精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
6.I still remember that day.I was waiting to get some(16)Cfor shopping in a bank.
Among the crowd,I noticed a little boy carrying some sunglasses in one hand and a big bag in(17)C.
The boy was about 10 years old.He was walking around the people inside the(18)D and asked them to buy his sunglasses.But (19)Awould buy any from him.He tried from one person to another.From the look on his face,I know he would not (20)Danyway.
Now,I decided to have a (21)Awith him.I went up and asked,"Do you go to school?"He nodded his head.Then I continued,"Why do you (22)Bsunglasses?"He said nothing.I gave him 20dollars and said that I was not in (23)Bof the sunglasses but he could keep the money.To my (24)B,his face changed a lot,which is still in my memory today.I didn't know(25)D to say next.Then he replied,"Either you buy sunglasses or you(26)Aback the money.I don't need your pity."I felt very (27)Dfor what I did,and I told him that I would buy two pairs.
I took these sunglasses home and kept (28)Cmyself,"Did such a young boy need to do it for his self-respect(自尊)?"He could (29)Atake the 20dollars and left.But he chose to sell his sunglasses and get the money not because of others'(30)B.I will remember this lesson forever.

16.A.bagsB.booksC.moneyD.information
17.A.anotherB.othersC.the otherD.the others
18.A.shopB.schoolC.hotelD.bank
19.A.nobodyB.somebodyC.everybodyD.anybody
20.A.give outB.give awayC.give backD.give up
21.A.talkB.quarrelC.walkD.trade
22.A.sendB.sellC.buyD.give
23.A.dangerB.needC.timeD.trouble
24.A.joyB.surpriseC.fearD.horror
25.A.howB.whenC.whereD.what
26.A.takeB.giveC.payD.send
27.A.worriedB.happyC.excitedD.sorry
28.A.tellingB.answeringC.askingD.watching
29.A.easilyB.proudlyC.sadlyD.hardly
30.A.jokeB.pityC.adviceD.decision.

分析 我仍然记着那天.我正在银行里等着取些钱去购物.在一群人中,我看到一个小男孩一手拿着一些太阳镜,另一只手拿着一个大包.那个男孩大约10岁.他在银行里围着人们走动着,让他们买他的太阳镜.但是没人会从他那里买太阳镜.他从一个人问到另一个人.从他脸上的表情,我知道我他无论如何是不会放弃的.现在,我决定和他谈一谈.我走上前去,问道:"你上学吗?"他点点头.然后我继续说道:"为什么你要卖太阳镜呢?"他什么也没说.我给了他20美元,告诉他我不需要太阳镜,但是他可以拿着这钱.令我惊讶的是,他的脸色变了很多,至今仍然留在我的记忆里.我不知道接下来要说什么了.然后他回答道:"你要么买太阳镜,要么把你的钱拿回去.我不需要你的怜悯."我对自己的行为感到很抱歉,我告诉他我要买2副太阳镜.拿着这些太阳镜回家了,我一直反问自己:"为了自尊,一个年轻的男孩需要这样做吗?"他可以很容易地拿着20美元离开.但他选择了卖太阳镜赚钱,而不是因为别人的怜悯.我会永远记住这个教训的.

解答 16.C.名词词义辨析.A是包,B是书,C是钱,D是信息.根据…for shopping in a bank.可知作者去银行取钱要购物,故选择C.
17.C.代词词义辨析.A是另一人,B是其他的,C是另一个,D是其余的.根据I noticed a little boy carrying some sunglasses in one hand …可知作者注意到一个小男孩一手拿着一些太阳镜,另一只手拿着一个大包,one…,the other…表示一个…,另一个…,故选择C.
18.D.名词词义辨析.A是商店,B是学校,C是宾馆,D是银行.根据上文可知作者在银行里等着取钱,他是在银行里看见小男孩的,故小男孩肯定是在银行里走动的,故选择D.
19.A.复合不定代词辨析.A是无人,B是某人,C是每个人,D是任何人.根据转折连词But可知无人购买小男孩的太阳镜,故选择A.
20.D.动词短语词义辨析.A是分发,B是赠送,泄露,C是归还,D是放弃.根据He tried from one person to another.From the look on his face…可知尽管没有人买太阳镜,小男孩还是一个挨着一个问着,所以作者从他脸上的表情知道他是不会轻易放弃的,故选择D.
21.A.名词词义辨析.A是谈话,B是争吵,C是散步,D是交易.根据下文作者问了小男孩一系列问题,可知作者决定和小男孩要谈一谈,故选择A.
22.B.动词词义辨析题.A是送,B是卖,C是买,D是给.根据文章可知作者问小男孩为什么要卖太阳镜呢,故选择B.
23.B.名词词义辨析题.A是危险,B是需要,C是时间,D是麻烦.根据文章可知作者告诉小男孩他并不需要太阳镜,in need of表示需要,故选择B.
24.B.名词词义辨析题.A是欢乐,B是惊讶,C是害怕,D是恐怖.根据his face changed a lot…可知小男孩对作者的做法并不是赞同的,所以他脸色变了很多,这让作者感到很惊讶,to one's surprise表示让某人惊讶的是,故选择B.
25.D.疑问词词义辨析.A是怎么样,B是什么时候,C是哪里,D是什么.根据上文可知作者面对小男孩脸色变了很多,不知道接下来该说什么了,故选择D.
26.A.固定搭配辨析.take back是拿回,give back是归还,pay back是偿还,send back是归还、遣送.根据文中可知小男孩告诉作者他要么买太阳镜,要么把钱拿回,故选择A.
27.D.形容词词义辨析.A是担心的,B是高兴的,C是感到兴奋的,D是抱歉的.根据文章可知作者对自己的所作所为感到很抱歉,故选择D.
28.C.动名词词义辨析.A是告诉,B是回答,C是问,D是看.根据"Did such a young boy need to do it for his self-respect(自尊)?"可知作者是在反问自己,keep doing sth.表示一直做某事,故选择C.
29.A.副词词义辨析.A是容易地,B是自豪地,C是难过地,D是几乎不.根据文中可知作者觉得小男孩可以很容易地拿着20美元离开,故选择A.
30.B.名词词义辨析题.A是笑话,B是怜悯,C是建议,D是决定.根据上文中I don't need your pity.可知小男孩选择卖太阳镜赚钱并不是为了得到别人的怜悯,故选择B.

点评 本文是一篇记叙文,讲述了作者在银行遇见一个卖太阳镜的小男孩,出于同情决定给他20美元而不要太阳镜,遭到小男孩拒绝的故事.文章内容较简单易懂,练习题也都是词义辨析题,只要认真阅读文章,理解大意,联系上下文即可作出选择,难度一般.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

16.
Children's Training Center
English
Time:Mon.,Thurs.& Fri.
9:00am-11:00am
Room:8101
Teacher:Miss Zhao
Tel:0856-5211234.13598765432
Computer
Time:Tues.,Wed & Fri.
9:00am-11:00am
3:00pm-5:00pm
Room:8201
Teacher:Mr.Qian
Tel:0856-5223456,13612345678
Drawing
Time:Mon.,Thurs.& Sun.
9:00am-11:00am
Room:8301
Teacher:Miss Sun
Tel:0856-5234567,13787654321
Swimming
Time:Thurs.,Sat.& Sun.
9:00am-11:00am
Place:Swimming Pool
Teachers:Miss Li & Mr.Zhou
Tel:0856-5245678,13843215678
31.Zeng Meili wants to learn drawing,she can call up the numberC.
A.0856-5211234or 13787654321
B.0856-5234567or 13612345678
C.0856-5234567or 13787654321
D.0856-5245678,13843215678
32.If you are free on Tuesday afternoon,you can go to learnB.
A.drawing
B.computer
C.swimming
D.English
33.Which of the following is right?C
A.Miss Zhao and Mr.Qian can teach you English.
B.Miss Sun and Mr.Zhou can teach you drawing.
C.Mr.Zhou and Miss Li can teach you swimming.
D.Mr Li and Miss Zhao can teach you computer.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.The T-shirt is ____ bright ____ most of the boys like it.(  )
A.too; toB.such; thatC.so; that

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.Not only the old people but also Michaellikes(like) Beijing Opera.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.He spent an hourcleaning(clean) the room last Sunday.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

11.A black boy helped his father look after the barrels (桶).Every morning he cleaned up every barrel on the farm,and then put them in order.To his anger,the wind blew the barrels here and there during the night.
The boy wrote a letter to the wind,‘‘Please don't blow down my barrels."After seeing that,his father asked the boy,"Can the wind read your letter?"The little boy said,"I don't know,but I have no other choice."
The next morning,when the little boy ran to see the barrels,he found that the annoying wind still blew the barrels down again.The little boy couldn't help crying.His father said gently,"Boy,don't be sad.We may have no way of how to stop the wind from doing that,but we can have our own ways to control the barrels."
Then the little boy stopped crying to think over and over.After thinking half a day,he finally found out a way.He collected some water from the well and poured it into those empty barrels.On the third morning,the little boy went out,and saw the barrels were in good order.
The little boy told his father calmly,"If we don't want the barrels blown down by the wind,we have no way to the wind,but we have ways to the barrels.It's a very simple way,that is,to add weight to the barrels."‘‘You are a young adult now,"said his father happily.
根据短文内容,回答下列问题.
66.Where did the boy clean up the barrels?He cleaned up every barrel on the farm.
67.Who did the boy write a letter to?He wrote a letter to the wind.
68.When did the boy cry?The next morning.
69.What did the boy do after thinking?He poured some water into the barrels
70.Why did the father consider his son a young adult?Because he could solve the problem by himself.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

18.请查看你校英语节安排表(Schedule),给外教老师Dave写一封80词左右的电子邮件,告知他调整的内容并给出你认为恰当的理由.
Schedule for English Day
DateTimeActivitiesPlace
June 21st13:00-14:30
12:30-14:00
English Talk ShowArt Theater
14:00-15:30English Speech ContestLibrary
15:40-16:40English CornerSchool Hall
Playground

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

15.现在,食品安全是人们关注和担心的一个问题,我们怎样才可以确保安全饮食呢?请你以"Eating Safely"为题就以下问题发表你的见解:1、在哪里就餐?2、如何烹饪食物?3、购买怎样的食品?
【写作要求】全文80词左右,文中至少列举2-3点建议.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.There________ some children in the classroom.(  )
A.haveB.isC.areD.has

查看答案和解析>>

同步练习册答案