【题目】阅读短文, 根据其内容回答其后各个小题。
![]()
Cui Qingtao, a nineteen-year-old boy will never forget the day when he received his admission letter(录取通知书)from Beijing University on July 22nd, 2018. He was excited to get the good news while working at a construction site(工地)with his parents at that time. All the family had expected the big day for a long time.
Cui was accepted as a student in the School of Journalism and Communication of this famous university with 669 points in the College Entrance Examination. Such great news spread quickly throughout the small village in Yunnan Province where he lived.
As the oldest son in the poor family, Cui has a younger brother in high school and a sister in the fourth grade of a primary school. To support his family, the caring boy would get up at 3 o'clock a. m. to water plants in the family's greenhouses with his brother when he came home during the school holiday. And on Sundays, Cui would do some construction work with his parents to make money.
"No pain, no gain. Don't worry about what a terrible life you have. If you try your best to study, your dream will come true for sure. Now I'm leaving my home village for college, but I'll return to change the poor conditions of our village someday, "Cui said.
"His starting point is different from other students', and I hope his future will be bright," one Internet user said on Chinese social media(媒体)site Weibo.
【1】When was Cui Qingtao born?
A.In 1999B.In 2001.C.In 2003D.In 2005.
【2】Cui was ________ when receiving his admission letter on July 22nd, 2018.
A.working with his parentsB.traveling with his parents
C.working with his classmatesD.traveling with his classmates
【3】How many family members are mentioned in Cui's family?
A.Three.B.Four.C.Five.D.Six
【4】Which of the following is TURE?
A.Cui got 696 points in last year's College Entrance Exam.
B.Cui comes from a rich family.
C.Cui had to give up his study at one time to support his family.
D.Cui decided to serve the people in his hometown one day.
【5】The writer wrote the passage to advise us ________.
A.work hard at our schoolwork like CuiB.work part-time on holiday like Cui
C.take good care of our parents like CuiD.visit Cui's hometown someday
【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】D
【5】A
【解析】
本文讲述了崔庆涛。一个19岁的男孩收到大学录取通知书,他以669分的高考成绩被这所著名大学的新闻与传播学院录取。为了养家,这个有爱心的男孩会在学校放假回家的时候,凌晨3点起床,和弟弟一起给家里温室里的植物浇水,周日,他会和父母一起做一些建筑工作来赚钱。现在他要离开我的家乡去上大学,但总有一天他会回来改变我们村子的贫穷条件。这个是他的承诺。
【1】推理判断题。根据“Cui Qingtao, a nineteen-year-old boy will never forget the day when he received his admission letter(录取通知书)from Beijing University on July 22nd, 2018.”,可知他是2001年出生的,故选B。
【2】细节理解题。根据“He was excited to get the good news while working at a construction site(工地)with his parents at that time.”可知那时候正在和父母一起工作,故选A。
【3】细节理解题。根据“He was excited to get the good news while working at a construction site(工地)with his parents at that time.”,“Cui has a younger brother in high school and a sister in the fourth grade of a primary school.”可知他家有五个人,故选C。
【4】推理判断题。A. Cui got 696 points in last year's College Entrance Exam.A.崔在去年的高考中得了696分;B. Cui comes from a rich family.崔先生来自一个富裕的家庭;C. Cui had to give up his study at one time to support his family.为了养家,崔先生一度不得不放弃学业;D. Cui decided to serve the people in his hometown one day.崔决定有一天为家乡人民服务;根据“this famous university with 669 points in the College Entrance Examination”,可知考了699,排除A;根据“As the oldest son in the poor family”可知是一个贫穷的家庭,排除B;选项C文中没有提及;根据“but I'll return to change the poor conditions of our village someday”可知他决定有一天为家乡人民服务,故选D。
【5】主旨大意题。A. work hard at our schoolwork like CuiA.像崔一样努力学习;B. work part-time on holiday like Cui像崔一样在假期做兼职;C. take good care of our parents like Cui像崔照顾好我们的父母;D. visit Cui's hometown someday某天访问崔的家乡;根据“"No pain, no gain. Don't worry about what a terrible life you have. If you try your best to study, your dream will come true for sure. ”可知像崔一样努力学习,故选A。
推理判断就是根据文章所提供的信息,脱离字面理解的局限,抓住关键细节,得出合乎逻辑的结论。所以我们可以根据文章中的相关细节去判断推理,得知答案。
本文第一题考查了推理判断题。根据“Cui Qingtao, a nineteen-year-old boy will never forget the day when he received his admission letter(录取通知书)from Beijing University on July 22nd, 2018.”,可知他是2001年出生的,故选B。
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 A new study says the habit of sleeping in(睡懒觉)on weekends may not be such a good idea for your health.
36 healthy young men and women took part in the study. They were divided into three groups and were followed over 30 days.
The first group could sleep for nine hours each night for the 30 days. The second group had other only five hours of sleep every night. The third group had five hours on weekdays but was allowed to sleep as long as they wanted on the weekend. But on Monday, the third group was put back to the sleep schedule(周期)of only five hours a night.
The study showed that the first and the third groups ate more snacks after dinner and put on weight during the study, men much more than women.
What was surprising the scientists was the third group who slept in on weekends. "Even though people slept as much as they could, it was not enough," Dr. Wright said. "As soon as they went back to the short sleep schedules on Monday, the ability of their body to control blood sugar was badly affected." "Not only that, the result showed increased sensitivity to insulin(胰岛素)in both their muscles(肌肉)and their livers(肝脏), the result wasn't found in other groups. The reason may be that their body clock had been changed.
![]()
【1】How many groups were the people divided into in the study?
A.3B.4C.5D.6
【2】How long did the third group sleep everyday?
A.5 hours everyday.
B.9 hours everyday.
C.9 hours on weekdays and 5 hours on weekends.
D.5 hours on weekdays and sleep as long as they wanted on weekends.
【3】From the study we know that __________.
A.women put on more weight than men
B.the sleep-deprived(睡眠不足的)people were more healthy
C.the second group didn't put on weight
D.women ate more snacks after dinner
【4】What happened to the members in the third group?
A.Their blood sugar was badly affected.
B.They had enough sleep.
C.They didn't change their body clock.
D.They had increased sensitivity to insulin in hand.
【5】What does the passage mainly tell us?
A.Sleeping is not important.
B.Sleeping too much on weekends may not be good for our health.
C.We can change our body clock as often as we can.
D.Adults don't need too much sleep.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】—Have you heard that Bread Talk used overdue (过期) powder to make bread?
—Yes. The food safety is a serious .
A. problem B. question C. course D. Opinion
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 Dave really likes driving. I think being a __________ is just right for him.
A. shopper B. reader C. supporter D. driver
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】I really need to take more exercise because I’m weight.
A. putting off B. putting on
C. putting down D. putting away
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】_________is here. Let’s begin our meeting now.
A. Somebody B. Anybody C. Nobody D. Everybody
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】Which floor do you______ in this building?
A. live B. live on C. live in D. live at
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】阅读短文,从方框中选择适当的动词,并用其适当形式填空。有的需要加助动词或不定式符号(每词限用一次)。
share enjoy go study use
![]()
Now more than 20 schools in the northwest of China 【1】 E-textbooks. Some teachers say they make learning easier and teaching more convenient.
Jing Xuan is excited about lessons like Chinese, English and math. She【2】 the pictures and animations(动画)in the E-textbooks. The children here【3】 with E-textbooks since last September with the help of the E-textbooks. Some good ideas【4】 at times. Some parents encourage their children to try the E-textbooks to make learning easier. But others worry about their children's health.
You can't imagine how the growing popularity of E-textbooks is changing the way the students learn! More and more students will learn with E-textbooks in the future. However, there is still a long way 【5】, "said the headmaster.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】![]()
It is a country, in northern Europe. It is home to Santa Claus and the game Angry Birds. And it was recently said to be the world's happiest country. It's Finland(芬兰)!
According to this year's United Nations World Happiness Report, Finland topped 156 countries and regions to get the title of the world's happiest country. The ranking(排名)considers six key factors(因素)—income(收入), freedom, trust, healthy life expectancy(预期健康寿命), social support, and generosity(慷慨).
What made Finland stand out? Why are its 5. 5 million people so happy?
One reason is the country's history of equality(平等), the Guardian reported. The Finnish government has worked hard to reach a balance between men and women, workers and bosses, and foreigners and locals.
Finland successfully cut the size of its homeless population between 2014 and 2016. The lifestyles of the rich and poor in Finland are not too different, The Economist noted.
Making sure of equality encourages people to build trust, over 80 percent of Finns trust the country's police, education and healthcare systems. People there live in a pleasant and safe environment.
The Finns also have a positive attitude(态度)toward life. There is a word that describes this attitude—"sisu". It means the ability to stay strong during difficult times. This helps the Finns deal with stress and worry, as well as keeps them happy and energetic.
【1】The best title to describe the main idea of the passage is “__________”.
A.Home to Santa ClausB.Keep happy and energetic
C.Find joy in FinlandD.Enjoy safe environment
【2】How many key factors does the ranking about the world's happiest country consider?
A.Three.B.Four.C.Five.D.Six.
【3】One of the reasons why people in Finland are so happy is that__________.
A.they got the title of the happiest country
B.men and women have the same work
C.the Finnish government has worked hard
D.Finland owns the history of equality
【4】The writer seems to tell us that Finland spent about three years in__________.
A.reducing the number of the homeless successfully
B.reaching a balance between workers and bosses
C.topping 156 countries and regions
D.making people live a pleasant life.
【5】The Finnish people's attitude toward life during difficult times is __________.
A.to feel stressedB.to keep strongC.to be worriedD.to stay healthy
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com