15.Time is in the year 2095.It is reported that a comet(彗星) is rushing towards the Earth.Most of it will miss our earth,but two pieces will probably hit the southern half of our planet.
On 15July,a piece about four kilometers wide enters the Earth's atmosphere(大气层) with a massive(巨大的) explosion(爆炸).About half of the piece is destroyed but the remaining part hits the South Atlantic at 200times the speed of sound.A hole is made in the sea bed.Huge waves spread outwards from the hole.The wall of water,a kilometer high,rushes towards southern Africa at 800kilometers an hour.Cities on the African coast are totally destroyed and millions of people are drowned(淹死).
Before the waves arrive in South America,the second piece of the comet hits Argentina.Earthquakes and volcanoes(火山爆发) are set off in the AndesMountains(安第斯山脉).The shock waves move north into California and all around the Pacific Ocean.The cities of Los Angeles,San Francisco and Tokyo are completely destroyed by earthquakes.Millions of people in the southern half of the earth are already dead,but the north won't escape it for long.Because of the explosions,the sun is hidden by clouds of dust(灰尘),temperatures around the world fall to almost zero.Crops are destroyed.The sun won't be seen again for many years.Wars break out as countries fight for food.A year later,no more than 10million people remain alive.
Could it really happen?In fact,it has already happened more than once in the history of the Earth.The dinosaurs were on the Earth for over 160million years.Then 65million years ago they suddenly disappeared.Many scientists believe that the Earth was hit by a piece of object in space.The dinosaurs couldn't live through the cold climate that followed and they died out.Will we meet the same end?
42.When the first piece hits the South Atlantic,it causesD.
A.an earthquake
B.volcanoes
C.an Earth explosion
D.huge waves
43.Why can't the northern half of the Earth escape the disaster for long?D
A.Because the land is covered-with water..
B.Because wars break out among countries for living space.
C.Because people there cannot live at the temperature of zero.
D.Because crops are destroyed,so people have little food to eat.
44.By giving the example of dinosaurs,the writer tries to proveC.
A.the human beings will die out
B.animals could not live in the cold climate
C.the Earth could be hit by other objects in space
D.what happened 65million years ago was an invented story
45.Which of the following can be the best title of this passage?B
A.A history discovery
B.An event of imagination
C.A research on space
D.A scientific adventure.
分析 文章大意:本文主要记叙的是想象的未来发生的一件事情,彗星碎片撞击地球,引起海啸和地震而导致人类遭受毁灭性的打击.
解答 42-45 DDCB
42题答案:D 考查细节理解题,根据文中的第二段.Huge waves spread outwards from the hole可知当第块彗星碎片撞击地球之后,在海床上撞击了一个大洞之后,引起了汹涌的海浪,故答案D
43题答案:D 考查细节理解题,根据文中的第三段Because of the explosions,the sun is hidden by clouds of dust(灰尘),temperatures around the world fall to almost zero.Crops are destroyed.The sun won't be seen again for many years.Wars break out as countries fight for food.A year later,no more than 10million people remain alive.由于爆炸,太阳隐藏在于尘雾中,世界各地的温度下降到几乎为零.庄稼被毁.太阳不会再看到.为粮食国家间爆发了战争.一年后,不超过1000万人活着.可知ABC错误,故答案D
44题答案:C 考查细节理解题,根据文中的第四段The dinosaurs were on the Earth for over 160million years.Then 65million years ago they suddenly disappeared.Many scientists believe that the Earth was hit by a piece of object in space.The dinosaurs couldn't live through the cold climate that followed and they died out.Will we meet the same end?恐龙是在地球超过1亿6000万年.然后六千五百万年前他们突然消失了.许多科学家认为,地球被一块太空物体撞击.恐龙不能生活在寒冷的气候下,他们死了.我们会面临同样的结局?故答案C
45题答案:B 考查主旨题,根据文中的第四段The dinosaurs were on the Earth for over 160million years.Then 65million years ago they suddenly disappeared.Many scientists believe that the Earth was hit by a piece of object in space.The dinosaurs couldn't live through the cold climate that followed and they died out.Will we meet the same end?恐龙是在地球超过1亿6000万年.然后六千五百万年前他们突然消失了.许多科学家认为,地球被一块太空物体撞击.恐龙不能生活在寒冷的气候下,他们死了.我们会面临同样的结局?可知本文是一篇根据恐龙的灭绝的科学推断而想象出的场景,故答案B
点评 题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.