4.A famous violinist enters the stage(舞台) to perform a solo at a New York City music hall.Getting on the stage is no small task for him.A brain disease he got as a child makes him walk with crutches(双拐).
Seeing him walk across the stage is hard to forget.He walks painfully,but confidently,until he reaches his chair.He sits down slowly,puts his crutches on the floor and places his legs in the correct place.Then he picks up the violin,puts it under his chin(下巴),nods to the conductor(导演)and starts to play.
But suddenly something goes wrong.The violinist finishes the first few parts of the piece,but one of the strings on his violin breaks.Everyone hears it clearly.
People think the violinist will need to stop to find another string or violin.But he doesn't.Instead,he stops for a moment,closes his eyes and goes on.He plays from where he left off,with a feeling and power that people had never heard before.
It is impossible to play how he does with only three strings.But this musician refuses to give up.He seems to play the strings in new ways to make the sounds he needed from the missing string.
When he finishes,everyone in hall claps their hands repeatedly for long.
The musician smiles and says,"Sometimes it is up to the musician to find out how much music he can make with what he has left."
71.The famous violinist performed inA successfully.
A.New York
B.Washington D.
C.C.Boston
D.Hawaii
72.The violinist walked to sitC difficultly because of his disabled legs.
A.at the stage
B.on the floor
C.on the chair
D.in the hall
73.What does the violinist do when his violin string breaks?
A.He finds another string.
B.He goes on playing.
C.He finds another violin.
D.He gives up playing.
74.All the people in hallB when the violinist finishes playing.
A.stand up
B.clap their hands
C.sing happily
D.make big noises
75.From this passage we know thatC.
A.learning how to be a good audience
B.playing the violin is not an easy job
C.making full use of what we still have
D.a good musician can deal with every challenge.
分析 全文大意:
腿部有残疾的著名小提琴演奏家在纽约音乐厅演奏时,小提琴的一根琴弦突然崩断.可是小提琴家闭上眼睛继续弹奏,他用三根弦完成了演出.听众们最后报以雷鸣般的掌声.最后他笑着说道"有时候音乐家的任务就是找到用他剩下的东西弹奏出多少音乐."
解答 答案:
71、A 细节理解题 根据第一段A famous violinist enters the stage(舞台) to perform a solo at a New York City music hall.可知著名的小提琴手在纽约音乐厅演奏,故选A
72、C 细节理解题 根据第二段He walks painfully,but confidently,until he reaches his chair."他费力地走着,但是很自信,直到到达座位."可知由于小提琴手的腿部残疾,他很艰难地走到椅子旁坐下.故选 C
73、B 细节理解题 根据第四段But he doesn't.Instead,he stops for a moment,closes his eyes and goes on."但是他没有,相反,他停了片刻,闭上眼睛然后继续弹奏."可知当弦断了的时候,小提琴手没有放弃,继续弹奏,故选B
74、B 细节理解题 根据倒数第二段When he finishes,everyone in hall claps their hands repeatedly for long.可知当小提琴手演奏完了的时候,音乐厅里的所有的人都在鼓掌,故选B
75、C 主旨大意题 根据最后一段The musician smiles and says,"Sometimes it is up to the musician to find out how much music he can make with what he has left.""音乐家笑了说道"有时候音乐家的任务就是找到用他剩下的东西弹奏出多少音乐."可知从这篇短文中我们知道充分利用我们所拥有的一切,故选C
点评 做题时首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,找出相关信息,就可以确定正确答案.