精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.阅读短文,从各题所给的选项中,选择最佳选项.
Imagine the situation.You are driving along a desert or on a mountain.Then your car breaks down.You have no idea where you are.What should we do?Well,next time take a GPS with you.It is a device(设备) which uses satellites to find the user's position.It can find your position within 20meters.A GPS cannot start your car,but at least you will know where you are.
GPS,which means Global Positioning System,is a small radio receiver.It looks like a mobile phone.You can hold it in your hand,or put it in your pocket.It is sometimes put into a watch or a telephone.We also find GPS devices in cars,planes,or boats.Some of these devices have electronic maps,so you know where you are.For example,in a city they can tell you the name of the street.
There are three parts to the Global Positioning System.The first part is the receiver.You can hold it in your hand,or have it fixed into your car,plane,etc.The second part is a group of satellites orbiting(绕) the Earth.The receiver contacts(联络) at least four of the satellites and calculates(计算) its position.The third part of the system is a net work of ground stations.They are all over the world.They control the satellites and make sure they  are working well.
Some people think that in the future the GPS will be as common as the mobile.They are becoming cheaper and more and more accurate(精确的).There are also new uses for the GPS.Perhaps they will become like watches.Everyone will have one and you will never be lost again.

66.According to the passage,with the help of the GPS,peopleA.
A.can't be lost in a new city
B.can't find their way in different countries
C.can learn about the culture of an unknown place
D.can find their position within 2000kilometers
67.We can learn from the passage thatA.
A.there are three parts to the GPS
B.a GPS can't be put into the watch
C.a GPS can help you start your car
D.the GPS devices are becoming more and more expensive
68.The underlined word"they"in paragraph 3means"D".
A.receivers
B.GPS devices
C.a network of ground stations
D.satellites
69.The passage is mainly aboutB.
A.the history of the GPS
B.the introduction of the GPS
C.the shape of the GPS
D.the price of the GPS
70.what can we infer(推断) from the passage?D
A.All GPS devices have electronic maps.
B.People all over the world use the GPS for free.
C.The receiver of the GPS contacts at least five of the satellites.
D.The GPS will become more and more common in everyday life.

分析 这篇短文中作者主要给我们讲述了什么是GPS,即全球卫星定位系统.作者讲述了它有什么作用,它的三个组成部分,以及它未来发展的方向.

解答 66.A细节理解题.根据短文第一段It can find your position to within 20 metres.A GPS cannot  start your car,but at least you will know where you are.可知卫星定位系统能让你知道自己在哪儿.故选A,不会在新城市中迷路.
67.A细节理解题.根据第三段There are three parts to the Global Positioning System.可知卫星定位系统有三个部分.故选A.
68.D词义猜测题.联系上文The third part of the system is a network of ground stations.They are all over the world第三部分是一个地面站网络.他们在世界各地都有,可以推断出此处句意:他们控制这卫星并确保他们好好工作,这第二个他们指的是卫星.故选D.
69.B细节理解题.这篇短文主要介绍了卫星定位系统的工程及工作原理.故选B,介绍卫星定位系统.
70.D细节理解题.根据短文最后一段in the future the GPS will be as common as the mobile,可知卫星定位系统在日常生活中会变得越来越普通.故选D.

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.It'sunbelievablethat the technology has progressed in such a rapid way.[?nbi'1li:v?bl].

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.Thank you,Simon._____  was nice of you to help me with the housework.(  )
A.WhatB.ThisC.ThatD.It

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.I always _____a gift to my friend ______I go to his birthday party.(  )
A.bring,untilB.bring,whenC.take,whereD.take,when

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.The Yangtze River is the thirdlongest (long) river.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.-How careful Jim is!
-He writes ____ in our class.(  )
A.more carefulB.most carefullyC.more careful

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.Different kinds of fashion clothes areon sale (供出售).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.The Yellow river is the second ______ river in China.(  )
A.longB.longerC.longestD.the longest

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

6.Don't put offopening( open) the door of our classroom.

查看答案和解析>>

同步练习册答案