5.I grew up poor---living in a big family with six brothers,three sisters,my father,and a wonderful mother.We had little money,but plenty of love and attention.I was very happy and energetic.I understood that no matter how poor a person was,he could still afford a dream.
My dream was sports.By the time I was sixteen,I could throw a ninety-mile-per-hour baseball and hit anything that moved on the field.I was also lucky:my high school coach was Ollie Jarvis,who not only believed in me,but also taught me how to believe in myself.One special incident(事件) with him changed my life forever.
It was the summer between my junior and senior years,and I was offered a summer job.This meant a chance for money in my pocket-money for dates with girls,money for a new bike,new clothes,and I could begin to save money for a house for my mother.
Then I realized,to do that work,I would have to give up summer baseball training.When I told coach Jarvis,he was as angry as I expected him to be."You have your whole life to work,"he said,"Your time for playing isn't long.You can't afford to waste it."
I stood before him with my head banging,trying to think of the words that would explain to him why my dream of buying my mom a house and having money in my pocket was worth facing his disappointment in me.
"How much are you going to make at this job,son?"he asked.
"Three twenty-five an hour."I replied.
"Well,"he asked,"is 3.5 an hour the price of a dream?"That simple question made me understand the difference between wanting something right now and having a goal for the future.I practiced hard that summer,and within the year I was chosen by afamous team to play baseball,and was offered 20,000 a year.
Later,I was given a baseball scholarship to the University of Arizona,which led me to an education.In 1984,I began to play the Denver Bronces for $ 1.7 million a year,And Certainly,I bought my mother the house of my dream!
62.When did the writer want to take a part-time job?B
A.When he decided to buy his mother a house.
B.When he graduated from junior high school.
C.When he found it difficult to play baseball well.
D.When he thought his big family was too poor.
63.Whom should the writer thank most for his success?A
A.His coach.
B.His mother.
C.He himself.
D.His teammates
64.By writing the article,the writer tries to tell us that.C
A.to buy a house for his family is the dream of most young people
B.trying to become a sport star is the easiest way to realize a dream
C.something we want now often has to give away to a long term long goal
D.to succeed without help from others is impossible for the young
65.What can be a proper title for the text?D
A.A Part-time Job
B.A House for Mom
C.A Strict Coach
D.A Priceless Dream.
分析 作者生长在一个贫穷的家庭,为了改善家庭生活,作者曾在暑假去打工,但被教练留在棒球队训练,结果一年内就收到数额不菲的合同.作者告诉我们梦想的价值是无穷的.
解答 62--65 BACD
62.B细节理解题,根据It was the summer between my junior and senior years,and I was offered a summer job.可知当他从初中毕业的时候找了一个兼职,故答案为:B.
63.A细节理解题,根据who not only believed in me,but also taught me how to believe in myself.One special incident(事件) with him changed my life forever.他不仅相信我,还教我怎样相信自己.一个特殊的事件(事件)他永远改变了我的生活,可知是教练改变了他的生活,所以说作者成功最感谢的是教练,故答案为:A.
64.C理解推断题,根据文章内容作者为了自己的梦想放弃了现在的兼职,可知通过本文我们可以了解到为了实现长远的目标不得不放弃现在的现在的东西,故答案为:C.
65.D主旨大意题,根据文章内容可知作者曾在暑假去打工,但被教练留在棒球队训练,结果一年内就收到数额不菲的合同.作者告诉我们梦想的价值是无穷的,故答案为:D.
点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.