精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
2.   Tu Youyou,an 84-year-old female(女性)scientist,became the firsr Chinese to win a Nobel Preze in science on Oct 5.Before that,she ever won the 2011 Lasker Award for finding out artenisnin(Qinghaosu),which saved millons of lives.She was grateful(感激的)for the Lasker prize,but said,"It is just a scientist'duty.I will go on fighting for the health of all humans."
  Tu kept her work in the 1960s and 1970s.In that age,Malaria(疟疾)could took away people's health.Scientists all over the world had already tried over 240000 times t but failed.Tu Youyou,a member of the Academy of Traditional Chinese Medicine,Beijing,began to study Chinese herbs.
   Before 2011,people didn't know Tu very much.Many friends played jokes with her"the Professor of Three None's":no degree(学位),no study experience abroad,not a member of any Chinese national colleges.But she is hard-working.She read a lot of traditiongal Chinese medicine books and did a lot of researches on the disease.
   In February,2012,Tu was named National Outstanding Females(One of the Ten)Tu is now a model of Chinese medical workers.

56.Artemisinin is used toA.
A.make medicine  
B.make food   
C.get award 
D.do the experiment
57.In the 1960s and 1970sDcould find ways to stop the Malaria.
A.Scientists in China             
B.only Tu Youyou  
C.Scientists all over the world  
D.no scientist
58.Tu Youyou became very famousD.
A.in the 1960s  
B.in 1970  
C.before 2011  
D.after 2012
59.From Tu Youyou's story,we know that she is aDwoman.
A.friendly  
B.kind   
C.clever  
D.hard-working
60.What can we not learn from the passage?B
A.Tu Youyou was the winner of 2011 Lasker Award
B.Tu Youyou was a professor of much experience abroad
C.Tu Youyou is the finder of artemisinin
D.Tu Youyou was one of the ten National Outstanding Females.

分析 【文章大意】这篇文章主要简单介绍了诺贝奖获得者屠呦呦.82岁的科学家屠呦呦成为第一个在科学领域获得诺贝尔奖的中国人.在这之前,她就因为发现青蒿素拯救了众多生命,获得了拉斯克奖.从19世纪60年代到19世纪70年代,屠呦呦一直坚持自己的工作,在那个年代,疟疾是致命的疾病,全世界的科学家试图解决这个问题,最后失败告终.在2011年之前,世人还不知道屠呦呦,许多朋友开玩笑称屠哟哟为"三无"科学家.但是屠呦呦还是努力工作,阅读大量的中医书籍.2012年2月,屠呦呦成为全国十大杰出女性之一.

解答 56.答案为A.词义理解题.根据文中"Before that,she ever won the 2011 Lasker Award for finding out artenisnin(Qinghaosu),which saved millons of lives.",我们可以得知artenisnin拯救了许多生命,所以它可能可以用来制作药材治病.所以答案为A.
57.答案为D.细节理解题.根据文中"Tu kept her work in the 1960s and 1970s.In that age,Malaria could took away people's health.Scientists all over the world had already tried over 240000 times t but failed.",我们可以得知,从19世纪60年代到19世纪70年代,科学家们致力于解决疟疾的问题,尽管尝试多次,但最后都失败了,所以没有科学家能够找到治疗疟疾的方法.所以答案为D.
58.答案为D.细节理解题.根据文中"In February,2012,Tu was named National Outstanding Females(One of the Ten)Tu is now a model of Chinese medical workers.","Before 2011,people didn't know Tu very much",我们可以得知2011年之前,世人都不知屠呦呦.2012年之后,屠呦呦成为全国十大杰出女性之一,成为中医界工作者楷模.所以屠呦呦是在2102年以后出名的.故答案为D.
59.答案为D.推理判断题.根据文中"Tu kept her work in the 1960s and 1970s","But she is hard-working.She read a lot of traditiongal Chinese medicine books and did a lot of researches on the disease.",我们可以得知屠呦呦一直致力于中医研究,刻苦工作,阅读大量中医书籍,所以屠呦呦是个努力的女性.故答案为D.
60.答案为B.推理判断题.根据文中"Before that,she ever won the 2011 Lasker Award for finding out artenisnin(Qinghaosu)",我们可以得知屠呦呦是2011年获得的拉斯克奖,因为她发现了青蒿素.根据"In February,2012,Tu was named National Outstanding Females(One of the Ten)",我们也可以得知屠呦呦在2012年获得了全国十大杰出女性奖.所以ACD三项说法正确.由"Many friends played jokes with her‘the Professor of Three None's':no degree,no study experience abroad,not a member of any Chinese national colleges‘,我们可以知道B选项屠呦呦一位拥有丰富国外经验的教授是错误的,.故答案为B.

点评 快速阅读全文,掌握文章主旨,并认真阅读题目,把握好相关文章细节,做出准确解答.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

9.Scott and his wife usuallylook through morning newspapers before breakfast.(浏览)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.有些父母认为孩子们的爱好会妨碍他们的学业.
Some parents think that children?s hobbies canget in the wayof their schoolwork.(get)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

10.When I was young,my father used to grow carnations-a kind of flower that was red,pink and white.He took care of them with much love and devotion (挚爱).When he came home from work every day,he would enjoy watching them.And he used to tell us,"No one should touch my flowers."
One day,my younger sister Clemence,who loved Dad very much,wanted to help him.So she cut the carnations from their stems (枝干) one by one and arranged them on the ground.She believed that Dad would be very pleased to see them that way.When Mom and I realized what my sister had done,we became completely  speechless.However,my sister didn't know why no one showed her any appreciation (欣赏).When Dad came back,he went straight to watch the flowers as usual.Seeing his flowers lying on the ground like dead animals,he was surprised at first.He looked towards the street to see if it was any of the neighbor's children who could have done it.Then he looked at Mom in silence.Finally Mom,who always taught us to tell the truth,said,"No bad neighbors did this great job,only your lovely daughter Clemence."Dad's face changed into a smile and then he said,"Do I have better flowers than my lovely daughter?"My younger sister smiled and hugged Dad strongly.

66.How many kinds of colors do carnation have according to the passage?C
A.One.
B.Two.
C.Three.
D.Four.
67.Why did Clemence cut the carnations from their stems?D
A.Because she didn't like them.
B.Because Dad told her to do so.
C.Because Mum told her to do so.
D.Because she wanted to help her dad.
68.What does the underlined word"speechless"mean in Chinese?A
A.无语的
B.伤心的
C.惊奇的
D.无助的
69.What did the father feel after hearing what the mother said?C
A.Angry.
B.Excited.
C.pleased.
D.Sad.
70.What's the best title for this passage?B
A.My Cleverest Sister
B.My Dad's Best Flower
C.My Dad's Carnations
D.My Honest Mother.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.This museum ______ here for over 80years.It ______ one of the oldest buildings in this city.(  )
A.is; wasB.had been; isC.was; has beenD.has been; is

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.When was Sally born?
A.In 1998.
B.In 2000.
C.In 2002.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.刚才谁想出的这个好主意?
Whocame up with/thought of the good idea just now?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.Dave doesn't like playing _____ football,but he likes playing _____ piano.(  )
A.the; theB./; theC.the;/D./;/

查看答案和解析>>

同步练习册答案