精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

【题目】 “Budda()-like youngsters” has become the buzzwords online overnight. What is “Budda-like”?Actually,it has nothing to do with Buddhism. It's only an attitude towards life. It means one should neither be pleased by outside gains nor be saddened by personal losses. Besides, it guides a lifestyle that “it's fine to have something or not.”

The youngsters are in their 20s. Although they haven’t developed themselves into the “God” , they've learned how to live a comfortable life. The green post-90s have mixed feelings to face the unknown future. They think that they are“Budda-like youngsters” and try to let everything go. They don’t give up; they make some efforts; they take what they are given; they don’t make a change.

We are living at a fast-developing time. If we have a strong sense of competitions, we will be overtaken in grades, education backgrounds, scores, jobs and will be overtaken in our kids grades, education backgrounds, and jobs... “Budda-like” youngsters keep a casual and calm attitude towards life and get rid of the so-called “fear”. It's not that they refuse to make progress but that the pain from efforts overwhelms (压倒) the joy from gain. So, they stop considering struggle ( ) as the most important part or even the only aim in life as their parents did. Gradually, “Budda-like” becomes the weapon (武器)for the youngsters to fight against the society that doesn’t belong to them.

In fact, every generation has their own culture. It's hard to tell whether it is good or bad. People born at special time create their own culture. We don’t have to worry about it.

1The writer mainly________ in the first paragraph.

A.expresses his worries about the Budda-like youngstery

B.shows the meaning of the words "Budda-likc youngsters

C.explains that there are Budda-like youngsters in China

D.tells us why we are living at a fast-developing time now

2What is Budda-like youngsters’ attitude about life?

A.They want to find or win anything they want.

B.They continue regarding struggle as one aim in life.

C.They don’t mind whether they have something or not.

D.They have a strong sense of competitions in many ways.

3Why do some post-90s become the Budda-like youngsters?

A.Because they want to get the joy form the gain

B.Because they really refuse to make any progress.

C.Because it's their way to fight against the so-calle fear.

D.Because they want to have the same life as their parents’.

【答案】

1B

2C

3C

【解析】

文章大意:文章主要介绍了“佛系青年”,他们对生活保持着一种随意而冷静的态度,摆脱了了所谓的“恐惧”,这并不意味着他们拒绝进步,而是他们学会了如何过上舒适的生活,如何应对未知的未来。

1主旨大意题。通读第一段可知,第一段主要介绍了什么是“佛系青年”,故选B

2细节理解题。根据文章第一段最后一行“it guides a lifestyle that “it's fine to have something or not”“它引导着一种生活方式“有没有都行”,故选C

3细节理解题。根据文章第三段第三、四行“Budda-like” youngsters keep a casual and calm attitude towards life and get rid of the so-called “fear””“佛系青年对生活保持一种随意和冷静的态度,摆脱所谓的“恐惧”,故选C

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】— The radio says it ________ these days in most parts in Jiangsu.

— If it ________tomorrow, the P.E. exam will be cancelled.

A.will rain; will rainB.will rain; rainsC.rains; will rainD.rains; rains

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】Since the road is muddy,it ________last night, ________?

A.must be rained; wasn’t itB.must have rained; didn’t it

C.must rained; didn’t itD.must have rained; wasn’t it

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】—Do you know________?

—We should clean our hands, remove the mask carefully, dispose of (处理掉) the mask safely and wash our hands again.

A.when we can take off a maskB.why we can take off a maskC.how we can take off a mask

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】 假定你是李华,你学校的英语角正在招募志愿者,你想报名参加。请根据招募信息写一封应聘信,介绍自己的情况,并表示愿意且能够胜任志愿者的工作。词数90词左右。

Volunteer Wanted

Dear students,

The English Corner is eager to find student volunteers. If you are interested in it, please send your application(申请) letter to ECV2020@163.com. The following information should be included: Personal information. Do you have volunteer experience? Why do you want to be a volunteer? Requirements (要求) 1)Excellent spoken English 2)Ability to work with others

参考词汇:apply for 申请

提示:1.开头已给出,不计入总词数;

2.短文中请勿使用真实姓名、地点或所在学校名称。

Dear Sir/ Madam,

I have learned from your advertisement that some volunteers are needed.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

I’m looking forward to hearing from you.

Yours,

Li Hua

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】下面文章中有五处需要添加句子,请从以下选项(ABCD、和E)中选出 符合上下文的句子。选项中有一项是多余选项。

The eyes are the windows of the soul (心灵).Having a pair of bright, clear eyes is very important, so we should protect our eyes throughout our lives.

1Don't read while lying down or walking. Relax after every hour of reading.

Keep a distance from the TV set when you watch TV and give your eyes a rest every 30 minutes.

Don't stare at (盯着看)the sun or try to read in the darkness.2This can damage your eyes easily

Get your eyes checked often. Not many people have this habit, but it is necessary. If you feel that there is something wrong with your eyes, get them checked quickly.3.

4 You can close your eyes tor a few seconds or look into the distance for one or two minutes. A small break will relax your eyes and help to stop you from getting eye problems.

Be careful when you choose your glasses. 5Make sure your glasses are right for you. If they don’t feel right, get your glasses changed.

A.Develop good reading habits.

B.Rest your eyes whenever you can.

C.Glasses that aren't suitable for you could bring you trouble.

D.Eye problems can be found and treated early with regular checks.

E.Even if you're wearing sunglasses, never look for directly at the sun.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】 For the most part of my life, I have lived in a small town in northern Arizona. As I got older, it seemed as if my town got smaller.

All things I could see in the town were bad. It looked ugly, small and was filled with terrible people. I wanted to be in new places with bigger chances and to meet new people. That was exactly what I did. I moved to the city of Phoenix to go to college and worked hard to achieve what I had dreamed of.

For the first year when I was away from home, I wanted to stay away and never go back. When people were taking a trip to my hometown, I would always question “Why would you like to do that? It’s so ugly.” All I had towards my hometown was negative feelings.

However, after being away for about three years, my perspective has completely changed. I have nothing but love for my hometown — its beauty, and the sentimental value (感情价值) that it holds.

After all, it’s where I’m from. Yes, there are bad things, but there are also some good ones: Dad raced the train on the way to school; Mum let us stop for ice cream every Friday after school to celebrate the end of the week; I walked around downtown with friends in high school, thinking we were cool.

It might take being away from something for you to truly appreciate it. It’s true when people say that distance makes the heart grow fonder(温柔的). Now I visit my hometown every chance I get. Even if I am no longer living there, it will always hold a piece of my heart.

1The writer probably thought his hometown was________from the first three paragraphs.

A.an attractive place for touristsB.filled with friendly people

C.the best place to live inD.a hateful place

2What does the underlined word “perspective” in Paragraph 4 probably mean?

A.Dream.B.Opinion.C.Imagination.D.Habit

3What’s Paragraph 5 mainly about?

A.How the writer missed his parents.

B.The writer’s sweet memories of his hometown.

C.Unhappy things that happened in the writer’s hometown.

D.Why the writer lost touch with his friends.

4What does the last paragraph show?

A.People shouldn’t love their hometown for long.

B.People should leave their hometown.

C.The writer starts loving and valuing his hometown.

D.The writer won’t go back to his hometown.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。

crowd; so; good; die; who; across; brave; call; fight; hero

As the saying goes, “A hero is known in the time of misfortune(不幸)”. Zhong Nanshan is a hero like this. He is a doctor in Guangdong, 1saved many people’ s lives in 2003.

In 2003, SARS broke out in Guangdong. Later, it spread 2China and other parts of the world. Patients coughed a lot and got fevers. Hundreds of them even3from the disease. Even many doctors and nurses got SARS when they treated patients. So everyone was afraid of it.. But Zhong was 4enough to fight against the disease . Zhong spent days and nights to find out the cause of the disease. And with his way of treating, many patients began to get5. Zhong finally won people’s trust . In early 2020, a disease6Novel coronavirus pneumonia( 新型冠状病毒肺炎) hit Wuhan. It spread 7quickly that around tens of thousands of Chinese people were infected (感染). Zhong, 84, led his team to Wuhan and8against the illness . Zhong’s team took many measures to cure the patients with Novel coronavirus pneumonia. He advised people to wear masks, wash hands frequently (频繁地), stay at home and not to go to 9places.

Zhong likes sports very much. When he was 67, he could still play basketball. Now at the age of 84, Zhong still treats patients in the hospital and teaches young doctors. “I am just a doctor.” Zhong says. But we think he is a 10and a fighter.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】— I'm going to work over time at weekends. I'm afraid I can't see the movie with you.

—________.

A.Thank you.B.You're so kind.C.That's a good idea.D.What a shame!

查看答案和解析>>

同步练习册答案