精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
17.Blood donation is a wonderful thing done by us.To begin with,extensive studies show that blood plays an important role in medical operation.In donating our blood we are actually saving the precious lives of the sick.Next,being a healthy person,losing 200ml of blood is only a small sacrifice(牺牲) and helps to improve our metabolism (新陈代谢).Finally,donating blood helps us in forming good character and developing our sense of social responsibility.Blood donation isn't a complicated issue,but we need to keep a few instructions in mind.
First,don't go for blood donation with an empty stomach.We can eat anything and after having a right diet we'll feel strong and comfortable to donate blood.For the required hemoglobin (血色素) in the body,we can drink lots of fruit juice.For a good blood flow in the body,let's drink at least 6-7glasses of water daily.Completely avoid taking alcohol or caffeine a day before and after donating our blood.We shouldn't smoke half an hour before making blood donation.
When we're going for blood donation,first tell the nurse to check our hemoglobin level.During the injection we need to take a deep breath and try to calm ourselves down.During blood donation,keep ourselves cool and calm.
Blood donation is a very fast process,but we need to take care of ourselves after blood donation.For example,take a rest for 15minutes after the donation.Eat something and drink juice after leaving the blood donation center.Make sure not to skip meals after blood donation.Smoking should be avoided up to one hour after blood donation.
At last be proud of ourselves that we've done a great task in making an attempt of saving someone's life.Blood donation is a social responsibility for every citizen,especially for us,young students.We should do it not because it does us no harm but because it is a noble thing to do and it helps others a great deal.
76.What advantage will a healthy person have if he or she loses 20ml of blood?
Ithelpstoimprove his or hermetabolism.
77.How long should we rest after blood donation?
15 minutes
78.How much water should we drink every day for a good blood flow in the body?
we need to drinkatleast6-7glassesofwaterdaily.
79.Why is blood donation a social responsibility for young people?
Because blood donation isanoblethingtodoandithelpsothersagreatdeal.
80.What do you think of blood donation?(自拟一句作答)
Blood donation is good for us and I'm so proud of myself that I have done this!.

分析 鲜血是我们能做的有意义的事情.首先广泛的研究表明,血液在医疗手术中起着重要的作用,捐献我们的血液可以拯救病患的生命.另外,作为一个健康的人,丢失200ml的血有助于提高新陈代谢.最后献血可以培养我们的良好品格和责任感.献血不是意见很复杂的事情,但是我们需要知道:
第一:不要空腹献血;为了增加人体血红素含量,我们可以喝果汁,为了使我们的血液流的更顺畅,我们每天应该喝6-7杯水,在献血的前一天禁止饮酒或引用含咖啡因的饮料.献血之前半小时不能抽烟;
当我们去献血的时候,首先要做的就是让护士检查我们的血红蛋白含量.
献血的过程是很快的,但献血之后我们必须好好照顾我们自己,如休息15分钟、吃一些东西、喝点果汁、一小时内禁止吸烟.
最后,为自己感到自豪,因为我们正在尝试拯救一个人的生命.

解答 76.It helps to improve  his or her metabolism.细节理解题.根据losing 200ml of blood is only a small sacrifice(牺牲) and helps to improve our metabolism (新陈代谢).丢失200ml血液对我们来说是一个小的牺牲,这能够提高我们的新陈代谢,因此答案为It helps to improve  his or her metabolism.
77. 15 minutes.细节理解题.根据For example,take a rest for 15minutes after the donation.可知,献血之后,我们应该休息15分钟,因此答案为15 minutes.
78.we need to drink at least 6-7glasses of water daily.细节理解题.根据For a good blood flow in the body,let's drink at least 6-7glasses of water daily.可知,要想保证血流的通畅,我们一天至少要喝6-7杯水;
79.Because blood donation is a noble thing to do and it helps others a great deal.细节理解题.根据Blood donation is a social responsibility for every citizen,especially for us,young students.We should do it not because it does us no harm but because it is a noble thing to do and it helps others a great deal.可知,献血是我们每个人的社会责任,尤其是对于我们这些年轻的学生,是因为这件事不仅是一件了不起的事情,而且给予别人很大的帮助,因此答案为Because blood donation is a noble thing to do and it helps others a great deal.
80.Blood donation is good for us and I'm so proud of myself that I have done this!细节理解题.文章的主要内容就是献血,主要讲述了献血的好处,我们应该献血并感到自豪,一来是因为我们正在履行自己的社会责任,二来是我们真的帮助了有需要的人,该题属于开放试题,答案合理即可.

点评 对于阅读表达题,一定要记得首先通读全文,了解文章大意,然后再根据文章关键词,关键句,掌握细节问题,并进行推理判断,再去回答具体的问题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.The boycollects (get sth.together ) a lot of stamps and he feels very happy.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.Both the government and the public should find ways to reducepollution.(pollute)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

5.Some people have to use public transport,some dislike it and still some love it.If everyone has a car and drives anywhere they want to go,there will be serious traffic problems on the road.Luckily,trains are a good form of public transport.
British people use trains a lot.This is especially so for people who are travelling from London to Paris.Every day about 20trains leave London.They travel at a very high speed and people feel glad that the trains take only 2hours and 30minutes to reach Paris.It's much faster to travel by train than by bus or by car.This is because people have to drive cars or buses very carefully and lowly for many reasons,such as speed limits andtrafficjams.However,when you are travelling by train,the speed is almost the same and there is no traffic jam for a train.
Besides,Londoners think taking a train is one of the safest ways of travelling on the ground.Trains take quite a number of quality tests while they are made.More importantly,they have to take many safety checks before they are used on the rail track.
What's more,trains in Britain are comfortable and provide fine services for their users.When you are on a London train,you will find that the train has comfortable tables and seats where people can sit.They also provide food services and power plugs(电源插头) for personal computers or mobile phone.
51.In a traffic jams on the road,C.
A.drivers can drive fast     
B.drivers can drive carelessly
C.cars are not moving fast  
D.cars will stop working
52.The 3rd paragraph of the passage mainly talks about theB of trains.
A.speed  
B.safety  
C.services  
D.problems
53.The reason for Londoners often travel by train is that trains areD.
A.old and slow      
B.large,clean and powerful
C.fine and important  
D.fast,safe and comfortable
54.It can be inferred from the passage thatB.
A.we can travel from London to Paris in less than 2hours.
B.we can do our work with personal computers on the train.
C.we have to wait till we get off the train in order to have some food.
D.the trains are only checked for quality reasons before they are used.
55.According to the last paragraph,the design of trains in Britain isD.
A.nice       
B.safe       
C.careless      
D.thoughtful.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

12.It was time for Mr.Key to go to work.His wife gave him a letter."Please post this on your way to the bus stop,"she said.
"I won't forget,"he replied."I know I forget things sometimes.I have kept letters in my bag for some days.But I will certainly post this one."
Mrs.Key smiled."You certainly will,"she said.
Mr.Key put the letter in his pocket and said goodbye to his wife."Goodbye,"said Mrs.Key.She was still smiling when she shut the door.
Mr.Key walked slowly along the road,and soon a girl came up behind him.When the girl walked by,she looked back and smiled at Mr.Key."Don't forget to post the letter,"she said.Then an old man walked by.He turned and smiled.He also said the same thing to Mr.Key.
Mr.Key said to himself,"Why are these people smiling at me?And how do they know I have a letter to post?"
At last,he came to the mailbox.He put the letter in it and walked on.But once more a girl came up behind him and spoke to him."Did you post your letter?"she asked."Yes,I did,"said Mr.Key.
"Then I can take this off,"said the girl.She took a large piece of paper off Mr.Key's coat and showed it to him.
On seeing it,Mr.Key understood everything.
41.What did Mrs.Key ask her husband to do one day?C
A.Write a letter.
B.Put the letter in the pocket.
C.Post a letter.
D.Do some shopping.
42.How many people reminded Mr.Key of the letter on his way to work?B
A.Two.
B.Three.
C.Four.
D.Five
43.Why did Mrs.Key still smiled at her husband when she shut the door?D
A.Because Mr.Key often forgot to do things.
B.Because Mr.Key agreed to post the letter for her.
C.Because she loves her husband very much.
D.Because she put the paper on Mr.Key's back.
44.What might be written on the paper on Mr.Key's coat?D
A.Don't forget any more!
B.Take off the paper!
C.Remember to do it!
D.Do post the letter!

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

5.2011年12月20日,福州市被评为"全国文明城市"(National civilized city).你学校
的English club正在举办以"文明福州,持续文明"为主题的征文活动,请你根据以下的内容提示及要求写一篇应征稿.
内容提示:◆尊敬师长,明礼诚信◆友善待人,乐才助人
◆遵守交规,不闯红灯◆保护环境,(写2-3个例子)
要  求:1)词数80左右,不包含已给出的句子的词数;
2)内容完整,意思连贯,语句通顺,书写规范.
参考词汇:respect (v.尊敬),polite,honest,obey,traffic lights,protect the environment
                               Civilized Fuzhou going on
We are glad that Fuzhou is now among the national civilized cities.As students,what shall we do to keep up the good work?First of all,we11
In short,if everyone makes contributions,our city will be better and better.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

12.
36.The Grand Canyon is inB.
A.BritainB.AmericaC.CanadaD.South Africa
37.Grand Canyon isA long.
A.446kilometers B.16-29kilometersC.1,500meters D.1,800meters
38.Which of the following ways of traveling is not mentioned in the passage?C
A.Going on foot.B.Riding a horse.C.Driving a car.D.Taking a raft.
39.It is veryD at the bottom of the canyon in the summer.
A.coldB.coolC.warmD.hot
40.All of the following are mentioned in the passage EXCEPTB.
A.you should wear the right clothes     B.many tourists go to visit the canyon
C.the Grand Canyon has a long history  D.you can learn about the mysterious caves.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

9.China's new hot word,"tuhao",may be in next year's Oxford English Dictionary.The word caught the attention after BBC's recent program on hot Chinese words."If its influence continues,it is very likely to appear on our new list of words,"said Julie Kleeman,project manager with the editing team.
Tuhao has some similarities with the English word"bling",which refers to expensive clothing or something else.Both the words have disappeared for long but later on took a new meaning.In Chinese,"tu"means stupid and"hao"means rich.It has traditionally been referred to rich people who throw their wealth around in China's poor areas.
In recent years,people borrowed the term to describe those who spend money in an unreasonable manner.The word became more popular in September when the Apple's new gold-colored iPhone came out,which loved by Chinese nouveau riche(暴发户).The color became known as"tuhao gold".
Although the word is becoming popular,we'd better be careful to use it.

61.Tuhao will be in next year's Oxford EnglishD.
A.when it catches the attention
B.after BBC's recent program
C.when the new iPhone comes out
D.when its influence continues
62."Tuhao"and"bling"bothB.
A.mean all he same
B.took a new meaning
C.have disappeared for ever
D.only refer to expensive clothes
63.Apple's new gold-colored iPhone is called"tuhao gold"becauseC.
A.it looks like gold
B.it is very beautiful
C.it's loved by nouveau riche
D.it is out of fashion
64.We call the people whoC"tuhao".
A.can make a lot of money
B.can have the new iPhones
C.spend money in an unreasonable manner
D.often work with a lot of money
65.The passage is mainly aboutA.
A.a hot word
B.a new iPhone
C.a rich person
D.a dictionary.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.I think this book is     that one.(  )
A.as interesting asB.interesting than
C.interesting asD.much interesting than

查看答案和解析>>

同步练习册答案