精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

It’s not easy to be an astronaut’s son. Everybody expects you to be special or perfect. I often wonder how my father ever had a son like me. I mean he’s so special and so good at everything he does. Even in middle school he was monitor and captain of the football team.

Well, to be honest, I often dream about being some kind of hero or doing something special—like saving a child from a burning building. One morning my teacher said there would be a Father’s Day writing competition for the whole school. “I hope we have a winner right here in my class.”

When I got home, I started to think about what to write. My father is an astronaut. No, I wouldn’t start like that. That was the way others saw him. How did I see my father? Hmm.

I saw him sitting with me in the dark when I had a terrible dream.I remembered how he hugged me for hours when my dog Spotty was killed by a car. Yes, these were the things I was going to write. To me, he wasn’t just a famous astronaut. He was my dad.

My parents and l went to school Thursday night. There were so many people in the big hall! My dad looked at me, and I shrugged.

The third prize was announced and it was not me. 1 was relieved and disappointed at the same time. The second prize was announced. It was me.

I went up to the stage and read what I had written, “My father’s son”. When I finished, the people stood up and excited. I saw my father blowing his nose. Tears were running down my mother’s face. Dad cleared his throat and put his hand on my shoulder, “Son, this is the proudest moment of my life.”

It was the proudest moment of my life, too. Maybe I’ll never be a great hero or win a Nobel Prize, but it was enough just to be my father’s son.

1.The writer felt it to be the son of a famous person.

A.1ucky B. natural C. hard D. pleasant

2.In order to_ the writer would like to save a child from a burning building.

A. become astronaut

B. become a great hero

C. be made school team captain

D. be made monitor

3.What did the boy probably write in his composition?

A. A lot of special things he had done.

B. The story of his father as an astronaut.

C. The unforgettable time he spent with his father.

D. The experiences his father had in middle school.

4.The writer felt proud when he .

A. got a prize in a writing competition

B. won a Nobel Prize

C. saved a child from a burning building

D. discovered a new star

5. What is the best title for the passage?

A. My daydream B. My father’s son

C. My famous father D. My happy family

 

1.C

2.B

3.C

4.A

5.B

【解析】

试题分析:作者的父亲是一名宇航员。父亲非常优秀,所以作者经常梦想成为英雄或做一些特殊的事情。后来作者参加了一个父亲节写作比赛,写了与父亲一起度过的美好时光,得了第二名。父亲感到很骄傲,作者也因为是父亲的儿子感到很骄傲。

1.根据文章第一句,做一名宇航员的儿子是不容易的。可知答案选C。

2.细节理解题。根据文章第二段第一句,说实话,我经常梦想成为某种英雄或做一些特殊的事情,像从燃烧的建筑物中救个孩子,可知答案选B。

3.细节理解题。根据文章第四段,可知作者写的是与父亲一起度过的难忘时光,故选C。

4.根据文章后三段,可知作者因为得了写作第二名感到很骄傲,故选A。

5.主旨大意题。根据文章第一句和最后一句都可以看出本文主要讲的是做父亲的儿子,故选B。

考点:故事类阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2013-2014学年甘肃省九年级中考模拟(二)英语试卷(解析版) 题型:单项填空

___students will take part in the sports meeting and _____them is over three hundred.

A. A number of; the number of B. A number; the number

C. The number of; a number of D. The number; a number

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年甘肃省九年级中考模拟(一)试卷(解析版) 题型:单项填空

He has decided to live abroad, so he will ________ stay here.

A. not more B. mot longer

C. no longer D. no more

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年湖南省武冈市九年级下第二次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—Would you mind football here?

— Sorry. We'll go and play it on the playground.

A. playing B. not playing C. not to play

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年湖北武汉黄陂区部分学校九年级4月联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

--It was a beautiful, cloudless sunny day at the end summer.

A. of B. for C. at D. from

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年湖北武汉黄陂区部分学校九年级3月联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

----I like working with Mr. Dean, he is quite .

----Me too, I can easily know what he is thinking about.

A. kind B. foolish

C. direct D. energetic

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年湖北武汉黄陂区部分学校九年级3月联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

----It’s traditional in China to firecrackers on Spring Festival.

----But the serious smog(雾霾)nowadays needs us to stop it.

A. give out B. set off

C. put off D. show off

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年湖北武汉黄陂区部分学校九年级12月联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

-----Oh, I can’t find my watch.

-----______. You will find it. I’ve just seen it on your desk.

A. Stay away B. Take it easy

C. No problem D. Bad luck

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年浙江永嘉岩头中学年九年级下回校考英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

Have you ever stayed in a hotel? Most Chinese hotels often provide *guests with things like * disposable toothbrushes, toothpaste, shampoo and slippers. Many guests like the idea because they don't have to bring their own. It’s convenient for them to travel during their traveling .But, if you travel to Beijing, remember to bring your own things. Starting from June, some hotels in Beijing will no longer provide guests with these disposables. They want to ask people to use fewer disposable things.

Many disposable things are made of *plastic. People throw them away after only using them once. It is a waste of natural *resources and is very bad for the *environment. Do you know, one Chinese person makes as much as 400kg of waste a year! Most of that waste comes from dispos -able things. In Beijing, people throw away about 19,000 *tons of plastic bags and 1,320 tons of plastic lunch bowls every year! Plastic can take between 100 and 400 years to break down. So the less plastic we throw out, the better. So, wherever you travel, bring your own things and use them again and again.

Back at home and school, you can also do something to make our world a better place. Try to do these things in your daily life. Use cloth shopping bags, not plastic ones. After using a plastic bag, wash it out and let it dry. Then you can use it over and over again. Do not use paper cups. At your school dining hall, use your own bowl and chopsticks instead of disposable ones.

1.Which of the following may still be provided(被提供) in Beijing hotels after June?

A.toothbrushes B.tea cups

C.shampoo D.paper slippers

2.Why do many hotels provide guests with some disposable things?

A.To let their guests take fewer things while travelling

B.To hope their guests use fewer disposable things

C.To wish their guests to save money

D.To want their guests to use more disposable things

3.Which of the following is NOT true?

A.Many disposable things are made of plastic

B.Throwing disposable things away is a waste of natural resources

C.Plastic is very bad for the environment

D.Plastic breaks down easily

4.What can we do to make our world a better place at home and school?

A.Using shopping bags made of plastic

B.Using paper cups instead of plastic ones

C.Using disposable plates, bowls and chopsticks

D.Using everything over and over again

5.We can tell from the story that____________________________

A.People don’t like disposable things at all

B.We can’t use paper or plastic bowls at school

C.We should use fewer plastic things and protect our environment

D.Hotels won’t provide disposable things to save money

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案