Hina Matsuri is the Japanese festival for young girls. On this day, families with girls wish their daughters a happy life. This festival is also called "Doll Festival". On March 3rd every year, parents will display(陈列)dolls inside their house, usually in the sitting room. People always cover the doll shrine(神龛) with red cloth. Some families display them for one day only, but many display them as early as mid-February. The children put Japanese-rice cakes and beautiful flowers in the shrine.
During Hina Matsuri, girls wear kimonos(和服) and eat special food such as sweets, sushi and shirozake. Shirozake is a sweet drink and doesn't have alcohol(酒精), so it is OK for children to have. Family members also sing the Hina Matsuri Song to celebrate. This festival lets us know parents' wish for their children's happiness is for ever.
1.On March 3rd, girls in Japan usually_______.
A. wear kimonos and eat special food
B. wear red clothes and have some sweet drink
C. wear kimonos and have some alcohol
D. wear red clothes and eat sweets
2. Which of the following is TRUE?
A. Parents display dolls in every room.
B. All families in Japan celebrate this festival.
C. People sing different kinds of songs to celebrate it.
D. Parents wish their children happy for ever.
3.The passage tells us about_______.
A. some Japanese food B. Japanese dolls
C. a Japanese festival D. parents' love for children
1.A
2.D
3.C
【解析】
试题分析:本篇文章主要讲的是日本的女儿节。在三月三,是日本年轻女孩的节日,女孩们要穿和服,吃特别的食物。父母们希望通过这个节日能让自己的女儿们永远幸福。
1.细节理解题。句意:在三月三号,日本的女孩通常做什么?根据文章第二段第一句:During Hina Matsuri, girls wear kimonos(和服) and eat special food。在女儿节期间,女孩子们要穿和服,吃特别的食物。故选A。
2.细节理解题。句意:下面哪一项是正确的?根据文章最后一句:This festival lets us know parents' wish for their children's happiness is for ever.这个节日让我们知道父母们希望他们的孩子永远幸福。故选D。
3.主旨大意题。句意:这篇文章主要告诉我们什么?根据文章中第一句Hina Matsuri is the Japanese festival for young girls.女儿节是日本年轻女孩的节日。以及最后一句This festival lets us know parents' wish for their children's happiness is for ever.这个节日让我们知道父母们希望他们的孩子永远幸福。可知这篇文章只要是讲这个日本的节日,故选C。
考点:社会现象类短文。
科目:初中英语 来源:2016届江苏省江都市七年级下期末英语试卷(解析版) 题型:单项填空
— Dad, why should I stop ______ computer games?
— For your health, my boy, I’m afraid you ______.
A. to play; must B. playing; have to
C. to play; can D. playing; may
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2016届江苏省七年级上第二次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空
__________ are these shoes? _________ twenty Yuan.
A. How many, They B. How much, They're
C. How many, They’re D. How much, Their
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2016届江苏省七年级上第二次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空
There ______ thirteen strawberries on the table.
A. is B. are C. have D. has
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2016届江苏省昆山市初一第一学期期末英语试卷(解析版) 题型:其他题
1. You look smart in the black T-shirt.(同义句转换)
The black T-shirt smart you.
2.The hat in the box is for Lucy.(对划线提问)
is for Lucy?
3.We need to buy some packets of salt at the supermarket.(对划线提问)
salt do we need to buy at the supermarket?
4.This pair of jeans matches her white blouse.(同义句转换)
This pair of jeans her white blouse.
5. they, with,pocket,buy, money, do,what, their(?)(连词成句)
?
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2016届江苏省昆山市初一第一学期期末英语试卷(解析版) 题型:单项填空
He is quite_______, he doesn't want to eat rice or vegetables any more.
A. thirsty B. hungry
C. tired D. full
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2016届江苏省昆山市初一第一学期期末英语试卷(解析版) 题型:单项填空
- Oh, can I have the hamburger on the plate?
- No. It tastes_______.
A. good B. bad
C. well D. badly
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2016届江苏省无锡市滨湖区七年级下学期期中考试英语卷(解析版) 题型:单项填空
Andy and his brothers have bedrooms ________. They live in a big house.
A. of their own B. their own C. theirs own D. of their owns
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2016届江苏省无锡市南长区七年级第二学期期中考试英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
Venice is a great place in the world. People call it “City of Water” because it is built on the water just like some stone buildings floating (漂浮) on the water. There are more than 350 bridges in the city. It’s in the southeast of Italy. You can hardly hear the sound of cars in the city. All transportation is by boat or on foot. And the most popular vehicle (交通工具) is gondola (贡多拉). You can see the beautiful sights and at the same time hear Italian operas on it. It’s also a city of art and music. It played a very important role in the Renaissance (文艺复兴). There are a lot of buildings there. Venice is a special and unique (独一无二的) place in the world, so a lot of people come to visit it every year. It’s better to visit the city in July, August, or September. And the people who come here will never forget this beautiful place.
1.Where is Venice?
A. In Italy.B. In Japan.C. In England. D. In France.
2.Why is gondola the most popular vehicle in Venice?
A. Because it goes very fast.
B. Because you can have delicious food on it.
C. Because it is very cheap.
D. Because you can see the sights and hear the operas on it.
3.When is better to visit Venice?
A. In June and July.B. In August and September.
C. In September and October.D. In May and July.
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com