3.C
Here is a story:A man sees a butterfly(蝴蝶).The butterfly tries to get out of its chrysalis(蛹).
Feeling sorry for it,the man decides to help.He cuts the chrysalis and the butterfly comes out easily.Surprisingly enough,the butterfly is unable to fly.If the butterfly doesn't struggle(挣扎;奋斗) to leave
the chrysalis,it can't fly!The struggle develops the energy in the butterfly which makes it fly.Similarly,the challenges of life bring out the best in young people and make the fly.
When people are young,meeting and overcoming challenges will make them strong and ready to face
life.When we look at successful people,we see that the most successful of them are people who have
had to struggle.One famous businessman,who now owns many big supermarkets,used to carry clothes on his back and sell them from door to door when he was young.Another successful man is Dennis.His father died when he was only twenty.His father's death forced him to mature fast.He had to bring
up a family of nine people.He took up the challenges and overcame them.Today his brothers and sisters are leading successful lives.
Sometimes challenges do not appear to us because we keep away from them.So some parents and teachers actively encourage young people to face challenges.They might organize some activities for young people which provide them with challenges,like rock-climbing,camping,volunteer work and so on.However,just passing exams will not prepare a person for life.We must meet and overcome challenges.The young people of today will become the leaders of tomorrow.For countries to continue to become successful,it is important that the young people learn to meet challenges and overcome them.
56.From the story we know that the butterfly can't fly becauseD.
A.it gets out by itself
B.the man feels sorry for it
C.it tries to challenge itself
D.the man helps it come out
57.Dennis's example shows that successful people shouldA.
A.overcome the difficulties
B.take up business early
C.become the leaders of tomorrow
D.sell clothes from door to door
58.The meaning of the underlined word"mature"in the passage is"C".
A.wake up
B.give up
C.grow up
D.bring up
59.What is the writer trying to do in this passage?B
A.Describe where a butterfly comes from.
B.Encourage young people to face challenges.
C.Suggest how to become a successful businessman.
D.Explain what will happen if a person fails the exam.
60.What is the best title for this passage?D
A.Successful People Have a Sense of Achievement
B.Young People Must Develop Their Energy Actively
C.Countries Should Continue to Become Successful
D.Challenges of Life Bring Out the Best in Young People.
分析 文章大意:这是一篇人物故事类阅读,本文以某人善意帮蝴蝶破茧,却弄巧成拙,毁了蝴蝶终生的故事开篇,论述了努力奋斗,迎接挑战才是通往 成功的道路.正如古人所言,宝剑锋从磨砺出,梅花香自苦寒来.不经历风雨,怎么见彩虹.
解答 56.答案:D.细节理解题.根据第一段第一行He cuts the chrysalis and the butterfly comes out easily.Surprisingly enough,the butterfly is unable to fly.If the butterfly doesn't struggle to leave the chrysalis,it can't fly!他切蛹,蝴蝶很容易出来,令人惊讶的是蝴蝶不能飞了.如果蝴蝶不努力离开蛹,它就不能飞了!可知,不能飞是因为那个男人帮它从茧里出来的.选D.
57.答案:A.细节理解题.根据第二段第三行最后He took up the challenges and overcame them.他接受了挑战并克服了困难. 可知,成功的人应该克服困难,选A.
58.答案:C.词义猜测题.根据上句His father's death他爸爸的死.及下句He had to bring up a family of nine people他不得不抚养一个九口之家.可知,应该是"成长",填C.
59.答案:B.主旨大意题.根据最后一句For countries to continue to become successful,it is important that the young people learn to meet challenges and overcome them.要使国家继续取得成功,青年人必须学会迎接挑战,克服挑战.可知,作者试着鼓励年轻人面对挑战.选B.
60.答案:D.主旨大意题.根据最后两句The young people of today will become the leaders of tomorrow.For countries to continue to become successful,it is important that the young people learn to meet challenges and overcome them.今天的年轻人将成为明天的领袖,国家要继续取得成功,年轻人必须学会迎接挑战,克服挑战.及列举的丹尼斯从小就担负家庭的重任的事,可知,短文主要介绍生活的挑战造就了年轻人最好的一面.选D.
点评 阅读题型,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的整体理解.根据所给问题选择正确选项完成试题.