精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
7.Young people can have problems with their minds.Some students become worried because
they have to study very hard and they have too much homework to do every day.Others have
trouble getting on well with people like their teachers and classmates.
Liu Wei,a junior 2student from Shandong,could not understand his teacher and was doing badly in his lessons.He became so worried about it that he started to cut his finger with a knife.
Another student,Xiao Li from a university in Shanghai,got on badly with his roommate,Xiao Huang.He killed his roommate Xiao Huang by poisoning the water in the drinking machine in their dormitory.
A recent report says about 18% of teenagers have mental problems.Their troubles include being worried and very unhappy,and having problems in learning and getting on with people.
Many students who have problems won't go for advice or help.Some think they will look stupid if they go to see a doctor.Others don't want to talk about their secrets.
Liang Hong,an expert on teenagers from Beijing Hospital has the following advice for teenagers:
Talk to your parents or teachers often.
Take part in group activities and play sports.
Go to see a doctor if you feel unhappy or unwell.

51.Liu Wei cut his finger with a knife becauseD.
A.he was afraid of his teacher                B.his finger was badly hurt
C.he didn't look cool                       D.he was so worried about his studies
52.What was Xiao Li's problemC?
A.He did badly in his lessons.
B.He had a bad headache.
C.He had trouble getting on well with his roommate.
D.He didn't afford to pay for his education.
53.What does the underlined word"mental"probably mean in ChineseA?
A.精神上的      B.身体上的        C.上的       D.认识上的
54.Students who have problems won't go to see a doctor becauseB
A.they don't think doctors can help them      B.they think they will look stupid
C.they can't afford it                      D.they don't think their problems are serious
55.What should we do if we have problems with our mindsC?
A.We should argue with others.B.We should eat more.
C.We should talk to others often.D.We should cut our fingers.

分析 这篇文章主要讲述了现在很多青少年有心理问题,有些是学习不好,有些是和别人相处有问题;这些问题甚至还造成了严重后果.而很多人在有这些问题时不能很好的处理.医生建议当存在心理问题时,要多和别人沟通交流,例如经常和父母老师谈心,参加集体活动和运动或者是感觉不快乐时去看医生.

解答 51.D.细节理解题.根据文中第二段内容Liu Wei,a junior 2 student from Shandong,could not understand his teacher and was doing badly in his lessons.可知刘伟,一个来自山东的初二学生,不能理解他的老师并且学习很差;故选D.
52.C.细节理解题.根据文中第三段内容Xiao Li from a university in Shanghai,got on badly with his roommate,Xiao Huang.可知来自上海大学的小李,和他的室友小黄相处得不好;故选C.
53.A.词义猜测题.根据文中第四段内容 Their troubles include being worried and very unhappy,and having problems in learning and getting on with people.可知这里的意思是它们的问题包括忧虑,不开心,在学习和与人相处上有问题,这些都属于精神方面的问题,所以在这里mental的意思是精神上的. 故选A.
54.B 细节理解题.根据文中第五段内容Some think they will look stupid if they go to see a doctor.一些人认为如果他们去看医生会看起来很傻;故选B.
55.C.判断推理题.根据文中最后部分内容Talk to your parents or teachers often.经常和父母交谈;Take part in group activities and play sports.参加集体活动或运动;Go to see a doctor if you feel unhappy or unwell.如果感觉不开心去看医生;故选C,和别人经常交谈.

点评 本题是一篇健康类的短文.这篇文章主要讲述了现在很多青少年的心理问题.做题时先把文章快速通读一遍抓住其大意.该题大都涉及细节理解的题目,要结合问题从文中找到与之相关的句子,抓住关键词和细节进行选择,和选项进行比对快速选出答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.-Lucy,you like the song Far Away From Home,right?
--Yes,it can _____ my feeling and thoughts.(  )
A.discussB.expectC.imagineD.express

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.They will build a new bridge across the river soon.Which of the following is correct for the underlined part?(  )
A./bju:ld/B./bi:ld/C./bild/D./beld/

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.Although he failed this time,he didn't give up and _____ studying hard.(  )
A.stoppedB.continuedC.succeededD.finished

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读表达

2.阅读短文,然后根据短文内容简要回答下列问题.
TV news programs report the weather.Radio stations tell us the weather,too.Newspapers show us weather forecasts (预报) on maps.
  Why do people want to know about the weather?People want to make plans.Some people want to have a good time with friends.Other people want safety while doing their jobs.
 Airport managers need to know.In bad weather,their planes cannot fly.Farmers need to know about the weather.In bad weather,they must protect their crops.Fisherman need to know about the weather.In bad weather,they cannot go out to fish.
 Computers help us know about the weather.They get new weather information quickly.They can use this to predict(预测) how the weather might chang.Unfortunately,we can still only guess the weather.We all hope that weather will be easier to predict in the future.
 
66.Where can you get information about the weather?
67.Why do people need weather forecasts?
68.Why do farmers need to know about the weather?
69.Do fisherman need weather forcasts?Why or why not?
70.What is the passage mainly about?.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.-Dinner is ready.Help yourself!
-Wow!It          delicious.You are really good at cooking.(  )
A.looksB.soundsC.tastesD.feels

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.-        does your sister Mary        ?
-She is tall with brown hair.(  )
A.What; likeB.How; likeC.What; look likeD.How; look like

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.     is it from the school to the post office?It's about ten     walk.(  )
A.How long,minutesB.How soon,minutes
C.How far,minutes'D.How far,minutes

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.---Jenny,________do you visit your grandparents?
---Twice a month.(  )
A.How longB.How soonC.How oftenD.How many

查看答案和解析>>

同步练习册答案