精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
4.Around 200years ago,a well-known English poet called John Keats attacked science.He said that British scientist Isaac Newton had unweaved(拆解) the rainbow.Newton explained how light forms a rainbow.For Keats,this explanation meant rainbows could no longer be beautiful.
This is just one example of many.We often hear people talk of problems with science,or say that it is boring.Some people,like Keats,also say that science takes away the beauty of the world.But is this fair?
First of all,science helps us get things done.We need to study science to produce certain kinds of people.After all,where would we be without engineers and doctors?When you are studying science in school,remember that one day you might be using that knowledge to build a bridge,or save a life.Next time you use your phone to send a message,remember that this is possible thanks to science.When Keats criticized(批判) Newton,the very paper he wrote on was created through science.
Beyond helping society and getting things done,science also makes us think in a certain way.It asks us to believe things only through evidence.It teaches us never to trust our assumptions(假设).It teaches us that sometimes,the truth is stranger than fiction.
When you study science,remember what it means.Science has changed the world,and it can change you too.Humans once looked up at rainbows,and said that they were beautiful.Science explained them,and they were no longer recondite to us.
But discovery never stops.Through science,we can find new rainbows:mysteries that lie beyond the stars themselves.
34.Why did John Keats criticize Newton around 200years ago?C
A.Because he was angry that Newton didn't like rainbows.
B.Because he didn't believe what Newton said about rainbows.
C.Because he thought Newton's explanation took away the beauty of rainbow.
D.Because he thought rainbows would disappear because of Newton's explanation.
35.Which of the following is the way science makes us think?A
A.Believing things only through evidence.
B.Believing what we see with our eyes.
C.Believing what is said in books.
D.Believing things are beautiful.
36.The underlined word"recondite"in Paragraph 5means"A".
A.secret         
B.famous  
C.beautiful 
D.powerful
37.The best title for the passage can beC.
A.How Can We Get the Truth?
B.The History of Natural Science
C.Why Should We Study Science?
D.The Things We Need to Do for Science.

分析 短文讲了约翰•济慈攻击牛顿解释彩虹的事情,并认为牛顿的解释带走了彩虹的美丽,及其科学的重要性,以及我们为什么要相信科学,学习科学等.

解答 答案:34.C 细节理解题.根据第一段第一行句子He said that British scientist Isaac Newton had unweaved(拆解) the rainbow.Newton explained how light forms a rainbow.For Keats,this explanation meant rainbows could no longer be beautiful.他说,英国科学家艾萨克•牛顿曾拆解彩虹.牛顿解释了光形成一道彩虹.对于济慈,这意味着彩虹不再美丽.可知因为他认为牛顿的解释带走了彩虹的美丽.故选C.
35.A  细节理解题.根据倒数第三段第一行句子science also makes us think in a certain way.It asks us to believe things only through evidence.科学也使我们以某种方式思考,它要求我们只有通过证据来相信事物.可知只凭证据相信事情.故选A.
36.A  词义猜测题.根据上文Science has changed the world,and it can change you too.Humans once looked up at rainbows,and said that they were beautiful.Science explained them,and they were no longer recondite to us.科学改变了世界,它也能改变你.人类一旦抬头看着彩虹,并说他们是美丽的,科学的解释,它们对我们不再…可知结合选项,应说人类一旦抬头看着彩虹,并说他们是美丽的,科学的解释,它们对我们不再神秘.recondite意为神秘的.故选A.
37.C  主旨归纳题.根据整篇文章内容及其倒数第二段句子When you study science,remember what it means.Science has changed the world,and it can change you too.当你学习科学的时候,记住它的意义,科学改变了世界,它也能改变你.和最后一段mysteries that lie beyond the stars themselves.可知说的是文章主要说的是我们为什么学习科学.故选C.

点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

14.林涛是你的朋友,根据表格中所提供的信息,以My Friend为题,介绍你的朋友林涛.开头已给出.
要求:1、写作内容必须以表格中提供的信息为标准
2、可适当发挥,字数50词左右.
3、字迹清楚,书写工整.
姓名:林涛               年龄:13
电话号码:3264-1589      家庭成员:父母、姐姐和他
卧室:小但整洁,书在书柜里,电脑在书桌上,足球在床底下
爱好:运动               理由:放松,有趣
My Friend
Lin Tao is my friend.
      .

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

15.The goats(山羊)live on Qingqing Grasslands.And Big Big Wolf lives in his house with his wife,Red Wolf,out of Qingqing Grasslands.Every time Big Big Wolf comes to Qingqing Grasslands,he always wants to catch(抓住)the goats.All the goats work together and drive the wolf away.
Pleasant Goat:He is the leader of the young goats.He usually wears a small bell on his neck.
He is the best friend of Slow Goat.He is smart.
Lazy Goat:He is a young goat.He only likes eating and sleeping.
Beauty Goat:She is a beautiful goat.She is good at cooking.She always likes to dress herself up.All the goats like her very much.
Fit Goat:He is a strong goat on Qingqing Grasslands.He thinks he is the best goat.
Slow Goat:He is an old goat.He is very clever and good at making new things.
根据短文内容判断正 (T) 误 (F)
51.The goats live out of Qingqing Grasslands.F
52.Big Big Wolf wants to catch the goats.T
53.Pleasant Goat is the leader of the young goats.T
54.Fit Goat only likes eating and sleeping.F
55.Beauty Goat is a beautiful goat and she likes to dress herself up.T.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.The Greens will have ________ holiday in China.(  )
A.three weeksB.three weekC.three-weekD.a three-week

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.There ________ more students in our school next term.(  )
A.will haveB.is going to have
C.will beD.is

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.The Gorges Dam produces electricity for __________ people in China.(  )
A.millions ofB.1.3 billion ofC.thousand ofD.millions 2

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.--__________?You look unhappy.
--My father has taken away my computer.He says he will return it to me when all the exams are over.(  )
A.Why notB.How is your father
C.How can you help meD.What's the matter

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

13.
 A.come back    B.right   C.bigger    D.turned off   E.warmer    F.last
Weeks ago,Chicago became the first city in the US to join the"Lights Out Plan".People(38)Dthe lights in the city's tallest buildings,so that thousands of birds could get to their winter homes.Every year in autumn,some birds fly over Chicago on their way to the south,and(39)Athe next spring.Lights mean danger to birds.Birds find their way by looking at the stars in the sky.Lights in tall buildings are so bright that birds may mistake them as stars.This means they cannot find the(40)Bway to go home.
    This time,about 300 types of birds are flying over Chicago to go back to the south to live through the cold winter.Many birds cannot live in the cold places,so they fly to(41)Eplaces.Another reason is that they want to have baby birds.Many birds like to have their baby birds in the same"house"they lived in (42)Fyear,so they fly back there.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.What do Napoleon,Clinton and Wang Nan have in common?They are all left-handed.Today about 15% of the number of people is left-handed.(60)B?The answer is the way the brain works.The brain has two halves----the left half and the right half.The right half controls the left side of the body,and the left controls the right side of the body.(61)D and left-handed people have a strong right brain.
The two halves of the brain are about the same size.(62)E.The left side controls language,maths and logic.When you remember new words,or when put things in order,you use your left side.The right side of the brain controls your love of art,colour and music.It is also good at recognizing face.
(63)A,and all accountants(会计师) are right-handed.Some right-handers have a strong right brain,and some left-handers have a strong left brain.

A.This does not mean that all artists are left-handed
B.But why are people left-handed
C.Are you left-handed or right-handed
D.So right-handed people have a strong left brain
E.But each side controls different things

查看答案和解析>>

同步练习册答案