【题目】 Do you still remember the debate(讨论) between sweet and salty zongzi during Dragon Boat Festival? It seems that the differences between northerners and southerners have always been a popular topic among Chinese. Now another difference has drawn wide attention: The way northerners and southerners shop for food at markets.
People from southern China might say they prefer to buy what they need for just one or two meals. It is normal for them to buy just half a Chinese cabbage, two potatoes and 0.25 kilograms of beef at a time.
However, one may be laughed at if he does this in the north. Instead, buying vegetables and meat enough for a week is usual, reported China Daily.
Also, when you go to the market in the south, you can buy a small amount of fruit, such as an apple or pear. Shop owners even help you peel and cut them. But hardly do shop owners in the north offer such service.
The difference could be because of the different weather.
Food can be kept for a long time in the north, as it is usually cold and dry there. Many northerners have the habit of stocking up(储存)on food.
But because of the hot and wet weather in the south, southern Chinese prefer to buy just enough food for one meal or one day. Otherwise, the food may go bad.
Maybe these debates about differences help us Chinese know more about each other.
【1】Give the article a title.(within 9 words)____________________________________.
【2】People from south buy_____________ than those in north at a time.
【3】The ways of shopping are different in the two aspects(方面): ________and ________.
【4】________________________causes the difference.
【5】According to the writer, the advantage (好处) of these debates is possibly to________.
【答案】
【1】The different way northerners and southerners shop for food.
【2】less food
【3】 amount service
【4】The different weather
【5】help us Chinese know more about each other
【解析】
本文是一篇说明文,主要介绍了中国南北方因为天气原因导致南方人和北方人在市场购物方式上的差异。
【1】最佳标题题。根据第1大段“Now another difference has drawn wide attention: The way northerners and southerners shop for food at markets.”南方人和北方人在市场购物方式的差异。可知,本文的中心就是围绕南方人和北方人购物方式的差异。故答案填The different way northerners and southerners shop for food.
【2】细节理解题。根据第2大段“People from southern China might say they prefer to buy what they need for just one or two meals.”南方人买1-2餐的食物;根据第3大段“Instead, buying vegetables and meat enough for a week is usual,”北方人通常情况下买一个礼拜的食物。可知,南方人比北方人买的食物更少。故答案填less food.
【3】推测判断题。根据第2大段“People from southern China might say they prefer to buy what they need for just one or two meals.”南方人买1-2餐的食物;根据第3大段“Instead, buying vegetables and meat enough for a week is usual,”北方人通常情况下买一个礼拜的食物。可知,是数量上的不同;根据第4大段“Shop owners even help you peel and cut them. But hardly do shop owners in the north offer such service.”南方店主会帮你削皮和切但是北方店主不会提供这样的服务,可知是服务上的不同。故答案填amount,service。
【4】细节理解题。根据第5大段“The difference could be because of the different weather.”天气差异引起了不同可知,是天气原因。故答案填The different weather。
【5】细节理解题。根据第8大段“Maybe these debates about differences help us Chinese know more about each other.”这些差异的辩论能帮助中国人彼此了解。可知,是有助于相互了解。故答案填help us Chinese know more about each other。
阅读理解题中判断句子的最佳标题题是英语试题中经常出现的题型,也是难题之一。要在通读完全文之后理解文章的中心意思,也可以在文章的第一大段或者最后一大段找中心段落。如第1题,题干的意思是写标题,可以阅读文章的第一大段找到文章的中心意思:南方人和北方人购物不同的辩论,在阅读完文章后知道购物不同主要体现在2方面的不同,因此提取关键词:差异,南方人北方人,购物。
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】请根据句意从方框中选择合适的词,并用其适当形式填空,使句子通顺。
forty decide pronunciation tidy simple
【1】The first step to learning English well is to________ correctly.
【2】Road repair made this area seem even ________ than ever. It’s not easy to go around at all.
【3】Why not hold a party for your mother’s________ birthday?
【4】Seeing these wonderful works of art, the foreign visitors ________couldn’t believe their own eyes.
【5】I’m sure it will be one of your young________on that matter.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】A)根据句意, 用括号中所给单词的正确形式填空。
【1】I always get ________ (紧张的)before the big exam. What should I do?
【2】Parents always tell their children not to accept any food from ________ (陌生人).
【3】I didn't ________ (意识到)that I had made such a mistake until Lina told me.
【4】The grassland, reaching out faraway, looks rather beautiful ________ (紧靠)the blue and clean sky.
【5】You can come on ________ (两者之一)day. I'm free at the weekend.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 随着科技的发展,工人智能(AI)正在改变我们生活的方式。例如,机器人被广泛应用。目前,拥有一台机器人有什么优势和劣势呢?你是否会购买一台机器人呢?请你根据下列表格中的要点提示,用英语分析其优劣并说明是否购买的理由。
优势 | 用途广泛 服从指令 考生自拟(至少1点) |
劣势 | 电池寿命不长 容易感染病毒 考生自拟(至少1点) |
是否购买的理由 | 考生自拟(至少2点) |
注意:1. 词数90左右。
2. 短文须包括所有要点,不要逐词翻译,可适当发挥,使短文连贯、通顺。
3. 短文中不得提及真实的人名、校名等相关信息。
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】
【1】The news that a little boy and his family got ________ (shoot) on a cold evening________ (shock) everybody. When the news reporter asked the policeman if they had caught the criminal, the policeman shook his head ________ (hope). But the public still expected that the police ________ (find) out the criminal as soon as possible.
【2】It has rained heavily for several days, ________ (cause) serious floods in Bangladesh. The government with the people ________ (try) hard now to make the damage________ (cause) by the floods less.
【3】He is ________ student that I have ever met. He always behaves differently from the others in my class. (usual)
【4】________ (use)every minute ________ (effect) from now on or you will regret a lot when you ________ (leave) this school this summer.
【5】________ (lose) in this new environment, she can do nothing but ask the school ________ (counsel) for help.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】C)阅读下面的短文,并根据短文内容回答所提问题。
In September 1991, two German tourists were on holiday in the Alps (阿尔卑斯山脉). One day, they were walking along a road when they saw something in the ice. They stopped and looked. It was part of a body. They thought it was a climber, but they were wrong. This body was over 5300 years old. It was a man from the Stone Age (石器时代).
tzi, as the archaeologists (考古学家) called him, lived between 3350 BC and 3100 BC. He came from northern Italy and he was about forty-six years old. He was about 1.6 meters tall, and he had blue eyes and long, dark brown hair. We know that he was a farmer because scientists found pieces of corn in his clothes.
He changed our ideas about the Stone Age. Before tzi, archaeologists thought that copper (铜) didn't arrive in Europe until 2000 BC. However, tzi was carrying a copper ax (斧头) 1, 300 years earlier. He was also carrying a knife and some wooden tools. He was wearing warm clothes. These things show that Stone Age people were more amazing than we had thought.
【1】How old was the body that the two German tourists found in the ice?
_________________________________________________________________________
【2】tzi was about sixty years old when he died, wasn't he?
________________________________________________________________________
【3】What was tzi's height?
________________________________________________________________________
【4】Why was tzi thought to be a farmer?
_________________________________________________________________________
【5】What was tzi carrying when he died?
_______________________________________________________________________
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】根据所给汉语完成下列句子,每空词数不限。
【1】这张桌子太大了,占据了房间四分之一的地方。
The table is too big and it _______________ a quarter of the room.
【2】我们不知道他是否有绘画天赋。
We didn’t know if he ____________________ painting.
【3】昨天我在街上碰巧遇到了我的一位老朋友。
Yesterday I _________________ an old friend of mine in the street.
【4】他自言自语地说,这个太难了。
He __________________ “ It’s too difficult for me!”
【5】这台机器失去控制,几分钟后就瘫痪了。
The machine was_______________ and it broke down after a few minutes.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 Do you know when and where ice cream was created? It has a long and interesting history.
The earliest ice cream was eaten in China many centuries ago. People at that time would put orange juice on the ice or get something cool to drink. Later,this idea traveled to Italy. Around 1660, it was popular to serve ice cream in coffee shops in Paris.Most of the shops were owned by Italians.Among them, the first successful one belonged to a man named Francesco Procopius.
Ice cream was brought to America in the early 1700s, and it quickly became the favorite of Americans. President George Washington had ice cream pots(罐)and machines in his kitchen.Dolly Madison, the wife of President Madison,was the first one to serve it in the White House. She made her guests very happy when she served such desserts.
Before ice cream was sold in stores, it was made and kept at a very low temperature first. It took a lot of work to mix cream, eggs, fruit and ice. Nancy Johnson, an American woman who was good at machines, invented the ice cream freezer in 1846. Five years later. Jacob Flu sell opened the first ice cream factory in Baltimore, Maryland.Her business quickly came to other states.
Today in the United States, ice cream is not only a kind of food, but also a way of life.
【1】The earliest ice cream was the ice with ________on or something cool to drink.
A.orange juiceB.apple juice
C.watermelon juiceD.tea
【2】The owner of the first successful coffee shop in Paris was a(n)________.
A.FrenchmanB.American
C.ItalianD.Chinese
【3】Which of the following is TRUE?
A.In 1700, ice cream came to the White House.
B.In 1846, many ice cream factories opened
C.President Madison was the first one to serve ice cream in the White House
D.Today ice cream means a lot to Americans
【4】The best title for this passage is"________".
A.the History of Ice CreamB.Ice Cream in America
C.Business on Ice CreamD.Ice cream in Italia.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】─ _________ will the meeting last? ─ Until we reach an agreement.
A.How longB.How oftenC.How muchD.How far
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com