精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

【题目】Mo was born into a farming family in a village in Shandong province .He grew up listening to folk stories about gods, spirits foxes .Those stories later became the inspiration (灵感)for Mo’s writing.

Mo left school at the age of 12 and started to work in the fields . Although he was tired after his daily hard work ,Mo was always hungry for books .However, there were very few in the village .He read his older brothers’ textbooks and even dictionaries .He helped others with farm work in exchange for books . “When I finished reading all the books around ,I thought I was the most knowledge man in the world ,”he told Xinhua.

After Mo left his hometown and joined the army in 1976,he began to read widely ,including works by Lu Xun and many other famous writers .He studied from these writers but did not copy them .Instead ,he developed his own style .As the first Chinese citizen(公民)to win a Nobel Prize in literature, Mo told a group of reporters in his hometown shortly after he won the award . “I grew up in an environment filled with folk culture .It enters my novels whenever I pick up a pen. This has affected ,even decided my style.”

【1】When did Mo Yan leave school and start to work in the fields ?

A. at the age of 12. B. at the age of 11.

C. at the age of 13 D. at the age of 15

【2】Mo Yan isfrom_____

A. Shanxi B. Jiangsu

C. Shandong D. Guangdong

【3】 Mo Yan developed his own style_______

A. while listening to folk stories about gods ,spirits and foxes

B. during his dairy hard work in the fields .

C. when he won the Nobel Prize in literature.

D. after he studied from many famous writers.

【4】Which of the following is wrong __________?

A. Mo Yan left school when he was very young.

B. Mo Yan was the most knowledgeable man in the world .

C. Mo Yan read many books when he was very young.

D. Mo Yan is the first Chinese citizen to win a Nobel Prize in literature.

【5】What can we learn from Mo Yan’s success(成功)?

A. Rome was not built in a day.

B. Easier said than done.

C. Well begun , half done .

D. The older, the wiser.

【答案】

【1】A

【2】C

【3】D

【4】B

【5】A

【解析】

试题分析:这篇文章讲述了莫言的成功历程,告诉我们罗马不是一天建成的。

【1】A细节理解题。根据文章Mo left school at the age of 12 and started to work in the fields .可知,莫言12岁的时候,辍学了,在地里劳动。故选A。

【2】C细节理解题。根据文章Mo was born into a farming family in a village in Shandong province .可知,莫言出生于山东省的一个村庄的农民家里。故选C。

【3】D细节理解题。根据文章He studied from these writers but did not copy them .Instead ,he developed his own style .他向这些作家学习,但是并没有仿照他们,而是,发展了自己的风格。故选D。

【4】B 细节理解题。根据文章可知,莫言很小的时候就辍学了,在他年轻的时候,就读了很多书,他是第一个荣获诺贝尔文学奖的中国人。故选B。

【5】A 综合理解题。从这篇文章莫言的成功过程可以看出莫言是有着很深厚的文学基础,罗马不是一天建成的。故选A。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】Good morning! 【1】 Our shop has a lot of nice food. The vegetables are good. ___2__ The bread is nice. It is 12 yuan a kilo. __3___ We have juice, milk and water. We have nice clothes, too, such as shirts, coats, dresses and pants, They are all nice and cheap. 4 If you need help, all the workers here can help you. __5_.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】方框中所给单词的适当形式填空,每词仅用一次(每空一词)

The most important drink is water. Not many people understand this but it is _【1】___ . People can’t __2___ if they don’t drink water two or three days. In hot whether, many people don’t drink __3___water, because they don’t know how much water they need. After __4___ exercise, people need more water. Water is __5___ to all the living things. There will be no life if there is no water.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】浙江省宁波市2015年中考英语试题阅读下列材料,然后从A,B,C,D四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳选项。

The flight was tiring,but here I am at last,in Sydney!look!Here we are at last!The Sydney Opera House!It looks like shells!Its wonderful and amazing!And Im taking the plane to New Zealand on Tuesday.Ill post again from there.

Paris is beautiful!We went on a great city tour.We also took a boat ride on the River Seine.And its nicer to just sit at a street cafe and watch the world go by.But to tell you a secret.Franks disappointed because no one can understand his French!

Were staying at a farm in Utah.There is nearly nothing!Its too quiet.Every morning,we get up really early,and we ride the horses.Then its breakfast and more ridingnot my idea of fun!So,today I walked to a little town near the farm where they actually have Internet!Next week,were shopping in New York.I cant wait!

1Where is Jessy writing from?

A. Sydney. B. New Zealand. C. Paris. D. Utah.

12What did Donna and Frank do during their travelling?

A. They visited museums.

B. They took a boat ride.

C. They sat at a street park.

D. They watched movies in the cinema.

3Which of the following is TRUE according to Anna's Moments(朋友圈)?

A. It is too noisy around the farm.

B. Her idea of fun is horse riding.

C. She is going to London next week.

D. She cannot use Internet at the farm.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】短文填空。(每空1分,共5分)

用方框中词的适当形式完成短文。(每小题1分,共5分)

My favorite TV program is a reality show called Survivor(幸存者)。 It isn’t on TV at the moment, but it was on last year.

In the show, two teams of people are taken to a(an)___ 【1】____. All of them have to sleep__【2】__because there aren’t any houses or hotels. They usually choose something really useful like a toothbrush since they can only take one thing with them. The people also have to find food and they spend a lot of time finishing and collecting fruit from the trees. Every week one people has to__【3】_____. At the end, there are only two people on the island and one of them is chosen 【4】____the winner.

I really like Survivor because it’s very exciting and the people have to do things like hunting for food. I really _【5】_____myself when I watch it. I don’t want to be on the show, however, I like living in a house!

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】补全对话(共4小题;每小题1分,满分4分)选择方框中的句子完成对话。

A: Hi, Sandy, what are you going to do this weekend?

B: I'm going to see a movie. 【1】

A: Sure. What kind of movies do you like?

B:Comedies.

A: Have you ever seen the movie Despicable Me(卑鄙的我)?

B:No,I haven't. 2

A: Yech,I saw it yesterday.

B:__3 __

A:I think it is the best movie I have ever seen.

B: 4

A: About two and a half hours.

B: Is the price of the ticket high?

A: Yes. It cost me 60 yuan.

B:Thank you!

A: You're welcome.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】补全对话(每小题1分,满分5分)

(After class on Friday afternoon…)

Ted: Are you free tomorrow, Jenny?

Jenny:1

Ted: Let’s go to the zoo and see dolphin shows!

Jenny: Dolphin shows?2

Ted: Because they are very lively and cute.

Jenny: I like them, too.3

Ted: It is on Green Street. We can get there by bus or by bike.

Jenny: OK, Let’s go by bike.4

Ted: What about ten o’clock tomorrow morning?

Jenny:5

Ted: Let’s meet outside the zoo gate(门), OK?

Jenny: All right. See you then.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】假如你叫王林,是动物保护协会的一名成员。你经常利用节假日在动物园做义务导游。你将为来自澳大利亚的中学生做导游,请你根据图示及英文提示词语写一个参观计划。

I,Wang Lin,a middle school student,let…tell,the plan for today,first,visit,the Lion Park,the Monkey Park,clever and lovely monkeys,walk to the Bird World,all kinds of birds,go to the Panda Park,not feed the animals

注意:

1.词数80左右;

2.所给的英文提示词语及图示所提供的信息必须都用上(可适当发挥);

3.参观计划的开头和结尾已为你写好。

Welcome to the zoo,everyone!I’m glad to show you around the zoo._________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Thank you!I’m sure you’ll have a good time.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】看图说话,将句子补充完整。(5分)

【1】They go to school ________ ________.

【2】Where is the cinema? Its ________ to the hospital.

【3】I like ________ best. Because I can ________ a snowman.

【4】I often ________ pictures on the weekends.

【5】I like ________leaves.

查看答案和解析>>

同步练习册答案