精英家教网 > 高中英语 > 题目详情

  When train fares went up for the third time in one year, I decided to buy a motorcycle to ride to work.My idea was that, although I would have to pay for tax, insurance and gasoline, I would still spend less than on train tickets over the year.I might even save time on the journey from home to work.So I bought a small secondhand Japanese motorcycle.

  I began to learn to ride it.At first it seemed very difficult for me because I had never learned to ride an ordinary bicycle before.But I soon got used to it.I just fell off once or twice during the first few weeks, but after a while I felt reasonably confident and rode to work every day, even when it was raining.

  It is, of course, one of the disadvantages, riding a motorcycle in the rain.To keep dry you have to dress up in waterproof clothes, which soon get very dirty.And it's cold in winter too.But my journey to work takes me half an hour less than it used to take me on the train.Traffic jams don't worry me, and I don't have to wait on cold railway platforms for crowded trains.I don't know whether it's cheaper than public transport, though, for I soon got dissatisfied with my small motorcycle and bought a bigger, faster and more expensive one.

答案:
解析:

  这篇文章作者讲了自己骑车上班的利与弊。题目要求根据对文章的理解选择合适的词汇填空。那么读懂文章是关键,另外做题时可以采取通过关键词在原文中查找答案的方法,当然答案不一定是原文中的句子照搬,要根据对它意思的理解,自己稍做加工。就Advantages一栏中,第一空答案可由文章第一段中“although I would have to pay for tax, insurance and gasoline, I would still spend less than on train tickets over the year.”一句得出“他比以前乘火车上班花的钱少了”,所以此处可填less money;接下来作者讲到“I might even save time on the journey from home to work.”,并由第二段中“But my journey to work takes me half an hour less than it used to take me on the train.”可知,他不但可以节省时间而且可以省半小时,所以第二空答案可填half an hour。第三空可以直接在文中找到答案:crowded trains。

  disadvantages一栏中第四空答案可以在第三段前两句中得出,文中说到下雨天骑车要穿雨衣以保持干爽,所以此空答案是:on rainy days。最后一句说道“I don't know whether it's cheaper than public transport, though, for I soon got dissatisfied with my small motorcycle and bought a bigger, faster and more expensive one.”,可见,他若换一个大而快的车骑,不见得比乘火车便宜,所以此处可用really cheaper。

  读懂文章是做好题目的关键,另根据对文章的理解能够自己用语言表达出一些重要的信息是这类题考查的目的,它较注重语言的实际运用能力,答案不是固定的,只要是符合文章意义,安排合理,表达清楚就可以。平时我们应该注意练习。


练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源:2006年普通高等学校招生全国统一考试、英语(全国2) 题型:050

阅读理解

  “Who made your T-shirt?” A Geo etown University student raised that questionPietra Rivoli, a professor of business, wanted to fin the answerA few weeks later, she bought a T-shirt and began to follow its path from Texas cotton form to Chinese factory to charity bin(慈善捐赠箱)The result is an interesting new book, The Tra ’s of a T-shirt in the Global Economy(经济)

  Following a T-shirt around the world in a way to make her point more interesting, but it also frees Rivoli from the usual arguments over gobal tradeShe goes wherever the T-shirt goes, and there are surprises around every cornerIn China, Rivoli shows why a clothing factory, even with its poor conditions, means a step toward a better e for the people who work thereIn the colorful used-clothing markets of Tanzania, she realizes, th “it is only in this final stage of life that the T-shirt will meet a real market,” where the price of a shirt changes by the hour and is different by its size and even colorRivoli’s book is full of mem able people and scenes, like the noise, the bad air and the “muddy-sweet smell(泥土香味)of the cotton”She says, “Here in the factory, Shanghai smells like Shallowater Texas

  Rivoli is at her best when making those sorts of unexpected connectionsShe even finds one between the free traders and those who are against globalizationThe chances opened up by trade are vast, she argues, but free markets need the correcting force of politics to keep them in checkTrue economic progress needs them both

(1)

What do we learn about Professor Rivoli?

[  ]

A.

She used to work on a cotton farm

B.

She wrote a book about world trade

C.

She wants to give up her teaching job

D.

She wears a T-shirt wherever she goes

(2)

By saying T-shirt “meet a real market”, Rivoli means in Tanzania ________

[  ]

A.

cheaper T-shirt are needed

B.

used T-shirt are hard to sell

C.

prices of T-shirt rise and fall frequently

D.

prices of T-shirt are usually reasonable

(3)

What does the word “them” underlined in the last paragraph refer to?

[  ]

A.

Free-markets

B.

Price changes

C.

Unexpected connection

D.

chances opened up by trade

(4)

What would be the best title for the text?

[  ]

A.

What T-shirt Can Do to Help Cotton Farms

B.

How T-shirt Are Made in Shanghai

C.

How T-shirt Are Sold in Tanzania

D.

What T-shirt Can Teach Us

查看答案和解析>>

同步练习册答案