6.In the 13th century,the famous Italian traveler,Marco Polo,traveled a long way to China.During his stay in China,he saw many wonderful things.One of the things he discovered was that Chinese used paper money.In western countries,people did not use paper money until the 15th century.However,people in China began to use paper money in the 7th century.
A Chinese man called Cai Lun invented paper almost 2,000years ago.He made it from wood.He took the wood from trees and made it into paper.He then put these pieces of paper together and made them a book.
Now paper still comes from trees.We use a lot of paper every day.If we keep on wasting so much paper,there will not be any trees left on the earth.If there are no trees,there will be no paper.Every day,people throw away about 2,800tons of paper in our city.It takes 17trees to make one ton of paper.We must start using less paper now.If we don't,we will not have enough time to grow more trees to take the place of those we use for paper.So how can we save paper?We can use both sides of every piece of paper,especially when we are making notes.We can choose drinks in bottles instead of those in paper packets.We can also use cotton handkerchiefs(手帕)and not paper ones.When we go shopping,we can use fewer bags.If the shop assistant does give us a paper bag,we can save it and reuse (再用) it later.
59.What did Marco Polo do when he was in China?C
A.He discovered Cai Lun invented paper.
B.He learned to make paper.
C.He saw many wonderful things.
D.He read a lot of books.
60.When did people in western countries first use paper money?B
A.In the 17th century.
B.In the 15th century.
C.In the 13th century.
D.In the 7th century.
61.Which of the following is NOT the way of saving paper?D
A.To use both sides of every piece of paper.
B.To use the paper bags from shops more than once.
C.To use cotton handkerchiefs instead of paper ones.
D.To plant more trees.
分析 短文讲了在13世纪,意大利著名旅行家马可•波罗在中国发现中国人用的纸钱.蔡伦发明造纸近2000年前.现在纸张仍然来自树木.我们每天使用了大量的纸张.每个人都可以节省纸张.这样我们可以保护树木.
解答 答案:59.C 细节理解题.根据第一段第一行句子During his stay in China,he saw many wonderful things.他在中国期间,他看到许多奇妙的事情,可知当他在中国的时候,他看到许多奇妙的事情.故选C.
60.B 细节理解题.根据第一段第二行句子In western countries,people did not use paper money until the 15th century.在西方国家,人们不使用纸币,直到十五世纪.可知是在十五世纪.故选B.
61.D 细节判断题,根据最后一段倒数第二行句子 We can use both sides of every piece of paper,especially when we are making notes.We can choose drinks in bottles instead of those in paper packets.We can also use cotton handkerchiefs(手帕)and not paper ones.我们可以每一张纸使用它的两面,尤其是当我们在做笔记时,我们可以选择瓶装饮料而不是用纸包的,也可以用棉手帕,而不是用纸.可知节约用纸的方式很多,植树造林不是节约用纸的方式,故选D.
点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.