精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
14.China is a nation of etiquette(礼仪).Chinese people are among the most hospitable people in the world.If foreigners visit a Chinese family,they would be surprised at the warmth that they would receive as guests.
When you visit a Chinese family,the host usually makes tea for you.Then he will serve you snacks(小吃) like biscuits or candy.Someone in the family will also chat with you,never letting you feel lonely.
At the same time,other family members will prepare a meal for you.Chinese people treat (款待) their guests with a big meal.They always present more food than the guest can eat.On the table,the guests must be the first to eat.Perhaps one of the things that surprises a western guest most is that the Chinese host likes to pick food for visitors,which won't happen at western tables.The Chinese family go out of their way to make you feel at home.As you are done eating,the host usually says,"It seems that you didn't eat much.Please have more."Although you tell them you are full,they still put more food in your bowl.
Being warm and hospitable has long been an important part of Chinese culture and tradition.As Confucius (孔子) said thousands of years ago:
To meet friends from after
How happy we are!

46.What does the underline word"hospitable"mean in this passage.A
A.好客的                                   
B.勤劳的                           
C.朴实的
47.As a guest in a Chinese family,you are usually offeredC by the host.
A.coffee and snacks         
B.juice and snacks           
C.tea and snacks
48.Why does a western visitor feel surprised when the host picks food for him?C
A.Because he thinks it's not polite.
B.Because he thinks it's not necessary.
C.Because it won't happen in western countries.
49.What the Chinese family do for the guests is toA.
A.make them feel at home
B.show their wealth
C.make them feel uncomfortable.
50.What's the meaning of the words by Confucius at the end of the passage?B
A.学而时习之,不亦悦乎?
B.有朋自远方来,不亦乐乎?
C.人不知而不愠,不亦君子乎?

分析 中国是一个礼仪之邦,中华民族是世界上最好客的民族之一,如果外国人到访中国家庭,他们会为自己受到的热情招待而感到吃惊.当你到中国人家里做客的时候,主人会为你泡茶,拿点心或糖果招待你.家里的成员会跟你聊天,永远不会让你感到孤独.同时,别的家庭成员会为你准备丰盛的饭菜.中国人通常用丰盛的饭菜款待客人,人们通常多做菜,在饭桌上,通常是客人先吃,最让外国人吃惊的是中国人通常为客人夹菜.而这种情况在西方餐桌上是不会发生的.
      热情好客是中国由来已久的传统和文化,孔子曰:"有朋自远方来,不亦乐乎."

解答 46.A  词义猜测题. 单词所在的句子是:"Chinese people are among the most hospitable people in the world."从文章的第一句话"China is a nation of etiquette"(中国是一个礼仪之邦)和"If foreigners visit a Chinese family,they would be surprised at the warmth that they would receive as guests."(如果外国人去到了中国人家里去做客,他们会被中国人的热情而感到吃惊).从关键词"warmth";"as guests"可以推测hospitable 是好客的意思,再根据最后一段第一句"Being warm and hospitable has long been…"我们看出,and作为并列词连接了warm和hospitable,说明这两个单词为同义词,warm是温暖的,所以最后我们可以确定答案为A.
47.C 细节理解题. 根据短文中第二段第一句和第二句"When you visit a Chinese family,the host usually makes tea for you.Then he will serve you snacks(小吃) like biscuits or candy."其中"the host usually makes tea for you"(主人通常会为你沏茶)对应选项的单词tea; 继续往后看,"he will serve you snacks…"(他将用小吃招待你)不仅对应了题干中的"you are usually offered_____ by the host"(主人经常会提供…给你)还对应了C选项的snacks.所以综合这两句话,答案确定为C.
48.C 细节理解题.本题的相关句是第三段的第三行"Perhaps one of the things that surprises a western guest most is that the Chinese host likes to pick food for visitors,which won't happen at western tables.",(也许,其中让西方人最吃惊的事情之一是,中国的主人喜欢为他们夹菜,而这个不会发生在西方的餐桌上),所以正确答案便是C.
49.A 细节理解题.根据短文中的第三段的"The Chinese family go out of their way to make you feel at home."所以关键词"make you feel at home"; 文章第一句话就给出了"China is a nation of etiquette(礼仪)."(中国是一个礼仪之邦)并且布满全文的单词类似"warm""warmth"等等可以推测出,中国家庭对他们客人所做的并不是"show their wealth"(炫富),排除B,也不是"make them feel uncomfortable."(让他们觉得不舒服),排除C.最后确定答案为A.  
50.B 推理判断题 根据全文的大意,文章写的是中国作为一个礼仪之邦,是如何热情好客的.也可以从最后一句中的"To meet friends from after How happy we are!"中的friend作为解题的关键词,判断出正确答案为B.

点评 做阅读理解时,要注意培养自己快速阅读的习惯.切不可在个别难懂的词句上磨蹭,只要全篇理解了,个别难懂的词句可以根据上下文和构词法去猜测,去推断.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.The old man livesalone,so I often help him with housework.[?'l?un].

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.     is one of the best sports in summer,we boys all enjoy it.(  )
A.SwimB.To swimmingC.SwimsD.Swimming

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.Excuse me,you are so tall that I can't see the film.May I sit ___  you?(  )
A.in the front ofB.in front ofC.behindD.from

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

9.Mrs Chen is kind and she always gives ussupport/s??p??t/.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.-I can't get a ticket to The Sound of Music.
-____(  )
A.Good luck!B.Well done!C.What a shame!

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.All in all,(总之)  Miss Wang is a kind and friendly teacher.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.I needto work(work ) hard.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.Does the girlhave a pen pal?(have)

查看答案和解析>>

同步练习册答案