【题目】 In 1969, as US astronaut Neil Armstrong became the first human to set foot on the moon, he famously declared, ‘That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.’ And as many countries come together to celebrate World Space Week from Oct 4-10, it seems that there are still many leaps to take.
During ancient times, our only steps were back and forth across the surface of our own planet. We climbed to the top of mountains, or sailed in boats across oceans. But we didn’t, and couldn’t, leave the surface of our planet.
It’s not surprising that back then, the so-called heavens fascinated(使着迷) us so much. How could they not? How could people not be obsessed with the great object in the sky that arrived each day with light and then left, taking the light with it? Or the mysterious moon, stars and planets that lit up the night sky? Compared with us, these things seemed so free and exciting. Different cultures created stories about the heavens. The Chinese referred to a ‘King of the Sky’ who created the heavens and decorated them with stars; the ancient Greeks had ‘the Sky Gods’ who controlled the weather.
Few of us believe those stories anymore – science has taught us better. And yet the heavens, or what we now call ‘space’ and ‘outer space’, are still a source of mystery and fascination for us. Yes, there are space stations, satellites and trips to other planets. None of this modern science, however, has made space any less fascinating to us.
As the American scientist Neil deGrasse Tyson said, ‘The universe is under no obligation (义务) to make sense to you.’ The more we know, the more our curiosity grows.
Even today, the most popular novels and movies are set on other planets, solar systems (太阳系) or galaxies (星系). Space is still mysterious, as it was for the ancient Chinese, Greeks and Romans. And perhaps it always will be.
【1】The author used Neil Armstrong’s story to ______.
A.describe how the celebration of World Space Week began
B.draw attention to great achievements in space exploration
C.explain why human beings are curious about outer space
D.predict(预报) future space programs that might change history
【2】The underline word ‘obsessed’ in Paragraph 3 is closest in meaning to ______.
A.happyB.interestedC.satisfiedD.bored
【3】Compared with modern people, ancient Greeks ______.
A.didn’t leave many records of space objects
B.believed the King of the Sky controlled the weather
C.shared a similar curiosity about the universe
D.showed little respect for the power of nature
【4】What’s the article mainly about?
A.Important events in space exploration history.
B.Human’s unchangeable interest in space.
C.Ancient stories inspired(激发,产生) by the heavens.
D.What we have learned about the universe.
【答案】
【1】B
【2】B
【3】C
【4】B
【解析】
本文是一篇说明文,主要讲述了太空的神秘和魅力所在,让世人前赴后继地不断去探索它的奥秘。
【1】细节理解题。根据第1大段it seems that there are still many leaps to take.看起来我们还有更大的跨越要实现。可知,尼尔·阿姆斯特朗登月第一人的故事是在展示人类对太空探索的巨大成就。故选B。
【2】词义猜测题。根据第3大段“It’s not surprising that back then, the so-called heavens fascinated(使着迷) us so much.”毫不奇怪,所谓的天堂让我们如此着迷。可知,人们对太空的感兴趣,着迷的。再联系句子“How could people not be obsessed with the great object in the sky that arrived each day with light and then left, taking the light with it”人们怎么可能不对天空中那个每天都带着光出现,然后带着光离开的伟大物体感兴趣呢?可知,是感兴趣的意思。happy开心的;interested感兴趣的;satisfied满意的;bored无聊的。故选B。
【3】细节理解题。根据第3大段“Compared with us, these things seemed so free and exciting. Different cultures created stories about the heavens. The Chinese referred to a ‘King of the Sky’ who created the heavens and decorated them with stars; the ancient Greeks had ‘the Sky Gods’ who controlled the weather.” 与我们相比,这些物体似乎是如此的自由和令人兴奋。不同的文化创造了关于天堂的故事。中国人指天帝创造了天空并用星星装饰天空,古希腊人有掌管天气的天空之神。说明古代的神话都是在阐述第3大段的中心“It’s not surprising that back then, the so-called heavens fascinated(使着迷) us so much.”对宇宙有着相同的好奇。故选C。
【4】主旨大意题。联系第3大段 “It’s not surprising that back then, the so-called heavens fascinated(使着迷) us so much.” 毫不奇怪,所谓的天堂让我们如此着迷。再联系第6大段“Space is still mysterious, as it was for the ancient Chinese, Greeks and Romans. And perhaps it always will be.”太空不管对古代中国人,希腊人,罗马人,甚至可能一直都是个谜。可知,本文主要在讲述人类对太空不变的兴趣。故选B。
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 The Laba Festival is one of the most important traditional 【1】 (festival) in China. It falls on the eighth day of the 【2】 (twelve) lunar month.
At the Laba festival, people usually cook Laba Congee(粥). It is made of different kinds of rice, beans, dried fruits and some other produce(农产品). There are many stories about how people started eating congee during the festival. Here is the 【3】 (famous) one. Zhu Yuanzhang, the first emperor of the Ming Dynasty, helped a rich man take care of some cows when he was young. One day, because 【4】 Zhu’s carelessness, a cow got hurt.【5】 rich man was very angry. He locked(锁) Zhu in a small room without giving him food. After some time, Zhu felt so hungry that he started to look for food in the room.【6】 (lucky), he found some rice, beans, red dates and other produce. He cooked them 【7】 had a good meal. Because that day was the eighth day of the last lunar month, Zhu named 【8】 he ate Laba Congee.
In North China, it's a tradition to make Laba garlic at the Laba Festival. It's very easy【9】 (do) it. People put clean garlic into vinegar(醋) that day. A few days later, the garlic turns green and they have it during meals. Laba garlic 【10】 (go) very well with dumplings.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】— The radio says it ________ these days in most parts in Jiangsu.
— If it ________tomorrow, the P.E. exam will be cancelled.
A.will rain; will rainB.will rain; rainsC.rains; will rainD.rains; rains
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 Do you think doing housework is a hard task for you? Have you ever thought of inventing something to make it __? A boy named Sam Houghton did and he __ a two-head broom (扫帚).
Sam was just three years old when he came up with his __. He saw his father sweep up (打扫) garden leaves and __ brooms while trying to gather large leaves and litter.
Now he is the poster boy for a new show at the British Library in London called “Inventing the 21st Century.” To celebrate __ and encourage new inventors, the famous __ is telling the story of the most special inventions coming out of Britain in the past 10 years. Sam’s broom is produced by big companies, and the brooms are very__ in England.
Young Sam Houghton is now eight years old and has another invention. He has made a balloon popping machine (气球爆破装置) for play centers. He said, “We don’t want children to cry because of __ bangs (爆炸声) of balloons. I used a box to __ the bangs so that they can’t scare (惊吓) the children.”
Have you ever wanted to be a great inventor? Watch __, think it over and work hard. Maybe you will be an inventor. Do you think so?
【1】A.easierB.harderC.funnier
【2】A.boughtB.inventedC.saw
【3】A.ideaB.wayC.information
【4】A.pickB.changeC.control
【5】A.inventionsB.birthdaysC.festivals
【6】A.schoolB.hotelC.library
【7】A.popularB.interestingC.necessary
【8】A.quietB.loudC.harmful
【9】A.turn onB.turn offC.take away
【10】A.quicklyB.successfullyC.carefully
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】— I heard that Huawei’s newest phone is _________ a phone _________ a computer.
—That sounds cool. I really want to buy one, then I don’t need to carry a computer any longer.
A. either; orB. neither; norC. both; andD. not; but
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 春节是中国最重要的传统节日之一,在这一天喜庆热闹,团圆相聚,走亲串友,享用美食,孩子还会得到压岁钱。假如春节是你最喜欢的节日,请你根据以下提示用英文写一篇短文,介绍一下中国的春节。
提示:1. What is your favorite Chinese traditional festival?
2. What do you do during this festival?
3.Why do you like it ?
注意:1. 包括以上内容要点,可适当发挥,使短文连贯通顺。
2. 80词左右。
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】Since the road is muddy,it ________last night, ________?
A.must be rained; wasn’t itB.must have rained; didn’t it
C.must rained; didn’t itD.must have rained; wasn’t it
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】—Do you know________?
—We should clean our hands, remove the mask carefully, dispose of (处理掉) the mask safely and wash our hands again.
A.when we can take off a maskB.why we can take off a maskC.how we can take off a mask
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
crowd; so; good; die; who; across; brave; call; fight; hero
As the saying goes, “A hero is known in the time of misfortune(不幸)”. Zhong Nanshan is a hero like this. He is a doctor in Guangdong, 【1】saved many people’ s lives in 2003.
In 2003, SARS broke out in Guangdong. Later, it spread 【2】China and other parts of the world. Patients coughed a lot and got fevers. Hundreds of them even【3】from the disease. Even many doctors and nurses got SARS when they treated patients. So everyone was afraid of it.. But Zhong was 【4】enough to fight against the disease . Zhong spent days and nights to find out the cause of the disease. And with his way of treating, many patients began to get【5】. Zhong finally won people’s trust . In early 2020, a disease【6】Novel coronavirus pneumonia( 新型冠状病毒肺炎) hit Wuhan. It spread 【7】quickly that around tens of thousands of Chinese people were infected (感染). Zhong, 84, led his team to Wuhan and【8】against the illness . Zhong’s team took many measures to cure the patients with Novel coronavirus pneumonia. He advised people to wear masks, wash hands frequently (频繁地), stay at home and not to go to 【9】places.
Zhong likes sports very much. When he was 67, he could still play basketball. Now at the age of 84, Zhong still treats patients in the hospital and teaches young doctors. “I am just a doctor.” Zhong says. But we think he is a 【10】and a fighter.
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com