精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

Do you believe that you aren’t smarter than 3-year-old Alexis Martin, one of the youngest members of the high IQ club Mensa? Preschooler (学龄前的) Alexis’s IQ is 159, which is only one point lower than Stephen Hawking’s. Doctors say the average IQ of a person is about 100.

She learned to read at the age of 2. She reads at a fifth grade level and has taught herself Spanish on her parents’ iPad! Now, she is a member of the Mensa Club, which only accepts people with an IQ within the top two per cent of people in the world!

Alexis’ father, Ian Martin, said he first realized Alexis was special when she was 12 months old. She could recite (背诵) bedtime stories. “We’d be driving around in the car and she would recite her bedtime stories from the night before. She didn’t just recite them, and she recited them exactly.”Alexis’ father would try to trick her and say that her story went a different way, but she always corrected him. Most 12-month-old children take their first steps on their own and most 18-month-olds can only name a small number of objects and body parts, and follow simple two-step questions.

Even though Alexis is a genius (天才), her parents are faced with lots of challenges like how to teach her to make friends of her own age.

“Will she go into kindergarten early? We are kind of hesitant (迟疑的) because we do want her to get to that social world,” Ian said.

1.Alexis Martin is a girl who _____________.

A. has many hobbies B. has a high IQ

C. is good at telling stories D. likes reading

2.According to the report, Stephen Hawking’s IQ is as high as ___________.

A. 158 B. 159 C. 160 D. 101

3.Alexis Martin could recite bedtime stories at ____________.

A. the age of 2 B. the age of 1

C. one and a half years old D. the age of 3

4.What would Alexis do when her father said her bedtime stories went a different way?

A. She would refuse to listen.

B. She would try to recite it.

C. She would correct him.

D. She would laugh at it.

5. Which of the following statements about Alexis is NOT true?

A. She is accepted by the Mensa Club.

B. She has made a lot of friends.

C. She learned to read at the age of 2.

D. She learned a foreign language by herself.

1.B

2.C

3.B

4.C

5.B

【解析】

试题分析:这篇文章讲述了一个叫Alexis Martin的高智商女孩,她很小的时候就表现出非凡的记忆力,她的智商仅次于霍金。

1.B细节理解题。根据文中第一自然段信息可知Alexis Martin是一个高智商的女孩,所以此题选B。

2.C推理判断题。根据文中信息Alexis’s IQ is 159, which is only one point lower than Stephen Hawking’s. 可知霍金的智商是160,故选C。

3.B细节理解题。根据文中信息Alexis’ father, Ian Martin, said he first realized Alexis was special when she was 12 months old. She could recite (背诵) bedtime stories. 可知她是12月大的时候就能被诵睡觉前的故事,所以此题答案是B。

4.C细节理解题。根据文中信息Alexis’ father would try to trick her and say that her story went a different way, but she always corrected him. 可知此题答案是C。

5.B细节理解题。根据文中信息文中没有提到她已经交了很多朋友,所以B是错误的。

考点:人物类短文阅读

考点分析: 考点1:日常生活类

日常生活类阅读理解:

    阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。

阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。

试题属性
  • 题型:
  • 难度:
  • 考核:
  • 年级:
练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏阜宁县九年级上期末考试英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Some robbers ________ the bank and took away lots of money.

A.broke to B.broke down

C. broke up D.broke into

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏扬州市片九年级3月月考英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

Celebrating New Year’s Day is one of the oldest and most exciting traditions around the world. Since this festival marks the beginning of the year, New Year’s Day is thought of as a perfect time for a “clean start”. People in the world decide to act better in the year just beginning than the year just ended.

No day has ever been celebrated in so many different ways. All over the world, countries have their own special beliefs about what the New Year means to them.

In Scotland, the New Year is called Hogmanay. In the villages of Scotland, barrels of tar (沥青) are set on fire. It represents that the old year is burned up and the new one is allowed to enter.

New Year’s Day is also the Festival of Saint Basil in Canada. Children leave their shoes by the fireside on New Year’s Day with the hope that Saint Basil, who is famous for his kindness, will come and fill their shoes with gifts.

The Jewish New Year is called Rosh Hashanah. It is an important time when Jews promise to do better in the future. Special services are held in the church, children are given new clothes and New Year bread is cooked to remind people of harvest time.

On New Year’s Day in Japan, everyone gets dressed in their new clothes and homes are decorated (装饰) with bamboos—symbols of long life.

In European countries such as Germany, France and Belgium, families start the New Year by first attending church services. Afterwards, they visit friends and relatives. In France, boys and girls receive gifts of money on New Year’s Day.

New Year celebrations around the 1.

Country/people

Celebration activities

Special beliefs

Scotland

People 2. barrels of tar.

The old year is burned up and the new one is allowed to enter.

Canada

Children leave their 3. by the fireside.

Their shoes will be 4. with gifts by Saint Basil.

Jews

It is a time for people to 5. to do better in the future.

People 6. New Year Bread to remind of harvest time.

Japan

People 7. their new clothes.

Homes are decorated with bamboos.

Symbols of 8. life

European 9.

People attend church services 10.

visiting friends and relatives.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏扬州市片九年级3月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

My dad often ________, but my mother never takes any _______.

A. exercise, exercise B. exercises, exercises

C. exercises, exercise D. exercise, exercises

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏东台实验初中九年级下第一次月考英语试卷(解析版) 题型:单词拼写

PE classes have become a nightmare (噩梦) for Liu Fei, a 15-year-old student. He has to run at l___1.___4 laps (圈) of the playround in every PE class. That’s nearly 1,500 m___2.___!

Liu is p___3.___for the PE test now. Many Junior 3 students have started doing so. The test is very i___4.__. It is worth 40 points in the senior high school entrance examination (中考). It usually i___5.___ long-distance running, long jump, rope skipping and sit-ups.

“Now I can run 1000 meters in only 3 minutes 40 seconds, about 30 seconds f___6._than before.” Liu said.

A PE teacher from Zhenjiang with teaching e__7.___ of 10 years, said, “Long-distance running n__8.__ lots of energy and endurance (耐力), which cannot be gained in a short time.

Taking up other activities early is also necessary. Teachers will t_9.___ you some skills and you need time to practice.

Training is important, but don’t forget to protect y_10.___. He suggested that students should warm up before training. Start slowly and build up the activity a little at a time.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏东台实验初中九年级下第一次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

I think _____ necessary to accept his advice because it’s of great ______ to me,

A. it’s, valuable B. that; value

C. this; valuable D. it; value

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏东台实验初中九年级下第一次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

At times _______ exercise can make us _______.

A. taking; relaxed B. taking; to relax

C. take; relax D. take; to relax

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年河北承德市九年级第一次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

The______friends you have ,the happier you will be .

A. many B. much C. more D. most

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年甘肃定西安定区公园路中学九年级下第一次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

His composition is very good _____ some spelling mistakes.

A. except B. besides

C. except for D. Except

查看答案和解析>>

同步练习册答案