精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
14.What should you do if there's an earthquake at school?How can you protect yourself when you are caught in a stampede(踩踏)?March 25 this year provides you with a good chance to learn about safety.
This day is called the National Day of Education on the Safety of Elementary and Middle School Students(NDESEMSS)(全国中小学生安全教育日).The theme of the day this year is to give students more knowledge about safety and make sure their lives safe.
A survey done by the China Youth and Children Research Center showed that school accidents kill more elementary and middle school students than anything else.The main accidents come from stampedes,earthquakes,fires and sports injuries(伤害).
What can we do to keep ourselves safe?Staying calm(镇静)is the first and most important rule when facing accidents.But different accidents have different self-protection advice.
A stampede is possible anywhere.The larger a human crowd gets,the more likely stampedes become.When students around you begin to push,stand still and try to hold onto something,or stay in a comer until the crowd leaves.If you fall down in a moving crowd,cover your head with both hands.Lean to one side,curl up your body and bend your legs.
Earthquakes are common natural disasters(灾难).When you feel the ground shake,drop down,take cover under a desk and hold on.You should stay indoors until the shaking stops.If you are outdoors,don't stay near buildings,trees or power lines.
When there's a fire,follow the teachers'instructions,leave the classroom quickly and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don't breathe in smoke.

66.What's the theme of NDESEMSS this year?A
A.To give students more knowledge about safety and make sure their lives safe.
B.To give students more knowledge about health and make sure they eat healthily.
C.To give students more knowledge about science and make their study better.
D.To give students more knowledge about accidents and make them run away.
67.What should you do first when accidents happen according to this passage?C
A.Run away.
B.Stand there.
C.Keep calm.
D.Cry loudly.
68.According to this passage,which of the following is TRUE?B
A.Car accidents kill the most elementary and middle school students of all acidents.
B.When there's a fire,you should use cloth to cover your mouth and nose.
C.If you fall down in a moving crowd,you can do nothing but wait there.
D.When an earthquake happens,you should stay near buildings or trees.
69.What's the best title for this passage?D
A.Be afraid of accidents.
B.The earthquake is coming.
C.Run away from accidents.
D.How to protect yourself.
70.If the writer continues to write this passage,what will he write about?C
A.The changes of fires.
B.The reasons of accidents.
C.Sports injuries.
D.Smoking disadvantages.

分析 该题短文讲述了当地震等灾难来临时,我们应该怎样自救;如果在学校发生了地震,你应该怎样做,如果发生踩踏事故,你该怎么保护自己?今年3月25日全国中小学生安全教育日的主题是教给学生更多关于安全的知识,确保他们的生命安全.
由中国青年和儿童研究中心做的一项调查显示,相比其他事故,学校事故能使更多的小学和中学的学生失去生命.
不同事故中有不同的保护方式,但最重要的保护方式是保持镇静.
校园踩踏事故是在任何一个地方都可能发生的,如果你在移动的人群中摔倒了,用你的双手抱住头.倾斜一边,蜷曲身体并且弯曲你的腿.
地震也是经常发生的一种灾难,当你感觉地震来袭时,躲到桌子下别乱动;你应该呆在室内,直到震动停止.
当发生火灾时,按照教师的指令,用一块布盖住你的嘴和鼻子,迅速离开教室,以防你吸进烟.

解答 66答案:A;细节理解题;根据短文内容The theme of the day this year is to give students more knowledge about safety and make sure their lives safe,可知今年全国中小学生安全教育日的主题是教给学生更多关于安全的知识,确保他们的生命安全;故选A;
67答案:C;细节理解题;根据短文内容Staying calm(镇静)is the first and most importantrule when facing accidents,可知面对事故时,保持冷静是首要的和最重要的原则;故选C;
68答案:B;细节理解题;根据短文内容When there's a fire,leave the classroom quickly and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don't breathe in smoke,可知当有火时,你应该用布捂住你的嘴和鼻子并且迅速离开;故选B;
69答案:D;主旨大意题;通读短文What should you do if there's an earthquake at school?How can you protect yourself when you are caught in a stampede等内容,可知该短文主要讲述了面对灾难时,怎样保护自己;故选D;
70答案:C;判断推理题;根据短文内容The main accidents come from stampedes,earthquakes,fires and sports injuries,可知短文中提到了主要的事故是由踩踏、地震、火灾和运动损伤;而该篇短文讲述了踩踏、地震、火灾等事故,只有运动损伤没有讲述,故如果作者继续写这篇文章的话,他会讲述关于运动损伤这种事故;故选C.

点评 在阅读时,要抓住文章的主题和细节,分析文章结构,根据上下文内在联系,挖掘文章的深层含义.对于暗含在文章中的人物的行为动机、事件中的因果关系及作者未言明的倾向、意图、态度、观点等要进行合乎逻辑的判断、推理、分析,进一步增强理解能力,抓住材料实质性的东西.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.Mr.Wang is ill in hospital and now his daughteris taking care of him.(take)
王先生因病住院了,他的女儿正在照顾他.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.He went over his composition several times so that he couldn't make any mistakes.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.--What will the weather be like tomorrow?
--It _____ be rainy,cloudy or sunny.Who knows?(  )
A.mustB.mightC.shouldD.can't

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

9.As students,we should try to master moreknowledge (know) to build our motherland better.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.It took usnearly/′ni?li/two hours to get there.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.I never feelbored/b?:d/because I have a lot of hobbies.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.他看上去与我想象的不一样.
He lookeddifferentfrom what I'd expected.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.-Do you like the songs by Taylor?
-Yes.Country music        nice and is full of feelings.(  )
A.soundsB.listensC.hearsD.looks

查看答案和解析>>

同步练习册答案