![]()
Too Much Happiness was written by Alice Munro,winner of the 2013 Nobel Prize in Literature,one of our greatest contemporary writers of fiction and the owner of the Man Booker Price for Fiction.Her stories have appeared in The New Yorker,The Atlantic Monthly,and other publications,and her collections have been translated into thirteen languages.
? The main character is Sophia Kovalevsky,a great Russian mathematician,writer and advocator拥护者)of women’s rights in the late nineteenth century. After visiting her lover Maxsim Kovalevsky in Riviera,she travels in Europe,ending up in Sweden,where she teaches at the only university in Europe willing to employ a female mathematician.The book writes about her journey from Riviera to Sweden.
??? The story tells the typical struggle of an intellectual(知识分子)woman to achieve success and happiness.However,when she is going to die,Sophia says“too much happiness”.I think it’s irony(讽*11的).As reading the story,she has too many mental problems·First,as a woman mathematician,she was born in a wrong time .She was married to Vladimir Kovalevsky without love,called“a white marriage”.She explained that“no a young Russian woman who was unmarried could leave the country.”She satisfied her marriage to seek her career.
??? Furthermore,when she sees a man look like Maxsim in the station,she says to herself,“of course,it would not be Maxsim,what could he be doing in Paris?”She doesn’t want to face the fact because she doesn’t want to lose her hope.She believes they will marry in spring.And in her letter to Julia she says:“it is to be happiness after all,happiness after all.Happiness.”She is cheating herself. In fact,the man does not want to marry her,and the happiness she expected doesn’t take place at all.
??? Finally, I conclude that the end must be a tragedy(悲剧).From the very first pages the atmosphere is gloomy黯淡的)and threatening.“One of us will die this year.”“Because we have gone walking in a graveyard(墓地)on the first day of the New Year.”Some pages further,“a black cat across their path”all reflect it will be a bad ending.Not because she had some problems with her lung,but because her life does not bring her happiness,and because of these disharmony things that happen in her life.
1.We can infer from the passage that__·
A.Sophia was born in a wrong time and was mentally ill
B.women were not fairly treated in Europe in Sophia’s time
C.Sophia loved travelling around Europe to meet `different people
D.unmarried women were forbidden to learn mathematics at that time
2.The underlined phrase“the fact”in Paragraph 4 most probably refers to the fact that
A.her husband refuses to divorce B.she can’t teach in university
C.she falls in love with Maxsim D.Maxsim doesn’t want to marry her
3.Why does the author name this book Too Much Happiness?
A.It is used to suggest that the story must be a comedy.
B.It’s a phrase repeatedly used by Sophia herself to her friend.
C.It’s used in an ironic way to show that Sophia isn’t happy at all.
D.It’s to show Sophia is very happy to achieve success in her career.
4.What can we conclude from Sophia’s experience?
A.It’s hard for an educated woman to achieve success in Europe at that time.
B.Russian women were not allowed to go abroad without a white marriage.
C.Married women could travel freely across Europe in the late nineteenth century.
D.Seeing a black cat across the path would bring people to death in the end.
5.In a newspaper,this passage is most probably in the section of____.
A. Entertainment B. Travel C.Career D. Culture
1.B
2.D
3.C
4.A
5.D
【解析】
试题分析: 本文介绍了2013年普利策奖和曼布克小说奖的获得者、现代作家爱丽丝·门罗的作品Too Much Happiness 。在她的这部作品中描述了一名19世紀女數學家的冬季旅程與她的愛及渴望,小说从侧面反映了当时时代妇女地位的低下。
1.B推理判断题。根据第二段中where she teaches at the only university in Europe willing to employ a female mathematician.以及第三段中“no a young Russian woman who was unmarried could leave the country.”可知在当时的欧洲妇女没有受到公平的待遇,答案选B。
2.D词义猜测题。文章第二段提到She was married to Vladimir Kovalevsky without love,called“a white marriage”,以及下文In fact,the man does not want to marry her可知答案选D.
3.C推理判断题。根据故事的内容可知女主人公口口声声说的幸福其实是不存在的,她没有获得所追求的幸福,故事是悲剧的结尾,由此推断作者把Too Much Happiness做为书名,是为了做为反语,说明她的不幸福。
4.A推理判断题。在这篇小说中女主人公是一个为了获得成功和幸福而付出艰辛的数学家,但是最终却一无所获,由此判断在当时的欧洲妇女是很难成功的。
5.D推理判断题。A娱乐;B旅游;C职业;D文化。文章主要介绍的是获得普利策奖的一部文学作品,由此推测D选项正确。
考点:考查文化教育类短文阅读。
科目:高中英语 来源:2013-2014学年高考第二轮专题复习提分训练专题十五主旨大意英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
We’ve considered several ways of paying to cut in line:hiring line standers,buying tickets from scalpers (票贩子),or purchasing line?cutting privileges directly from,say,an airline or an amusement park.Each of these deals replaces the morals of the queue (waiting your turn) with the morals of the market (paying a price for faster service).
Markets and queues—paying and waiting—are two different ways of allocating things,and each is appropriate to different activities.The morals of the queue,“First come,first served,”have an egalitarian(平等主义的) appeal.They tell us to ignore privilege,power,and deep pockets.
The principle seems right on playgrounds and at bus stops.But the morals of the queue do not govern all occasions.If I put my house up for sale,I have no duty to accept the first offer that comes along,simply because it’s the first.Selling my house and waiting for a bus are different activities,properly governed by different standards.
Sometimes standards change,and it is unclear which principle should apply.Think of the recorded message you hear,played over and over,as you wait on hold when calling your bank:“Your call will be answered in the order in which it was received.”This is essential for the morals of the queue.It’s as if the company is trying to ease our impatience with fairness.
But don’t take the recorded message too seriously.Today,some people’s calls are answered faster than others.Call center technology enables companies to“score”incomings calls and to give faster service to those that come from rich places.You might call this telephonic queue jumping.
Of course,markets and queues are not the only ways of allocating things.Some goods we distribute by merit,others by need,still others by chance.However,the tendency of markets to replace queues,and other non?market ways of allocating goods is so common in modern life that we scarcely notice it anymore.It is striking that most of the paid queue?jumping schemes we’ve considered—at airports and amusement parks,in call centers,doctors’offices,and national parks—are recent developments,scarcely imaginable three decades ago.The disappearance of the queues in these places may seem an unusual concern,but these are not the only places that markets have entered.
1.According to the author,which of the following seems governed by the principle“First come,first served”?
A.Taking buses.
B.Buying houses.
C.Flying with an airline.
D.Visiting amusement parks.
2.The example of the recorded message in Paragraphs 4 and 5 illustrates________.
A.the necessity of patience in queuing
B.the advantage of modern technology
C.the uncertainty of allocation principle
D.the fairness of telephonic services
3.The passage is meant to________.
A.justify paying for faster services
B.discuss the morals of allocating things
C.analyze the reason for standing in line
D.criticize the behavior of queue jumping
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源:2013-2014学年高考第二轮专题复习提分训练专题十五主旨大意英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
(2013·高考北京卷,C)Although being famous might sound like a dream come true,today’s stars,feeling like zoo animals,face pressures that few of us can imagine.They are at the center of much of the world’s attention.Paparazzi (狗仔队) camp outside their homes,cameras ready.Tabloids (小报) publish thrilling stories about their personal lives.Just imagine not being able to do anything without being photographed or interrupted for a signature!
According to psychologist Christina Villarreal,celebrities-famous people-worry constantly about their public appearance.Eventually,they start to lose track of who they really are,seeing themselves the way their fans imagine them,not as the people they were before everyone knew their names.“Over time,”Villarreal says,“they feel separated and alone.”
The phenomenon of tracking celebrities has been around for ages.In the 4th century B.C.,painters followed Alexander the Great into battle,hoping to picture his victories for his admirers.When Charles Dickens visited America in the 19th century,his sold?out readings attracted thousands of fans,leading him to complain (抱怨) about his lack of privacy.Tabloids of the 1920s and 1930s ran articles about film?stars in much the same way that modern tabloids and websites do.
Being a public figure today,however,is a lot more difficult than it used to be.Superstars cannot move about without worrying about photographers with modern cameras.When they say something silly or do something ridiculous,there is always the Internet to spread the news in minutes and keep their “story” alive forever.
If fame is so troublesome,why aren’t all celebrities running away from it? The answer is there are still ways to deal with it.Some stars stay calm by surrounding themselves with trusted friends and family or by escaping to remote places away from big cities.They focus not on how famous they are but on what they love to do or whatever made them famous in the first place.
Sometimes a few celebrities can get a little justice.Still,even stars who enjoy full justice often complain about how hard their lives are.They are tired of being famous already.
1.It can be learned from the passage that stars today________.
A.are often misunderstood by the public
B.can no longer have their privacy protected
C.spend too much on their public appearance
D.care little about how they have come into fame
2.What is the main idea of Paragraph 3?
A.Great heroes of the past were generally admired.
B.The problem faced by celebrities has a long history.
C.Well?known actors are usually targets of tabloids.
D.Works of popular writers often have a lot of readers.
3.What makes it much harder to be a celebrity today?
A.Availability of modern media.
B.Inadequate social recognition.
C.Lack of favorable chances.
D.Huge population of fans.
4.What is the author’s attitude toward modern celebrity?
A.Sincere.? B.Sceptical.
C.Disapproving.? D.Sympathetic.
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源:2013-2014学年高考第二轮专题复习提分训练专题十五主旨大意英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
Doctors are known to be terrible pilots.They don’t listen because they already know it all.I was lucky:Ⅰ became a pilot in 1970,almost ten years before I graduated from medical school.I didn’t realize then,but becoming a pilot makes me a better surgeon.I loved flying.As I flew bigger,faster planes,and in worse weather,I learned about crew resource management (机组资源管理),or CRM,a new idea to make flying safer.It means that crew members should listen and speak up for a good result,regardless of positions.
I first read about CRM in 1980.Not long after that,an attending doctor and I were flying in bad weather.The controller had us turn too late to get our landing ready.The attending doctor was flying;I was safety pilot.He was so busy because of the bad turn,he had forgotten to put the landing gear (起落架) down.He was a better pilot-and my boss - so it felt unusual to speak up.But I had to:Our lives were in danger.I put aside my uneasiness and said,“We need to put the landing gear down now!” That was my first real lesson in the power of CRM,and I’ve used it in the operating room ever since.
CRM requires that the pilot/surgeon encourage others to speak up.It further requires that when opinions are from the opposite,the doctor doesn’t overreact,which might prevent fellow doctors from voicing opinions again.So when I’m in the operating room,I ask for ideas and help from others.Sometimes they’re not willing to speak up.But I hope that if I continue to encourage them,someday someone will keep me from “landing_gear_up”.
1.What does the author say about doctors in general?
A.They like flying by themselves.
B.They are unwilling to take advice.
C.They pretend to be good pilots.
D.They are quick learners of CRM.
2.The author deepened his understanding of the power of CRM when________.
A.he saved the plane by speaking up
B.he was in charge of a flying task
C.his boss landed the plane too late
D.his boss operated on a patient
3.In the last paragraph “landing gear up” probably means ________.
A.following flying requirements
B.overreacting to different opinions
C.listening to what fellow doctors say
D.making a mistake that may cost lives
4.Which of the following can be the best title for the text?
A.CRM:A New Way to Make Flying Safe
B.Flying Makes Me a Better Doctor
C.The Making of a Good Pilot
D.A Pilot?Tumed Doctor
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源:2013-2014学年福建省龙岩市高三毕业班教学质量检查英语试卷(解析版) 题型:单项填空
Peter has treated himself to too much delicious food,????? his sharp increase in weight
A. accounting for?? ???? B. appealing to ? ?????? C. bringing in? ??? D. allowing for
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com