10.I have always lived in India,and was recently traveling from Mumbai to Jaipur for work.Arriving at the airport early and without much else to do,I decided to check out the gift shop there.As I walked around the store,I saw two American women having a nap in a chair outside.It looked as if they had been at the airport for hours,and I couldn't help doing something to help ease their wait.
I looked around the store for a while,and ended up buying a medium sized stuffed toy which looked like the cartoon character SpongeBob SquarePants.I asked the owner of the shop for a note and a pen and wrote,"When you get up if this makes you smile,it would mean the world to me.Have a good trip and an awesome experience."
I walked quietly towards the two women and placed the toy and the note next to them.Not wanting to surprise or wake them,I tried to be as slow and quiet as possible,but in my attempt to flee the scene,one of them woke up and caught me in the act.At first when she looked at me,I worried maybe she thought I was a thief!But when she looked at the toy and the note,she brightened up,as if this was the best thing anyone had ever done for her."Is this for me,sir?"she asked in surprise.I gave her a huge smile and nodded.
She was so delighted.For a minute,it didn't feel like we were strangers anymore.I shook hands with her,and her smile made my day.I walked away with nothing but admiration and gratitude from her,and came to feel that,even though we were from different places,she was just like me.
25.The author went to the gift shop toB.
A.buy some gifts
B.kill time
C.have a rest
D.ask for a note and a pen
26.Which of the following best describes the author?A
A.Kind and considerate.
B.Brave and outspoken.
C.Proud and honest.
D.Generous and serious.
27.What can we learn about the author from the text?C
A.He flied from Mumbai to Jaipur to have a holiday.
B.He wanted to play a joke on the two American women.
C.He bought a medium sized stuffed toy at the gift shop.
D.He left the shop quietly without being found at last.
28.What does the underlined sentence"her smile made my day"in the last paragraph mean?D
A.Her smile surprised me.
B.Her smile interested me.
C.Her smile was very sweet.
D.Her smile made me happy.
分析 本文写了作者在机场看到两个女士等车为她们做的一件事,让双方都很高兴的故事.
解答 25.B 推理判断题.根据句子Arriving at the airport early and without much else to do,I decided to check out the gift shop there.很早就到机场了,没什么事要做,我决定去那里的礼品店看看.可以推断出作者是为了消磨等带飞机的时间,kill time消磨时间,所以答案选B.
26.A 推理判断题.看到两个等待飞机的女士在椅子上打盹 I couldn't help doing something to help ease their wait.我禁不住做些事情来帮助她们使等待更舒服些,ended up buying a medium sized stuffed toy 最后买了一个中型的填充玩具,还给她们留了纸条.可以推断出作者是一个好心的考虑周到的人,所以答案选A.
27.C 细节理解题.根据句子I looked around the store for a while,and ended up buying a medium sized stuffed toy,我在商店里看了一会儿,最后买了一个中型的填充玩具.所以答案选C.
28.D 推理判断题.根据我写得纸条内容When you get up if this makes you smile,it would mean the world to me.当你醒来,如果这使你微笑,它将对我意味着整个世界.最后一段中I shook hands with her,and her smile made my day,可以推断出作者的目的达到了,她的微笑让我高兴,所以答案选D.
点评 本题主要考查推理判断题要求在理,解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义.推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合.推理判断题的题干中通常含有infer,suggest,imply,conclude indicate等标志性词语. 这种题型主要包括细节判断题、态度观点推断题、写作意图推断题、文章出处判断题和猜测想象推断题.