题目列表(包括答案和解析)
| 幼时 | | |
| 初中 | “我”认为父亲是想白吃人家养的鱼儿去敲蔡婆家的门 | “我”不理解父亲 |
| 大学毕业 | | |
| A.文中有两条线索,明线是人与人之间真挚温暖的情谊,暗线是“敲门”“送鱼”。一明一暗两条线索串连起前后两个故事。 |
| B.文中共写了父亲两次“笑”。第一次,面对“我”的误解与责问,父亲的“笑”表明了他的宽厚大度。第二次,面对“我”的赞美,老实的父亲表现出了纯朴、实在、厚道。 |
| C.文中插叙了爷爷的故事,交代了父亲之所以常去敲蔡婆的门的原因,回应了上文“我”的一连串疑问与不解,使文章更吸引人。 |
| D.结尾用了议论和抒情的表达方式,点明了主旨,给读者以启迪。 |
阅读下面的短文,判断文后的句子是否符合短文内容。符合的写“T”,不符合的写“F”。![]()
Howard Carter was a famous explorer(探险家).He loved to visit new places. During his life, he discovered many important and exciting things.
Howard Carter did not go to school. But he was smart and wanted to learn the world outside his hometown. In 1891,at the age of 17,he went to Egypt(埃及) by ship. By the 1920s,he had become an explorer, looking for the tombs(坟墓) of the Egyptian kings.
He found several important ones. Inside the tombs, he found jewels, gold and 10 bodies of dead kings. These bodies are known as mummies(木乃伊).In 1922, Howard Carter made his most important discovery of all. When Carter’s team was working at a place near a city called Luxor, they found the tomb of King Tutankhamen.
Not long after the tomb was opened, people in Carter’s team began to get ill and die strangely.
Within seven years, 21 people who had something to do with the opening of the tomb died However; Howard Carter lived on and died at the age of 65.
【小题1】Howard Carter liked to visit new places.
【小题2】Howard Carter was born in 1877.
【小题3】Carter’s team found the tomb of King Tutankhamen in 1922.
【小题4】The passage tells us Carter’s school life.
| A cleaner gives a bag full of 400,000 yuan in cash(现金) back to the man who accidentally left it behind at a hotel in Hankou, Hubei Province. A student from Huazhong Normal University, who sweeps at the hotel to do a part-time job, found the bag and handed it over to the hotel reception. The hotel’s owner, impressed(使印象深刻) with his honesty, promised to make him a waiter at one of the restaurants. Chanjiang Daily |
| A prepaid(预付) phone card charged a love story. A resident(居民) of Dalian, Liaoning Province, married a woman he met one year ago, when he recharged(续充) her cell phone with 100 yuan by mistake. He called the number he had mistakenly recharged, and the girl on the other end “was ever so polite.” “I fell in love,” the man said in a speech at his wedding last week. Liaoshen Evening News |
| | The first piece | The second piece |
| Title | A cleaner __【小题2】__ a bag full of 400,000 yuan in cash | A propaid phone card _【小题3】_ a love story |
| Who | A __【小题4】__ from Huazhong Normal University | A resident of Dalian |
| What happened | ·Found a bag __【小题5】__ 400,000 yuan ·Gave the bag back its _【小题6】__ | ·Recharged a woman’s cell phone __【小题7】__ ·Called the woman’s number ·Fell in love |
| __【小题8】__ | Got a __【小题9】__ as a waiter __【小题10】__ of his honesty | Married the woman |
阅读下面的短文,判断文后的句子是否符合短文内容。符合的写“T”,不符合的写“F”,短文未涉及的写“N”。
![]()
Pablo Picasso was born in Spain in 1881. His father was an artist and also an art teacher. He gave little Picasso the first lesson in drawing. The boy showed great interest in it and learned it very quickly. Picasso drew so well that he won a prize — “Science and Charity” for his first important painting at the age of 15. Later he studied in several cities in Spain. But no one could teach him because he had known so much.
When he was 19, he visited Paris. At that time, Paris was the center of the world for artists. Everything in the painting world was new to Picasso. When he was 23, he moved to Paris to live and spent the rest of his life in France.
In his 80s, Pablo Picasso still worked like a young man. He kept on looking for new ideas and new ways to work. He never stopped painting all his life.
Pablo Picasso, one of the greatest artists in the world, died in 1973.
1.Pablo Picasso was born in Spain.
2.Pablo Picasso won a prize of “Science and Art” at the age of 15.
3.Pablo Picasso was the only son of his parents.
4.Pablo Picasso lived in France for 91 years.
|
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com