8.Nowadays more and more people care about the exploitation(开采) of the natural resources,such as oil.Though there are many kinds of resources,with the fast increase of population and appearance of many more factories,the more we use,the fewer there will be left for the future.Oil is getting less and less year after year.It's said that oil can last for only 50years.Natural gas perhaps will last about 38 years.
Oil can be used in many ways and it's difficult to imagine what the modern world will be like without oil.But oil isn't easy to find and get out of the earth.Men must study the rocks.When they think the rocks in a certain place may have oil,a metal tower is built.A machine in the tower cuts a hole down into the ground.At the same time,a steel pipe(钢管) is pushed down to stop the sides from falling in and to keep out water.At last if the men are right,usually the oil rushes up the sides with great force(力量) by pressure(压力)of the gas in the top of the rock,and it rushes high into the air.If oil catches a light,there will be a terrible fire.So a kind of cover is fixed on the top of the pipe,and the oil can run out through taps.(活塞)
If we make a well near the middle of the oil field,we can also get gas.Such gas is sent through pipes to towns far away and used in houses and factories like coal gas.
Today oil is under pressure as never before.The price of oil keeps rising all the time.In many countries,the govenments encourage people to save oil as much as possible.
58.The writer wants to tell usC.
A.we should use the oil carefully
B.the oil is easy to find
C.we should save oil
D.the oil runs everywhere
59.Which of the following is NOT true according to the passage?A
A.Oil can be used for many years.
B.Men study rocks in order to find oil.
C.Gas is in the middle of the oil field.
D.The price of oil will get higher and higher.
60.People use a steel pipe becauseD.
A.the pipe is strong enough to stand there
B.the pipe can cut a hole down into the ground
C.oil can run through the pipe
D.sides and water can be kept outside the pipe.
分析 短文讲的是自然资源受到人们的关注,因为有很多资源是越用越少的,甚至枯竭.告诫人们应该节约资源.
解答 答案:58.C 主旨归纳题.根据整篇文章内容及其最后一段最后一句In many countries,the govenments encourage people to save oil as much as possible.在许多国家,政府鼓励人们尽可能的节约石油.可知作者想要告诉我们应该节约石油.故选C.
59.A 细节判断题.根据第一段第二行句子that oil can last for only 50years.油只能持续用50年.可知油可以使用多年不正确.故选A.
60.D 细节理解题.根据第二段第二行句子a steel pipe(钢管) is pushed down to stop the sides from falling in and to keep out water.一个钢管被推下来以防止塌陷和水进入.可知防止水进入.故选D.
点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.