精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
7.Deep down in the sea,Oliver,a little octopus(章鱼)sat on the floor covered with sand,bored and upset.He watched pretty fish swimming in and out of rocks,which were laughing and dancing in the sea."Why am I so different?"he said to himself sadly.
"You are an octopus,Oliver.That's special."The sweet voice of Cherub,a beautiful purple angelfish (神仙鱼),always made Oliver feel better.Oliver looked up at the purple angelfish and smiled.Cherub suggested,"Let's play hide-and-seek (捉迷藏)."They were having so much fun that they didn't realize they had swum far from home.Suddenly,Cherub saw a large shark (鲨鱼) swimming above them."It was Big White…the biggest,scariest shark in the sea,"she shouted to Oliver.Cherub looked at Big White hopelessly.She was too frightened to swim.Just at this moment,Big White rushed down toward them.An idea came to Oliver.He quickly sprayed (喷射) a very dark cloud of black water to the shark's eyes.Then Oliver and Cherub escaped and got home safely.
"Are you OK?"asked Oliver.I am lucky to have you as my friend!"Oliver's face turned red."I guess being different can be pretty cool in some situations,"Oliver said."That is what I tried to tell you,"Cherub smiled.

根据短文内容判断正、误.
(注意:考生将答题卡相应位置涂黑.正确的涂"A",错误的涂"B")
56.In the beginning,Oliver laughed when he saw pretty fish swimming around him.B
57.Oliver and Cherub were enjoying themselves when Cherub noticed Big White swimming above them.A
58.Cherub was brave and calm when she faced the unexpected danger.B
59.Oliver's quick mind and action saved Oliver himself and Cherub.A
60.From this passage,we know we have our own advantages in all situations,though we are different.B.

分析 短文大意:这篇短文主要记述了在深海里一只叫做Oliver的小章鱼,它非常羡慕自由自在游泳的美丽的鱼,而自己却整天呆在沙子底下不动,因此他为自己的不同感到悲伤.不过它有一个非常好的神仙鱼朋友叫做Cherub,Cherub经常和Oliver一起玩,帮小章鱼解闷.有一天当它们正在玩捉迷藏的游戏玩得起劲时,一只鲨鱼游了过来,在万分危急的时刻,Oliver朝鲨鱼的眼睛里喷射了一股墨汁,最终它和神仙鱼从鲨鱼口下成功脱险.这个故事告诉我们在一些情况下,我们每个人都会有自己的优势.

解答 56:B 细节理解题.根据第一段"Why am I so different?"he said to himself sadly.描述,可知他当时很伤心.故选B.
57:A 细节理解题.根据第二段They were having so much fun that they didn't realize they had swum far from home.Suddenly,Cherub saw a large shark (鲨鱼) swimming above them的描述,可知当他们意识到一只鲨鱼在他们上方时,他们玩得正高兴.故选A.
58:B 细节理解题.根据第二段Cherub looked at Big White hopelessly.She was too frightened to swim.描述,可知这只神仙鱼不是很勇敢和镇静.故选B.
59:A 细节理解题.根据第二段An idea came to Oliver.He quickly sprayed (喷射) a very dark cloud of black water to the shark's eyes.Then Oliver and Cherub escaped and got home safely的描述,可知是这只章鱼的机智救了他们的命.故选A.
60:B 细节理解题.根据最后一段"I guess being different can be pretty cool in some situations,"的描述,可知我们并不是在所有情况下都有自己的优势,命题的说法太绝对.故选B.

点评 本题属于阅读理解正误判断题.答题前考生要先读懂短文,理解短文的大意和脉络,然后依据短文内容对试题后给出的句子进行是非判断.对每一道题进行判断时要先审读每个句子,然后从文章的具体段落和句子中找到判断的依据,不能凭印象想当然.对有些似是而非的句子,一定要认真识别,只有完全符合文章意思的方可判定为正确.那些基本意思相符,却仍有某一点不符合的应判定为错误.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.-Do you __________ that Nancy has been a little too quiet these days?
--Yes,She didn't even say a word this afternoon.(  )
A.hopeB.noticeC.explainD.decide

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.School students _______ smoke because it is against the school rules.(  )
A.needn'tB..couldn'tC..won'tD..mustn't

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.--Jenny,would you please ______ my dog when I am away?
--No problem.(  )
A.look upB.look inC.look atD.look after

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.-Can you answer the door,Jim?I ______ the dishes.
-I'm coming,dad.(  )
A.doB.didC.have doneD.am doing

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

12.Dear Karen,
As you probably know,it's my sister Suzie's 16th birthday in a week.We're planning a surprise party for her.Julie's going to pick her up from school as usual on Friday but she's not taking her home.She's bringing her to the Palace Hotel,the big modern one near the station.We're having a meal there and we've also hired (租用) the ballroom (舞厅) for a party in the evening.I hope you can come!
All her friends from school are coming and quite a few of the people from our village,too.Of course,Mum and Dad are coming up from England and I've managed to persuade (说服) our other sister,Marie,to come over from Australia.She's bringing her kids with her,too.
After the party we're going to have another one on Saturday!Well,not really a party.We're inviting the family and close friends (that includes you) for a meal at the house.If the weather is nice,we'd like to have a barbecue in the garden.Julie's going to make a special cake for Suzie.
Anyway,we hope to make it a really special weekend for Suzie.On Sunday we're all going for a walk in the country.You know how she loves walking and we're all going to need a bit of exercise after all that lovely food.We're hoping to go up to the lake.Marie said she wanted her kids to feed the ducks just like Suzie and she did when they were very young.I'm sure Suzie will love that too.
It would be great if you could come over for the weekend.We would all love to see you.
Let me know as soon as you can.
Best,
David

41.Who is Karen?B
A.David's cousin.B.David's friend.
C.David's sister.D.David's classmate.
42.David and Julie are planning to have Suzie's birthday partyA on Friday evening.
A.at the Palace HotelB.at the house
C.in the garden D.beside the lake
43.Which of the following is NOT mentioned?C
A.To make a special cake.B.To have a barbecue.
C.To go swimming.D.To feed the ducks.
44.B won't come for the meal at the house on Saturday because David doesn't invite them/her.
A.Karen B.People from their village
C.Suzie's Mum and Dad D.Marie and her kids
45.Why is David planning a walk in the country on Sunday?Because he thinksA.
A.Suzie loves walking very much
B.Suzie used to take a walk there after dinner
C.it is special for Marie's kids to go for a walk in the country
D.Suzie can feed the ducks in the river when going for a walk.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.When asked what they needed most,the kids said they wanted to           important and loved.(  )
A.turnB.soundC.feel

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.-Now more people are paying attention to the school bus safety.
-So we believe      there will be fewer accidents in future.(  )
A.loudlyB.stronglyC.lovelyD.carefully

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

17.Almost all cultures celebrate the end of one year and the beginning of another in some way.Different cultures celebrate the beginning of a new year in different ways,and at different times on the calendar.
In Western countries,people usually celebrate New Year at midnight on December 31st-January 1st.People may go to parties,sometimes dressed in formal(正式的)clothes,and the may drink champagne(香槟)at midnight.During the first minutes of the new year,people cheer and wish each other happiness for the year ahead.But some cultures prefer to celebrate the new year by waking up early to watch the sun rise.They welcome the new wear with the first light of the sunrise.
Many cultures also do special things to get rid of(摆脱)bad luck at the beginning of a new year.For example,in Ecuador,families make a big doll from old clothes.The doll is filled with old newspapers and firecrackers.At midnight,these dolls are burned to show the bad things from the past year are gone and the new year can start afresh(重新).Other common traditions to keep away bad luck in a new year include throwing things into rivers or the ocean,or saying special things on the first day of the new year.
Other New Year traditions are followed to bring good luck in the new year.One widespread Spanish tradition for good luck is to eat grapes on New Year's Day.The more grapes a person eats,the more good luck the person will have in the tear.In France,people eat pancakes for good luck at New Year.In the United States,some people eat black-eyed peas for good luck-but to get good luck for a whole year you have to eat 365of them!

61.The reading is mainly aboutB.
A.the meaning of"Happy New Year!"
B.several different New Year traditions
C.what to eat on New Year's Day
D.why people dress up nicely on New Year's Day
62.It's clear thatA.
A.some cultures celebrate New Year in the morning
B.the Western people celebrate New Year only on New Year's Day
C.people in Ecuador go to parties on December 31st-January 1st
D.no cultures do special things to celebrate New Year
63.In some cultures,people throw things into rivers or oceans toB.
A.bring good luck
B.keep away bad luck
C.forget everything
D.plan for the next year
64.To have a happy new year,C.
A.friends talk to each other in special ways
B.families make big dolls filled with old clothes
C.some people get up early to watch the sunrise  
D.Europeans eat 365grapes on New Year's Day
65.When eating black-eyed peas on New Year's Day,people thinkA.
A.one pea brings one day of luck
B.black-eyed peas are the best medicine
C.the peas are too black and taste bad
D.the peas are helpful to count numbers.

查看答案和解析>>

同步练习册答案