精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
6.March 25is the 18th National Day of Education on the Safety of Elementary and Middle School Students.The theme (主题)of the day this year is to give students more knowledge about how to keep safe.
How can you keep yourselves safe?Here are some suggestions.
When there is a fire:Shout out"Fire"!Call 119!Try to find a safe exit(出口) and get away
quickly.Don't use a lift.Cover your mouth and nose with a piece of cloth.
When there is an earthquake at school:Stay calm.Follow the teachers'instructions.
Quickly move under the desk.Don't jump out of windows or run out.
When you are on the street:Wait for the green traffic light.Look left and right before
crossing the street.Don't run across the street.
When you are eating:Wash fruits and vegetables carefully before eating them.Check the
expiration dates(保质期) of the food.Don't eat the food if it looks or smells bad.
When you are at school:Take care not to fall down or hurt yourself.Don't run,jump or push while going upstairs or downstairs.Take care of yourself all the time.
任务型阅读:根据短文内容,填写下列表格(每空词数不限).(10分)
Suggestions on keeping yourselves safe
SituationsWhat you should doWhat you shouldn't do

Be on fire
Shout out"fire"!Call 119!Find a safe exit.Get away quickly.Use a piece of cloth(81)to cover your mouth and nose.
Take a lift.
Have an(82)earthquake( at school).Stay calm.Follow the teachers'instructions.
Quickly move(83)under the desk.
Jump out of windows.
Run out.
Be on the streetWait for the green traffic light.Look left and right before (84)crossing the street.(85)Run across the street.
While eatingWash fruits and vegetables carefully.Check the expiration dates.Eat bad food.
While at school(86)Take care of/Look after yourself at any time.Jump,run or push while going upstairs or downstairs.

分析 本文主要讲述了3月25日是中小学生安全教育日,今年的主题让学生知道更多关于如何保证安全的知识,并提出了一些关于如何保证自身安全的建议.

解答 81.to cover.细节理解题.根据Cover your mouth and nose with a piece of cloth.可知当发生火灾了,应该使用一块布来捂住嘴巴和鼻子,则此处应填写to cover,作目的状语,表示捂住.
82.earthquake( at school).细节理解题.根据When there is an earthquake at school:Stay calm.Follow the teachers'instructions.可知此处应填写earthquake (at school).
83.under the desk.细节理解题.根据Quickly move under the desk.可知当发生地震时,应快速移动到桌子下面,故此处应填写under the desk,表示在桌下.
84.crossing the street.细节理解题.根据When you are on the street:Wait for the green traffic light.Look left and right before crossing the street.可知当你在街上等绿灯时,在过马路前应向左看,故此处应填写crossing the street,表示过马路.
85.Run across the street.细节理解题.据Don't run across the street.可知在街上时不要在马路上跑,故此处应填写Run across the street,注意此处句子前无需再填写Don't.
86.Take care of/Look after yourself.细节理解题.根据When you are at school:Take care not to fall down or hurt yourself.可知当你在学校时,要照顾好自己,故此处可填写Take care of/Look after yourself,表示照顾好你自己.

点评 本文是一篇说明文,主要介绍了一些关于中学生如何保证自身安全的建议.文章篇幅短小,内容较简单,只要认真阅读,仔细审题,准确定位信息,在文中即可找到相对应的答案或者依据,难度适中.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.老师和同学对我很友好.
My teachers and friendsare friendly to me.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

16.中考结束,你将度过一个漫长的假期.假设你是Li Ming,你的美国笔友Mike来信想知道你的假期计划,请你根据以下要点提示用英语写一封回信,告诉他你的假期安排.
内容:1.
2.
3.

要求:1.语句通顺,意思连贯,语法正确,书写规范;
2.至少写出三点计划,并做适当发挥;
3.行文中不得出现真实人名、校名、或地名;
4.次数70左右.(短文的开头已给出,不计入总次数.)
Dear Mike,
I'm very glad to receive your letter.Now,I'll tell you my vacation plan.                     

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

14.古人云:"读书破万卷,下笔如有神."的确,读书可以开阔我们的视野,丰富我们的知识.请就这个话题,谈谈你的想法和理由,可适当给出你的建议.
写作提示:1.在业余生活中,你喜欢阅读吗?2.你喜欢读什么样的书呢?
3.作为中学生的你是如何看待阅读的呢?
写作要求:1.词数:90词左右;
2.文中不得出现真实的地名、校名和人名;
3.要求条理清楚,语意连贯,字迹工整,可适当发挥.
Reading is my hobby.While reading,I can get a lot of happiness.When I'm free,I often read some famous books.Books are my best friends that always keep me a good company.They often give me powers.Through reading,I can enlarge my eyes as well as widen my heart.Through reading,I become more and more knowledgeable.My favorite books are Readers and VOA.Readers cover the knowledge of culture,literature,and history,so I can benefit a lot by reading it.VOA can let me know the foreign countries better.Thanks to VOA,my oral English is improving day by day.
This is my good habit that I will keep forever..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

1.以"Planting Trees Day"为题写一篇短文,字数不少于80字,文中不能出现真实的姓名和校名.
Tree Planting Day
Planting Trees Day comes on March 12 every year.Do you know what we can do to help on the day?
In China,Planting Trees Day is on March 12.On that day,people can plant many trees.And if we plant trees more,we must also take care of the trees by watering them until they grow up to be strong【高分句型】
Why do the people plant trees?It is very easy.Because they want to protect the environment.There are many people who want to earn money form only cutting down trees.So more and more trees are cut down by them【高分句型】But kind people want to protect the environment and make the air clean.So they plant trees as many as they can..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

11.Write a short passage of at least 60words about the topic"To be self-confident!"(以"自信!"为题写一篇不少于60个词的短文.标点符号不占格.)
(注意:文中不得出现考生的姓名、校名及其它相关信息,否则不予评分.)
Situation:
最近,你们班上将要组织一场"To be self-confident!"为题的主题班会,请根据以下提示写一篇短文.
提示供参考:(1)简述你对"自信"的理解.
(2)举例说明你的观点.
(3)适当进行评论.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.dictionary    well     mad    France     near

Last week,Mrs.Black went to London.She didn't know London very(86)well,and she lost her way.Suddenly she saw a man (87)near a bus stop.She went up to the man and said,"Excuse me!Can you tell me the way to the hospital,please?"The man smiled.He didn't know English because he came from (88)France.But then he put his hand into his pocket,and took out an English (89)dictionary.He looked up some words.Then he said slowly,"I'm sorry I can't understand you."His words made Mrs.Black very (90)mad at him.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.-I had a fight with my brother this morning.
-_________(  )
A.That's nothing.B.Great!You are right.
C.You should say sorry to him.D.You did well

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

16.We each have memory (记忆力).That's why we still remember things after a long time.Some people have very good memories and they can easily learn many things in a short time,but some people can only remember things when they say or do them again and again.Many of the great men of the world have surprising memories.
A good memory is a great help in learning a language.Everybody learns his mother language when he is a small child.He learns the sounds,remember them and then he learns to speak.Some children are living with their parents in foreign countries.They can learn two languages easily because they hear,remember and speak two languages every day.In school it is not so easy to learn a foreign language because the students have so little time for it,and they are busy with other subjects,too.
But your memory will become better and better when you do more and more exercises.

61.Why can some people easily learn many things in a short time?D
A.They always sleep very well.
B.They often eat good food and fish.
C.They read a lot of books.
D.They have very good memories.
62.When does everyone learn his mother language?B
A.At the age of six.
B.When he is a small child.
C.After he goes to school.
D.When he can read and write.
63.What does a child need to do before he can speak?C
A.He must read and write.
B.He must chat with others.
C.He must hear and remember the sounds.
D.He must think hard and listen to much music.
64.What can you do if you want your memory become better?B
A.You must eat a lot of food,especially lots of fish.
B.You must keep practicing it.
C.You must say or do things only once.
D.You must become a great man.
65.Why can a Chinese learn English easily if he is in England?A
A.Because he must speak English every day.
B.Because he will have a good memory in England,not in China.
C.Because his father is an English man.
D.Because his English teacher is better in England.

查看答案和解析>>

同步练习册答案