精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
5.A group of old classmates,who have succeeded in their work,got together to visit their teacher.Their conversation soon turned to complaining(抱怨)about the stress(压力)in their work and life.The teacher went to the kitchen and returned with a large pot of coffee and many cups.Some of the cups are expensive and lovely,but some are cheap and not beautiful.The teacher told them to help themselves to the coffee.
When all the students had a cup of coffee in hand,the teacher said,"Have you noticed all the nice-looking expensive cups were taken,leaving behind the cheap ones?it's OK for you to want only the best for yourselves,but that is why you have the stress in your work and life even if you're very successful now."
"All of you really wanted the coffee,not the cups,but you chose the best cups and were eyeing each other's cups."
"Now think about this,life is the coffee,and money and position in society are the cups.They are just tools to hold life.They do not change the quality (质量)of life.Sometimes,we just care about the cups,and we fail to enjoy the coffee.So,don't let the cups drive you,enjoy the coffee instead."

51.The students who visited the teacherD.
A.are satisfied with their work
B.are successful in their studies
C.are strict with each other
D.are successful in their work
52.The teacher took out cupsA.
A.for the students to have coffee
B.to show to the students
C.for the students to have a look
D.to show his favorite coffee
53.The teacher noticed that the studentsB.
A.liked the cheap cups
B.only took the best cups
C.were drinking coffee
D.preferred the coffee to the cups
54.Why did the students have the stress in the work and life?C.
A.Because they really wanted coffee.
B.Because they didn't have good cups.
C.Because they didn't pay enough attention to life itself.
D.Because they didn't have money to buy coffee and cups.
55.From the story,we know the teacher wanted the students to enjoyC.
A.the cups  
B.the coffee  
C.life  
D.money and position.

分析 【文章大意】这篇文章讲的是一群事业有成的学生们在拜访老师的时候,老师通过选择杯子来教导他们人生哲理.这群学生们虽然事业有成,但是工作生活压力很大,老师随后拿出许多杯子和咖啡,让他们自己泡咖啡.等他们人人手里都有一杯咖啡的时候,老师说道,所有看起来精致昂贵的杯子都被拿走了,剩下来的都是便宜的,追求最好的固然没错,但这就为你带来了工作和生活的压力.其实我们最想要的是咖啡,不是杯子.老师的杯子哲理也告诉我们,生活就是咖啡,而金钱和社会地位就是杯子,他们仅仅是生活的工具罢了,不会改变生活的质量,所以我们有时候太过关心"杯子"的好坏,忘记享受"咖啡",所以不要让"杯子"引导你,而要去享受"咖啡".

解答 51.答案为D.细节理解题.根据文中"A group of old classmates,who have succeeded in their work,got together to visit their teacher",我们知道这群一起去拜访老师的学生事业有成,所以答案为D.
52.答案为A.细节理解题.根据文中"The teacher went to the kitchen and returned with a large pot of coffee and many cups.Some of the cups are expensive and lovely,but some are cheap and not beautiful.The teacher told them to help themselves to the coffee",我们知道老师拿杯子是让我们泡咖啡,所以答案为A.
53.答案为B.细节理解题.根据文中"Have you noticed all the nice-looking expensive cups were taken,leaving behind the cheap ones?",通过老师的这番话,我们可以知道,学生拿走的都是精致昂贵,看起来最好的杯子,所以老师注意到的是学生们只拿走最好的杯子.故答案为B.
54.答案为C.细节理解题.根据文中"They are just tools to hold life.They do not change the quality of life.Sometimes,we just care about the cups,and we fail to enjoy the coffee",我们知道有时候,我们关心"杯子"--也就是前文中的金钱和地位,而忘记去享受"咖啡"--生活,所以这说明我们对生活的关注太少了,只关注金钱和地位.故答案为C.
55.答案为C.推理判断题.根据文中最后一句话"So,don't let the cups drive you,enjoy the coffee instead",我们知道,老师通过杯子选择的事上,想让学生们明白,不要让"杯子"--金钱和地位引导你,而是要去享受"咖啡"--生活,所以老师最终的目的是让学生们享受生活.

点评 快速阅读全文,掌握文章主旨,并认真阅读题目,把握好相关文章细节,做出准确解答.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.Everything changed ________ quickly that I hardly had time to prepare.(  )
A.suchB.soC.veryD.quite

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.We will have ________ reading festival this term,and we can't wait for it.(  )
A.aB.anC.theD./

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.For the first time,I found____great fun to achieve something through hard work.(  )
A.itB.thatC.thisD.one

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.一Excuse me,is there a double room available at the moment?
一I am not sure,but just a minute,I          it for you.(  )
A.checkB.was checkingC.will checkD.have checked

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.---Where is the camera____my father bought in Japan?
---Oh,let me see.I put it your suitcase.(  )
A.whenB.whoseC.thatD.what

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.Our friendship becomes better and better as time goes by.(  )
A.leavesB.losesC.runsD.passes

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.It's reported that the passenger ship"Eastern Star"capsized and sank(翻沉) in the Yangtze River _____ June 1st,2015.(  )
A.inB.onC.at

查看答案和解析>>

同步练习册答案