had been paralyzed (瘫痪的) from the chest down for four years after a knife attack.Scientists from Britain and Poland took cells from his nose,transplanted (移植) them into his back and re-grew his spinal cord (脊髓).Now he can walk and even drive a car.The doctors were delighted but said it was the first step in a long journey.
The breakthrough came after 40years of research by Professor Geoff Raisman,who found that cells had the possibility to repair damage to nasal (鼻腔的) nerves,the only part of the nervous system that constantly re-grows."The idea was to take something from an area where the nervous system can repair itself and put it into an area that doesn't repair itself,"Professor Raisman said.
Polish doctors injected (注射) the nasal cells into Mr Fidyka's spinal cord above the injury and used some nerves from his ankle to form a bridge across the damaged tissue.The nasal cells appear to have caused the spinal nerves to repair themselves.
Professor Raisman achieved this with rats in the late 1990's,but this is his greatest success."I think the moment of discovery for me was Christmas in 1997when I first saw a rat,which couldn't control its hand,put its hand out to me.That was an exciting moment,because I realized then that my belief that the nervous system could be repaired was true."
Doctors chose the easiest case for their first attempt-it might not work for others.But there is a real sense of hope that an idea once thought impossible has been realized.
David Nicholls,who helped provide money for the breakthrough,said information about the breakthrough would be made available to researchers across the globe.
"What you've got to understand is that for three million paralyzed people in the world today,the world looks a totally brighter place than it did yesterday,"he said.
24.Why did Professor Geoff Raisman choose cells from the nose?A
A.The nervous system in the nose can repair itself.
B.Cells from the nose can be easily transplanted.
C.The nervous system in the nose has more cells.
D.Cells in the nose are able to re-produce rapidly.
25.How did the operation work for Darek Fidyka?D
A.The nervous system in the spinal nerves can repair itself.
B.The nerves from his ankle cured the patient of the injury.
C.The nasal cells re-produced and spread over very quickly.
D.The nasal cells helped the spinal nerves to repair themselves.
26.What made Professor Geoff Raisman begin to believe the nervous system can be repaired?D
A.His former study with other people.
B.His operation on a paralyzed patient.
C.His sudden thought about Christmas.
D.His unusual experience with a sick rat.
27.David Nicholls'words suggest thatB.
A.the world will become a better and brighter place
B.paralyzed people of today have the hope of recovery
C.the report of the breakthrough will be published soon
D.researchers across the world will carry out the operation.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

6.It is high time that we made a budget for the project.
It is high time that weshould make a budget for the project.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

6._______ with him for ten years,I found him modest and respectful.(  )
A.Having been workedB.Working
C.WorkedD.Having worked

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:完形填空

7.Salt,shells or metals are still used as money in out-of-the-way parts of the world today.Salt may seem rather a(21)Bsubstance to use as money,but in countries(22)Cthe food of the people is mainly vegetable,it is often an absolute(23)ACakes of salt,stamped to show their (24)D,were used as money in some countries until recent (25)C,and cakes of salt(26)Abuy goods in Borneo and parts of Africa.
Sea shells(27)Das money at some time(28)Banother over the greater part of the Old World.These were(29)Cmainly from the beaches of the Maldives Islands in the Indian Ocean,and were traded to India and China.In Africa,shells were also (30)Dright across the continent from East to West.
Metal,valued by(31)B,preceded (先于…) coins in many parts of the world.Iron,in lumps,bars or rings,is still used in many countries(32)Apaper money.It can either be exchanged(33)Dgoods,or made into tools,weapons,or ornaments.The early money of China,apart from shells,was of bronze,(34)Cin flat,round pieces with a hole in the middle,called"cash".The(35)Aof these are between three thousand and four thousand years old-older than the earliest coins of the eastern Mediterranean.K*s*5u Nowadays,coins and notes have(36)Cnearly all the more picturesque (画面)(37)D of money,and(38)A in one or two of the more remote countries people still keep it for (39)Buse on ceremonial  (40)Bsuch as weddings and funerals,examples of primitive money will soon be found only in museums.

21.A.terribleB.strangeC.experiencedD.rediculous
22.A.whatB.whenC.whereD.which
23.A.necessityB.advantageC.importanceD.effect
24.A.priceB.patternC.roleD.value
25.A.situationsB.eventsC.timesD.conditions
26.A.stillB.alsoC.evenD.never
27.A.should been usedB.are usedC.would be usedD.had been used
28.A.andB.orC.yetD.but
29.A.grownB.producedC.collectedD.raised
30.A.foundB.soldC.boughtD.traded
31.A.lengthB.weightC.shapeD.colour
32.A.instead ofB.in spite ofC.in terms ofD.in line with
33.A.againstB.asC.inD.for
34.A.reallyB.seldomC.oftenD.much
35.A.earliestB.latestC.fartherD.best
36.A.reflectedB.reproducedC.replacedD.recovered
37.A.sizesB.shapesC.volumesD.forms
38.A.althoughB.sinceC.becauseD.if
39.A.originalB.futureC.historicalD.official
40.A.chancesB.occasionsC.gatheringsD.assemblies

查看答案和解析>>

同步练习册答案