精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

【题目】阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。

Do you keep a diary every day? Do you think it is great to remember just what you did on a day many years ago? One way to remember each day is to write about it in a diary. Many people write their diaries more than 360 times every year. They write about what they did, whom they saw and met, and how they felt during the day.

Most people do not want anyone else to read their diaries, so they keep them in a safe place. Some Chinese students try to keep diaries in English not only to help themselves to remember something, but also to practice English. Long time ago, many people wrote diaries, too. Some of those old diaries are useful, important and interesting.

There are many famous diaries in the world. Most people in China read the Diaries of Lei Feng. Lei Feng was a soldier(战士). In his short life, he did a lot of good things for others and for his country. He was always ready to give, but never asked for anything from people. He kept diaries, and from them people learn what a great man he was. In China, students learn some of his diaries as texts (课文) at school.

1Why do most people keep their diaries in a safe place?

______________________________________________________________________________________________________________________________________

2Who keeps diaries in English to remember something and practice English?

______________________________________________________________________________________________________________________________________

3How does the writer like some old diaries?

______________________________________________________________________________________________________________________________________

4Where may students find the Diaries of Lei Feng?

______________________________________________________________________________________________________________________________________

5Can you know what Lei Feng is like from his diaries?

______________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】

1Because they don’t want anyone else to read their diaries.

2Some Chinese students.

3He thinks they are useful, important and interesting.

4In textbooks.

5Yes, we can.

【解析】

文章大意:短文介绍了人们写日记的目的是什么。人们为了不让别人读他们的日记,经常把日记本放在一个安全的地方。短文也介绍了雷锋的日记。

1细节理解题。题意:为什么大多数人把日记放在安全的地方?根据Most people do not want anyone else to read their diaries, so they keep them in a safe place. 大多数人不想让别人看他们的日记,所以他们把日记放在安全的地方。可知,大多数人把日记放在安全的地方,是因为他们不想让别人看他们的日记。故答案为. Because they don’t want anyone else to read their diaries.

2细节理解题。题意:谁用英语写日记来记住一些东西和练习英语?根据Some Chinese students try to keep diaries in English not only to help themselves to remember something, but also to practice English. 一些中国学生尝试用英语写日记,不仅是为了帮助自己记住一些东西,也是为了练习英语。可知,一些中国学生用英语写日记来记住一些东西和练习英语。故答案为Some Chinese students.

3细节理解题。题意:作者觉得一些旧日记怎么样?根据Some of those old diaries are useful, important and interesting. 其中一些旧日记是有用的,重要的和有趣的。可知,作者觉得一些旧日记是有用的,重要的和有趣的。故答案为He thinks they are useful, important and interesting.

4细节理解题。题意:学生在哪里可以找到雷锋日记? In China, students learn some of his diaries as texts at school. 在中国,学生们在学校里作为课文学习他的一些日记。可知,学生在课本里可以找到雷锋日记,故答案为In textbooks.

5细节理解题。题意:你们能从雷锋的日记里知道他是什么样的人吗?根据He kept diaries, and from them people learn what a great man he was. 他写日记,人们从日记中了解到他是一个多么伟大的人。可知我们能从雷锋的日记里知道他是什么样的人,所以应作肯定回答,故答案为Yes, we can.

本题为任务型阅读,做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。然后阅读问题,根据题干内容找到每个问题在原文中所对应的具体语句,之后通过原句的变形即可得出答案。如,第2小题,根据Some Chinese students try to keep diaries in English not only to help themselves to remember something, but also to practice English.可知,一些中国学生用英语写日记来记住一些东西和练习英语。故答案为Some Chinese students.4小题,In China, students learn some of his diaries as texts at school.可知,学生在课本里可以找到雷锋日记,故答案为In textbooks.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】She says the best way________English words is by memorizing the words of pop songs.

A.to learn

B.learn

C.to learning

D.learning

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】Have you ever heard of e-waste (electric waste), which can be produced every day? How do you deal with your computers, MP4 players and mobile phones when they’re broken or you want a new one?

Most people just throw them away. With the development of electric industry, e-waste pollution has become a serious problem. According to the United Nations, in 2014, people around the world produced 41.8 million tons of e-waste and only recycled 6.5 million tons. The US was the biggest waster, producing 7.1 million tons. China came second, with 6 million tons.

It’s important to pay attention to e-waste. It can either be valuable or harmful, depending on how we deal with it. E-waste is a valuable urban mine(城市矿藏). The value of the metals, like gold and silver in the waste around the world, is amazing. And the metals can be reused. But if people throw them away, the harmful chemicals can get into the earth or air, polluting the environment around us and affecting people’s health.

Apple, for example, now recycle people’s used products in China when they are buying new ones. The company will test and repair the used ones and sell them at lower prices. To help reduce e-waste, we can also take computers and phones to see if companies offer recycling programs.

【1】Which of the following can become e-waste?

A. Computers. B. Vegetables.

C. Clothes. D. Plastic bags.

【2】According to the passage, how much e-waste did China produce n 2014?

A. 41.8 million tons. B. 6.5 million tons.

C. 7.1 million tons. D. 6 million tons.

【3】If you buy a new mobile phone, what shouldn’t you do with the old one?

A. Throw it away immediately.

B. Repair the old one.

C. Sell it at a lower price.

D. Take it to a recycling company.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】

Date: May lst-31st

Place: Sunshine Town Museum

A Butterfly Show

Show: All kinds of butterflies from different parts of the world

Time: Sat.-Sun. 9:00 am-5:00 pm

Tickets: Adults: 20 Students: 15 Free for children under 12

Special gift!

Come to the butterfly show on May 1st, and receive a free picture of the butterfly.

1Mr. White wants to go to the show with his 11-year-old daughter, so he will have to pay ________.

A.35 yuanB.20 yuanC.15 yuan

2If you go to the butterfly show on May 1st, you can get ________.

A.a free ticketB.a butterflyC.a gift

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】从Ⅱ栏中找出Ⅰ栏各句的应答语。

1_______

2_______

3_______

4_______

5_______

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】

BRITISH SCIENCE WEEK SCIENCE

in the PARK

Activities for ALL the family

Saturday 14th Dec.

11 a.m. - 4 p.m.

Wollaton Hall

Free

Getting there:

Parking $4 all day

Nearest stops UN17, WO20 - see bustimes.org.uk

More information at www. nottsbsa.org

Facebook.com/NottsBSA @BSANotts #ScienceinthePark2017

1People can enjoy science activities ________.

A.at 10 a.m. on SaturdayB.for freeC.online

2Uncle Tom wants to drive his own car to the park, he can find parking information at ________.

A.www.bustimes.org.ukB.www.nottsbsa.orgC.www.facebook.com

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】

1The Zika virus can infect people through .

A.waterB.mosquitoesC.airD.internet

2If 500 people get the virus, about people will probably get sick.

A.25B.50C.100D.200

3People with the virus will NOT have .

A.red eyesB.feverC.knee painD.stomachaches

4What does the word “vaccine” mean in Chinese?

A.方法B.措施C.疫苗D.秘方

5What else do we know about the Zika virus?

A.It is impossible to get it from mosquitoes in Canada.B.Some infected people don’t have symptoms.

C.There is a vaccine for the Zika virus.D.Lots of people have died from this virus.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】What’s________river in the world?

A.the longer

B.longer

C.long

D.the longest

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】Turn left at the second crossing if you drive along Center Street north to south. If you come by bus, you can get off(下车) at the B. Street Bus Station. You can’t miss it!

Please come to the black door. Our party will be on the farm behind the house. Put your gifts into the small tent on the grass(草地). Remember : This is a surprise party, so do not let him know anything about it by the party.

We will have a buffet lunch(自助餐) and later all kinds of interesting games for everybody!

Music Show at 4 P.M.

Bring your guitars, violins, drums and anything that makes sound

Please let me know by July 4thif you can make it.

1There is a birthday party for Scott on _________.

A. Saturday, July 6th B. Sunday, July 6th

C. Saturday, June 4th D. Sunday, June 4th

2They will have the party _________.

A. at the B. Street Stop B. on Center Street

C. in the dining hall D. on the farm

3Scott’s parents don’t let him know about the party because_________.

A. they may be late for the bus

B. they want to give him a surprise

C. the music show is not cool

D. the farm is very dirty

4We know that people can _______ at the party.

A. watch a movie B. sing and dance

C. grow apples D. sell gifts

5Which of the following is true(下面哪一个是正确的)?

A. Scott is six years old now.

B. Scott’s house is near the bus station.

C. All of them can’t find the black door.

D. People can enjoy the party for two days.

查看答案和解析>>

同步练习册答案